Öğrenci Kariyeri Banner

Herkes "Onlar" İle Başlar

Herkes "Onlar" İle Başlar
Anadolu'nun bilinen en eski Tanrıçası Kibele'den bu yana, anneler hayatın ve umudun sembolü olmuşlardır. Çeşitli kültürlerdeki doğurganlık ve annelik şenliklerinden, modern zamanların Anneler Günü'ne kadar geldik. ABD'de 1914’te resmen kabul edilen Anneler Günü, Türkiye’de de 1955'ten bu yana kutlanmaktadır. Aslında bakarsanız böylesine yüce insanların yılda bir kez hatırlanması, hiç de kolay olmamıştır.

Julia Ward Howe, altı çocuk annesiydi. Aynı zamanda yazar, öğretmen, kadın haklan savunucusu bir aktivistti. 1819'da New York'ta doğdu, 1843'te evlendi. Kocası kadınların çalışmasına karşıydı. Howe altı çocukla evde geçen hayatını, bolca okuyarak ve şiirlerini kaleme alarak, geçirdi. Sosyal adalete olan tutkusuyla, kadın haklarının ateşli bir savunucusu oldu. 1868'de New England Woman Suffrage Association'ın (Kadınlara Oy Hakkı Birliği) kurulmasında çok çalıştı. Kadınları başarıya ve şiddete karşı dimdik ayakta durmaya davet etti.

1870'de Julia Ward Howe, devam eden Amerikan İç Savaş’ı ve Fransız-Prusya Savaşı'nda meydana gelen katliamlardan derinden etkilenmişti. Çok kısa olmasına rağmen, bu savaşlar neredeyse 100.000 kişinin öldürülmesine veya hastalanmasına neden olmuştur.

İnsanların acı çekmesinden çok etkilenen bir hümanist, sosyal adaleti savunan bir feminist ve bir sığınmacı olarak Ward Howe, 1870 yılında “Anneler Günü Bildirisi’ni” annelerinin oğullarını ve başkalarının oğullarını yoksunluklarından kurtarmak için kaleme aldı. 1908'de Amerika Sanat ve Edebiyat Akademisi'ne seçilebilen ilk kadın oldu.

1872'de Howe her yılın 2 Haziran’ında "Barış için Anneler Günü" kutlamalarını istedi, ancak başarısız oldu. Fakat bir arkadaşının üvey kızı olan Anna Jarvis’e büyük bir ilham kaynağı oldu. 1907'de Philadelphia'dan Anna Jarvis, Anneler Günü'nün resmi olarak tanınması için kampanyaya başladı ve 1914'te Başkan Woodrow Wilson bunu ulusal bir tatil ve “tüm anneler için sevgimizin ve saygımızın halka açık bir ifadesi” olarak ilan etti.

2_790x445..

Modern Anneler Günü, apolitik mesajı ile 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktı ve Howe'un orijinal niyeti ana akım bilinçten büyük ölçüde silindi. Howe'nin savaş karşıtı bir annenin harekete geçme çağrısı vizyonu, yıllık duygusallık ifadesine dönüştürüldü.

Anneler Günü Bildirgesi

“Kalkın öyleyse bugünün kadınları! Vaftizimiz ister su ister gözyaşı olsun, kalbi olan tüm kadınlar kalkın!

Kesinlikle söyleyin: Alakasız kurumlar tarafından kararlaştırılan büyük sorularımız olmayacak.

Kocalarımız bize katliamla, okşamalarla ve alkışlarla gelmeyecekler.

Oğullarımız, onlara hayırseverlik, merhamet ve sabır öğretebildiğimiz her şeyi öğrenmek için bizden alınmayacaklar.

Biz, bir ülkenin kadınları, oğullarımızın kendilerine zarar vermek üzere eğitilmeleri için başka bir ülkenin kadınlarına karşı çok hassas olacağız.

Yıkılmış dünyanın koynundan bir ses kendi sesimizle yükselir.

Diyor ki: Silahsızlandır, Silahsızlandır!

Cinayet kılıcı adaletin dengesi değildir.

Kan, saygısızlığı ortadan kaldırmaz ya da şiddet mülkiyeti haklı çıkarmaz.

Erkekler savaşın çağrısında pulluk ve örsü sık sık terk ettikleri için, kadınların artık büyük ve ciddiyetle bir konsey günü için evden ayrılan her şeyi bırakmasına izin verin.

Önce kadınlarla tanışıp ölüyü kutlamak için buluşsunlar.

Öyleyse, büyük insan ailesinin huzur içinde yaşayabileceği, her biri kendi türünden sonra Sezar'ın değil, Tanrı'nın kutsal etkisini taşıyan araçlarla ilgili olarak ciddi bir şekilde konsey almasına izin verin.

Kadınlık ve insanlık adına, ciddiyetle, milliyet sınırı olmaksızın genel bir kadın kongresinin, en uygun görülen bir yerde ve nesnelerle tutarlı en erken dönemde, ittifakı teşvik etmek için atanmasını ve gerçekleştirilmesini istiyorum.

Farklı milletlerden, uluslararası sorunların dostane çözümü, barışın büyük ve genel çıkarları. “

Julia Ward Howe

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes EREN tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.