Öğrenci Kariyeri Banner

Hafıza Sarayı!

Hafıza Sarayı!

Hafıza geliştirmede kullanılan en faydalı ve en çok kullanılan yöntem ‘Hafıza Sarayı’dır. Beyinde bir yer ya da bazı yerlerden oluşturduğumuz hatırlamamız gereken bilgileri saklayabileceğimiz yer bütünüdür ve “Hafıza Sarayı (Mind Palace)” olarak isimlendirilmektedir. Bu yöntemi zamanla ve bol pratik ile herkes yapabilir. Bu yöntem ile öğrendiğimiz veya unutmak istemediğimiz olayları asla unutmayacağız.Bu yöntem Roma’dan beri kullanılan bir yöntemdir.
Hafıza Sarayı


      Hatırlarsınız ki bu yöntemi, Sherlock Holmes da kullanıyordu. Aynı zamanda dünya hafıza şampiyonu olan Dominic O'brein de bu yöntemi kullanacak şampiyon olduğunu itiraf etmiştir.


Hafıza Sarayı Nedir?

Mind Palace, istediğimiz bir bilgiyi oluşturduğumuz bir hayali dünyada yani zihnimizde bir yerlere koymaktır. Bu bilgiyi istediğimiz zaman açıp bakabilir istersek bir kitabı hayal dünyamızda okuyabiliriz. Çok üst düzeylere kadar çıkabilirseniz dediğim gibi bir kitabı bile ezberleyebilirsiniz.

Şimdi bu sarayın nasıl kurulacağını öğrenelim.

Emma-Willard-1846-temple

1-Sarayı tasarlamak: İlk olarak en çok bildiğimiz, bütün ayrıntılarını aklımıza kazıdığımız bir mekanı seçerek işe başlıyoruz. Yeni başlayanların mekanı küçük olarak seçmesi daha iyi olur. Sarayımızı seçtikten sonra gezinmeye başlıyoruz. Bu saray evimiz, kendi odamız, mahalleden bir kısım, sınıfımız kısacası istediğiniz her yer olabilir.

 

2-Hafıza sarayında minik bir gezintiye çıkmak: Bu aşamada rahat bir yere uzanıp gözlerimi kapatıyoruz ve sarayımızı hayal ediyoruz. Bütün ayrıntılarıyla inceliyoruz hafıza sarayımızı. Daha sonra bilgileri buradaki yerler ile ilişkilendiriyoruz. Örneğin; sevdiğimiz birisinin doğum tarihini aklımızda tutmak istiyoruz hemen hafıza sarayında önemli yazıların kayıtlı olduğu defteri bulup tarihi oraya yazıyor ve böylece beynimize kazımış oluyoruz.

memorypalace_03

 

3-Sarayı ezberlemek: Tabii ki de en önemli etaplardan biride budur. Hafıza sarayımızı ezberlemeli ve ihtiyaç duyduğumuz anda hızlı bir şekilde saraya girebilmeliyiz. Hafıza sarayımızın etkili olabilmesi için belleğimizi tamamen adamamız gerekmektedir.  Bunu yapabilmenin en iyi yolu ise seçtiğimiz alanları gösteren sarayımızın taslağını çizmeliyiz (eğer sarayınız bir yol(rota) ise haritasını çizmelisiniz). Sarayı gözümüzde canlandırmayı deneyip ve sonra emin olmak için hafıza sarayımızda hatırladığımız her alan ve koyduğumuz doğru düzenlemeler için zihinsel resmini hazırladığımız haritaya karşı kontrol etmeliyiz. Mümkün olduğu kadar resim ve işaretlerde emin olun zihinsel resminizin renkleri, boyutları, kokuları ve diğer karakteristik özellikleri seçmeliyiz.

 

4-Hatırlamak için Eşyalarımızı Sarayımıza yerleştirelim: Sarayımızı oluşturup düzenli bir şekilde zihnimize kazıyalım, artık zihin sarayımızı kullanmak için hazır olacağız. Kolay yönetilebilir bilgilerimizi sarayımızın  her bir bölümüne koyalım. Örneğin; sarayınız sizin yaşadığınız ev olarak varsayın ve o anda bir konuşmayı hatırlamaya çalışıyorsunuz, öncelikle bazı sözcüklerinizi kapı paspasınız ile ilişkilendirin ve sonra birazını da o kapının anahtar deliği ile ilişkilendirin. Sarayımızdaki bir alana çok fazla hatırlamamız gereken bilgi saklamamalıyız; ama mutlak doğru şeyler saklayacak isek diğer bilgilerden ayırarak farklı alana koyarak saklayalım.

b5f587_2d269b7e9da3461a98684d9a7703364b

 

5-Hayal gücü kullanmak: Doğal yaşam içinde gerçekleşemeyecek olaylar beynimizde daha çok kalır. Örneğin; bir halının uçması... Biz de bu tekniği kullanarak bilgileri çok sıradışı şekillerde beynimize kazıyabiliriz.

6-Sarayı kullanmak: Sarayımızın içindekileri bir kez ezberlediğimiz zaman, zihinsel yürüyüş yaparak ya da zihinsel şekilde bakarak kolayca hatırlayabiliriz.

7-Yeni Hafıza Sarayı oluşturmak: Hatırlamak için hafıza sarayı tekrar ve tekrar oluşturabiliriz eğer sadece kısa süreliğine bir şey yapıyorsak. Sadece yeni eklediğimiz içeriği var olan içerikle değiştirerek, bir süre sonra sadece yeni eklediğimiz şeyi hatırlayacağız. Hafıza sarayımızdaki içerikleri uzun süre hatırlamamız gerekiyorsa, var olan sarayımızı olduğu gibi tutarak yeni bir saray oluşturabilir ve diğer gerekli bilgiler için yer oluşturabiliriz. Mesela evinizde sadece tanıdığınız kişilerin telefon numaraları var ise iş yerinizde olan bir numarayı almak için iş yerinize gidebilirsiniz gibi...

Mind Palace


Tebrikler, artık bir sarayınız var! :)


Özel İçerik: Şevval Göker


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.