Öğrenci Kariyeri Banner

Hala Bir Hayat Sandalınız Yok Mu?

Hala Bir Hayat Sandalınız Yok Mu?
Hayat sandalınız 3 maddeden oluşur:

1)Hayat Amacınız

2)Gelecek Hayaliniz

3)Değerleriniz

sandal

Birincisi hayat amacıdır. Hayat amacınız nedir diye sorulduğunda; Türkiye'nin en zengin markalarının yönetim kurulu üyeleri (genellikle gazetelerde, dergilerde havalı pozlarını  gördüğünüz, yurt dışında yüksek lisans veya doktora yapmış iki üç milyarlık ciro yöneten insanlardan) gelen ortak cevap şudur:

Hayırlısıyla emekli olup kahveye gitmek, okey oynamak ya da biraz daha yaratıcı olanlar deniz kıyısında bir evde yaşayıp kafasını dinlemek istediklerini dile getirirler. Sabahın beş buçuğunda 10 kuruş ucuz ekmek için kuyruğa girilen bir ülkede hayat amacınız ne deyince insanlar hayırlısıyla bir emekli olalım, kahveye gideriz, okey oynarız, deniz kenarında dinleniriz diyorsa; hayat amacınızı sorgulamanızı tavsiye ederim!

Hayat amacı tek bir cümledir. Ne işe yarar derseniz?  Hayat amacı insanın gözüne ışık getirir. Çıkın, Türkiye'nin sokaklarını şöyle bir dolaşın. İnsanların gözüne bir bakın, kaç kişinin gözünde o ışığı görürsünüz? Sürekli başkalarından duyduğunuz hikayeler hayat amacınızın nasıl olabileceği konusunda sizlere yön verirler; fakat kesin olarak bilinen şey şudur ki  herkes hayat amacını ve rotasını başkalarının etkisinde kalsa bile kendi belirler. Herkesin farklı bir amacı olabilir; asıl güzel olan şey ise herkesin kendi amacını belirleyebilecek bir seviyeye gelmesidir.

happiness


 

İkincisi gelecek hayalidir ve gelecek hayalinize ulaşmanız gerekmez. Ben bunu söyleyince hep soru işareti oluyor; çünkü seyrettiğiniz bütün Amerikan filmleri ne pahasına olursa olsun size hayalinize ulaşmanızı söylüyor ve sonra benim gibi bir insan gelip söylüyor ki hayalinize ulaşmanız gerekmez. Niye mi derseniz?

Başta Henry Ford'un oğlu ve  Ford Grubu'nun başındaki adamların oğulları intihar etti. Niye biliyor musunuz? Bizim yaşımıza geldiklerinde bir şey gördüler. Hayal edipte ulaşamayacakları hiçbir şey yoktu.Baba önceden hazırlamış koymuş önüne; bu tıpkı Sidarta Guatama gibi.(Sizin bildiğiniz ismiyle Buda) Sakya kabilesinin prensi olarak dünyaya gelir ve babası onu isteyip görebileceği her şeyi önceden önüne koyar ve sonrasında hayatın gerçeklerini öğrenebilmek adına her şeyinden vazgeçer, kendini sorgular ve tüm Hindistan'ı gezerek adeta bir devrim yaratır. Gelecek hayali öyle bir şeydir ki; hiç ulaşmanıza gerek yoktur. İleride bir yerde dursun oFransız atasözü bu durumu çok iyi açıklar:"Yıldızlara dokunamazsınız; ama karanlık gecelerde onlar size yol gösterir." Herkesin mutlaka karanlık gecesi olur. Bir gün gelir, bakarsınız, etraf kararmış,  kafanızı bir kaldırırsınız,  ileride öyle bir yıldızınız varsa o ayakta tutar sizi... Öyle bir idealiniz, hedefiniz, hayaliniz yoksa; bir bakarsınız ki etraf zifiri karanlık...

karanlık

 

Hedefleriniz ulaşmanız gereken bir şeydir; fakat hayalinize ulaşmanız gerekmez. O ileride bir yerlerdedir ve hiçbir kriter yoktur. Hayalleriniz ile ilgili tek kriter nedir biliyor musunuz? Sizin inanmanız. Bir hayal söylersiniz, öyle şey olur mu derler? Siz inanıyorsanız; tamamdır; çünkü inanç görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanıyorsanız başkalarının görmediklerini görürsünüz.

Son madde ise değerlerinizdir. Değerler ilk ikisinden farklıdır. Alt alta sürüyle değer yazarsınız; fakat sonra ne işe yarar derseniz!  İnsanın değerleri hayat ile ilgili kararlarını kolaylaştırır. Eğer alt alta değerleriniz yoksa kafanız hep karışıktır.

valuable

 

Kısacası; ben bu üçünü belirledim, bu üçü ne işe yarar derseniz? Bu üçü; insanın hayat felsefesidir, hayat sandalıdır. Denizdeki fırtınaları düşünürseniz bir kürek  kadar gücünüz vardır; eğer böyle bir sandalınız yoksa neresinden eserse rüzgar oraya savurur sizi! Böyle bir sandalınız varsa bu da sizi gitmek istediğiniz yere götürür.

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.