Öğrenci Kariyeri Banner

Haberleri Takip Etmiyoruz!

Haberleri Takip Etmiyoruz!
Geçtiğimiz günlerde Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün 2019 Dijital Medya Raporu yayınlandı. Raporun içeriğinde bir önceki sene içerisinde iletişim dünyasında nelerin olduğu, kullanıcılar tarafından dijital medyanın nasıl kullanıldığı, medyaya olan güven gibi birçok konuya değinilmektedir. Raporda ayrıca 37 ülkedeki haber okuyanların alışkanlıkları incelenirken,  internetteki yanlış bilgi sorunu da öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. 156 sayfalık raporda Türkiye için de şaşırtıcı bilgiler bulunmakta.

WhatsApp ve Facebook
Türkiye’de kullanıcılar artık standart haber kanallarına erişmek yerine Whatsapp ve Facebook grupları ile haberlere erişim sağlamaya çalışıyor. Ayrıca rapora göre ülkemiz haberler üzerine tartışmalar yapmak için Facebook ve Whatsapp gruplarını en çok kullanan ülke durumunda.

Raporda karşılaşılan başka bir şaşırtıcı bilgi ise, ülkemizde Facebook Messenger ve Whatsapp gibi sosyal medya kapalı grubu üyesi olan kullanıcıların sosyal medyada gördüğü haberlere daha çok itibar ediyor olması. Türkiye’den katılımcıların %40’ı sosyal medyada gördüğü haberlere inanırken, sosyal medya gruplarına üye olan kullanıcılar arasında bu oran %50’ye kadar çıkabilmektedir. Aynı zamanda ülkemiz, %49 oranla sosyal medya da uydurma haberle karşılaştığını belirten ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor.

2

Haberden Kaçınma
Araştırma bize dünyada genel olarak haberden kaçınma oranının %32 civarında olduğunu söylüyor. Aynı araştırma 2017 yılında yapıldığında bu oran %35 civarlarında idi. Türkiye haberden kaçınma konusunda %55 gibi oldukça yüksek bir orana sahip. Ülkemizde haber okuma oranı oldukça düşük seviyede. Raporda buna sebep olarak dünyanın gün geçtikçe daha rahatsız edici bir hale gelmesi ve insanların medyaya olan güvenin azalması olarak görebiliriz.
Sosyal Medya
Raporda ülkemizle alakalı dikkat çeken başka bir konu ise haberlere ulaşım şekli. Türkiye’de haberlere ulaşım en çok sosyal medyanın da dahil olduğu internet olarak gözüküyor. Haber almak için en çok kullanılan sosyal medya platformu ise %49 oran ile YouTube. İkinci sırada %47 ile Facebook ve üçüncü sırada  %33 ile WhatsApp takip ediyor. Instagram’dan haber tüketiminde ise yüzde 33 oran ile Türkiye dünyada ilk sırada yer alıyor.  Türkiye’de habere erişmek için en çok kullanılan cihaz ise akıllı telefonlar. Ülkemizde %71 gibi yüksek bir oranla insanlar akıllı telefondan haberleri takip ediyor. TV, gazete gibi geleneksel haber alma mecraları artık çok tercih edilmiyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan kullanıcıların, yüzde 60’ı haberleri sosyal medya veya diğer kanallardan paylaştığını belirtiyor. Yüzde 45’i ise yine sosyal medyada veya haber sitelerinde haberler hakkında yorum yaptığını belirtiyor.

3

Sonuç olarak, rapora göre Türkiye’deki kullanıcılar kamuya açık platformlarda habere ulaşmak yerine Whatsapp ve Facebook gibi kapalı platformlara yönelmeye devam ediyor. Bununla birlikte kullanıcıların yarısından çoğu internetteki yanlış bilgiden sıkılmış durumda ve devletin bu konuya acilen çözüm bulması gerektiğini düşünüyor. Bu istek hemen akıllara “fikir hürriyetine zarar vermeden yapılabilir mi?” sorusunu getiriyor.

Kaynak 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.