Öğrenci Kariyeri Banner

Havalimanlarında Satılan Ürünler Neden Daha Pahalı?

Havalimanlarında Satılan Ürünler Neden Daha Pahalı?

Yıllardır alışık olduğumuz üzre havalimanlarında satılan her ürün, alıştığımız fiyatlara kıyasla çok daha pahalıdır. Bu durumun oluşmasının pek çok mantıklı nedeni bulunuyor fakat bazı nedenleri keyif kaçıran cinsten.

Bir hamburgeri 150 liraya, bir şişe suyu 20 liraya aldığınızda midenizdeki guruldamalar kesilir fakat bu kez kafanızın içindeki sorular ses çıkarmaya başlar. Hadi gelin, bu konudaki merakları birlikte giderelim...

1. Arz-Talep Meselesi

Buraların ekonomisi piyasa ekonomisinden farklıdır. Ürünler pahalı olmasına rağmen talep hâlâ fazla olduğu için ürünleri ucuz satmak satıcı için hiç mantıklı olmayacaktır.

 

2. Düşük Rekabet

Havalimanlarına yüksek güvenlik sebebiyle dışarıdan istediğiniz gibi yiyecek, içecek sokamazsınız. Şehir merkezine genellikle uzak olduğu için etrafta alternatif marketler, restoranlar da bulamadığınız için mecburi bir şekilde içeride tüketim yapmanız gerekiyor.

Dışarısıyla rekabet halinde olmadıkları gibi içeride de ciddi bir rakipleri olmaz çünkü her kategorideki mağaza sayısı sınırlıdır. Bu nedenle fiyatları düşürme gereği duymazlar.

 

3. Kiraların ve Giderlerin Yüksek Olması

Havalimanlarındaki bir işletmeciden bir ürün aldığınızda, aslında o işletmecinin kirasının bir kısmını da ödemiş olursunuz. Hatta bununla kalmayıp işçilerin maaşının bir kısmını da ödersiniz. Çünkü havalimanlarında çalışanlar genellikle birkaç dil bilen eğitimli bireyler oldukları için maaşları asgari değildir. Bu da haliyle fiyatlara yansımaktadır.

 

4. Depo Alanlarının Kısıtlı Olması

İşletmelerin kısıtlı bir depo alanı bulunur. Eğer su burada 2 liraya satılsaydı, havalimanlarına kamyonlarca su taşımak gerekirdi. Hepsini koyacak yer olmadığı için, "havalimanlarına götürülemeyen" o suların da parasını ödemiş oluyorsunuz.Bu sayede işletme sahibi, deposunda 10 kat su varmış gibi kazanç sağlamış oluyor.

 

5. Ulaştırma Maliyeti

Havalimanları şehir merkezinden uzaktadır ve araçlar sadece orası için ürün götürür. Mal dağıtan araçların etrafta dağıtım yapabilecekleri başka bir yer bulunmaz. Üstelik yakıt fiyatlarındaki artış da hesaba katıldığında ne kadar etkili bir sebep olduğu anlaşılıyor.

 

6. Turistlere Yönelik Fiyatlar

"Ülkeye ne kadar döviz girerse o kadar iyi!" mantığı hakim olduğu için bu durum TL'yle maaş alan Türk vatandaşlarını da etkiliyor haliyle. Kur farkı açıldıkça bu fark daha da hissediliyor. 

 

7. Yap-İşlet-Devret yöntemi

Bu yöntemle havalimanlarını işleten özel şirketler pahalılığın en önemli sebeplerinden olarak gösteriliyor. Yukarıda saydığımız sebepler havalimanlarının pahalı olmasını mantıklı kılsa da şu anki fiyatlar astronomik seviyede olduğu için Yap-İşlet-Devret Yöntemi aracılığıyla haksız kazanç sağlandığı düşünülüyor.

 


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.