Öğrenci Kariyeri Banner

Herkesin Belirli Bir Düzeyde Bilmesi Gereken Dil: İşaret Dili

Herkesin Belirli Bir Düzeyde Bilmesi Gereken Dil: İşaret Dili
sign-language

Birçok insan günlük yaşamında gerek bedensel gerek ruhsal engellerle karşılaşmadan kendisini "normal" görüp hayatını devam ettirirken toplumlarda kendilerini ötekileştirilmiş hisseden insanlarımız da var. Bu konuda son bir yıldır, özellikle toplu taşımada, benim en çok ilgimi çekense işitme engelli vatandaşlarımızın işaret diliyle engellerini kaldırıp aslında hakettikleri yaşama adapte oluşları, onların da toplumun birer parçası olmayı başarmasıydı.

[ad name="Google Adsense"]
Gelin görün ki bu dil genellikle işitme engelliler tarafından öğrenildiği için bir yerden sonra iletişimleri kısıtlanıyor. Peki bizler neden işaret dili öğrenip onların da engelsiz yaşama isteklerine el uzatmıyoruz?

İşaret dili, işitme ve konuşma engelli bireylerin iletişim kurmak için kullandıkları el ve parmaklarla yapılan işaretlerden oluşan, mimiklerin de çok kullanıldığı bir dildir. Dili öğrenmeye başladıktan sonra dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisi mimik ve dudak hareketlerine oldukça önem vermek; çünkü sizinle iletişim halindeyken dudaklarınızı okuyabiliyorlar ve mimikleriniz el hareketlerindeki duyguyu yansıtıp anlamı güçlendiriyor. İkinci bir noktaysa onların dikkatini çekip iletişime hazır olduğunuzu göstermeniz, engelimiz ses olduğu için bunu temasla veya el kaldırarak sağlamalısınız. En sondaysa göz kontağı var, bu da iletişimin kopukluğunu önlüyor.

700x97903_isaret_1907_1

Engelleri aşan bu dil böyle kolayken her bireyin az da olsa öğrenmesi gerekiyor. Onlar engellerini aşmayı başardıysa biz de onlara küçük bir fedakarlıkla yardım eli uzatabiliriz :)

00002314481

Ayrıca, günümüzde hızla yayılan bu farkındalık işaret dili bilenlere iş ve kariyer açısından da olanaklar sağlamakta. Bunları kısaca işaret dili tercümanlığı, adliyelerde işaret dili bilirkişisi, yeminli tercümanlık ve medya-seminer-organizasyon tercümanlığı olarak sıralayabiliriz. Yapmanız gereken belirli bir mezuniyet derecesine gelip KPSS'ye hazırlanmak veya bazı kuruluşlar içinse yalnızca işaret dili sertifikasına sahip olmak. İşaret dili öğren, engelleri kaldır ve hatta iş imkanın olsun! :)

[ad name="HTML-3"]

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.