Öğrenci Kariyeri Banner

Günümüzün En Yaygın Aktivitesi: Sanal Sosyallik

Günümüzün En Yaygın Aktivitesi: Sanal Sosyallik
Sosyal medyanın ve internetin yarattığı sanal dünyada etkin ve sosyal olma durumunu sanal sosyallik olarak adlandırabiliriz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internetin ve sosyal medya ortamlarının yaygın kullanımının artışıyla sanal ortamdaki iletişim yolları da beraberinde gelişerek ilerlemektedir.  Günümüzde birçok insanın yaygın kullandığı sosyal medya ortamı sanal bir sosyallik yaratmış olup insanların  iletişimlerini internet üzerinden yürüttüğü görülmektedir. Sanal sosyalliğe elektronik sosyallik de diyebiliriz. Bakıldığında hayatımızda asosyallik, insanlarla birebir iletişimin azaldığı bir durum olarak algılanabilir. Bu düşüncedeki en büyük etkenlerden biri de sosyal medya kullanım yaşının gittikçe düşmesidir. Küçük yaştaki çocukların sosyal medya kullanımı ile toplumda yetişen bireylerin farklılığı göze çarpmaktadır. Fakat birçok olumlu katkılarını da görebiliriz. Bunlara bakacak olursak :

Yeni İletişim Ağları


omnilingual-meets-omnichannel-V2-01


Sosyal medyada etkin hale geldikçe yeni insanlar tanır, iletişiminizi sanal ortamdan geliştirebilir hale gelirsiniz. Çoğu insan birbirleriyle iletişim için sosyal medyayı kullanmaktadır. Ulaşamadığı insanların isimlerini aratarak ulaşabilmektedir. Örneğin; insanlar ilkokul, lise, üniversite arkadaşlarına sosyal medya üzerinden ulaşarak tekrar iletişime geçebiliyorlar. Çeşitli etkinlikler, organizasyonlarla yeniden bir araya gelebiliyorlar. Bunun yanı sıra tanımadığınız kişilerle sohbet ederek yaşam tecrübesi elde edebilir ve iş, kariyer anlamında da bağlantılar sağlayabilirsiniz. Birçok insan sosyal medyadan sesini duyurarak sorunlarını dile getirebiliyor ve hızlı bir şekilde yardımcı olacak çözümlere ulaşabiliyor. Örneğin kaybettiği kardeşine bu yol ile ulaşabilen insanlar bulunmaktadır.  Yani sanal ortamdaki aktiflik yeni iletişim ağları sağlayabilir, uygulama ve etkinlikler düzenlenebilir veya düzenlenen etkinliklerden daha erken haberiniz olabilir. Bu da kişisel gelişiminize ve hayatınıza katkılar sağlayabilir.

Eğitim

sanal sosyallik ile ilgili görsel sonucu

Gelişen sosyal medya alanları, kurum ve kuruluşların kendine ait sayfaları ilgilendiğimiz alanları daha yakından takip etme fırsatı sağlar.  İnternet üzerinden online eğitim programlarının bulunması insanları eğitim alanında da sosyalleşebileceği bir yer haline gelmiştir. Gerek kurslar, gerekse bazı okulların eğitiminde internet üzerinden devamlılık sağlanarak eğitimde de kolaylıklar sağlanmıştır. Bu şekilde insanlar eğitim için uzağa gitmek yerine olduğu yerde de aynı eğitime katılım sağlayabiliyor. Kendini yeni eğitimlere katılarak geliştirebiliyor ve bunu yaparken de hem gerçek hayatına mani olmuyor hem de eğlenerek öğrenim gerçekleştirebiliyorlar.

Programları Keşfetme

social-media-networks-icons-ss-1920-800x450

Sosyallik sağladığınız sanal dünyaları keşfederken belirli teknikleri merak edebilir ve bunları oluşturacak programları indirip öğrenebilirsiniz. Nasıl yani? Bu durumu biraz daha açacak olursak örneğin video programlarını sosyal medyada kullanmak amaçlı keşfedebilirsiniz. Office programlarını da aynı şekilde öğrenebilir ve sanal ortam sayesinde keşfettiğiniz programları günlük yaşantınızda kolaylıkla kullanarak başarılı adımlar atabilirsiniz. Sanal sosyallik ile her alanda kullanabileceğiniz bir yetenek edinmiş olabilirsiniz bu sayede. Çoğu birey sanal ortamda bulunuyor olsa da bunları henüz keşfetmemiş olabilir. Fakat bu tür programları siz de keşfederek öğrenebilir hem iş ve kariyer, hem de eğitim hayatınıza yarar sağlayabilirsiniz.

Etkinlik ve Organizasyonlarİlgili resim

Günümüzde haberlerin, etkinliklerin ve organizasyon faaliyetlerinin en hızlı yayıldığı alan sanal alanlardır. Bu sayede insanlar istedikleri bilgi ve etkinliklere kolayca ulaşabilir, araştırabilir ve kısa sürede haberdar olabilirler. Aynı zamanda insanlar kendi etkinlik ve organizasyonlarını düzenleyebilir ve duyurabilirler.Sizler de birçok insan gibi bu özelliği kullanarak insanlarla iletişim kurabilir ve sesinizi duyurabilirsiniz.

Kolay Erişim

6a00d83451b26169e201a511ec72fe970c

Sanal ortamlardaki hesaplar insanların kolayca birbirine ulaşımı ve iletişimini sağlar; fakat insanlar sadece birbirlerine değil iş imkanlarına birbirlerinin özelliklerine, tecrübelerine de erişebilir. Örneğin işsiz bir bireyin CV bilgileri, hangi işe daha uygun olduğu veyahut çalışan arayan bir iş yerinin kendi şartlarına uygun çalışana kolayca ulaşması sanal ortamda mümkün hale gelebiliyor. Bu da kısa sürede uygun şartlar altında aranılan iş, çalışan veya özelliklere erişimi kolaylaştıran bir yoldur. Sadece iş de değil, market, mağaza, banka gibi aranılan çoğu şeye erişim kolaylığını da beraberinde getiriyor.


Her ne kadar sosyal medya dolayısıyla hayattan geri kalındığı iddia edilse de bilgiler sanal alanda elimizin altında bulunur. İstenilen bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmak mümkündür. Peki   olumsuz yanları yok mu? Elbette var. Hatta sanal ortamda sağlanan sosyallik günümüzde olumsuz yanlarıyla ön plana çıkmaktadır. Bunlardan bazıları:

1) Toplum İçinde Yalnızlık

sanal medyanın zararları toplum içinde ile ilgili görsel sonucu


İnsanlar sosyal medyada konuşmaktan çok yazma aracılığı ile iletişim kurdukları için bir süre sonra konuşma yetisi farkında olmadan da olsa körelmesine yol açarız. Hatta sosyal medyada kestirme ve kısa cevaplardan doğan kelimeler, yabancı dillerden yapılan alıntılar vs. dilin yozlaşmasına da sebebiyet verir. Sürekli bu ortamlarda vakit geçirmek, kelimeleri doğru kullanmamak,  kısaltma cevaplar, yabancı kelime ve cümleler iletişimin sağlıklı bir biçimde kurulmasını engelleyebilir. Beden dilini etkin bir şekilde kullanamıyor olmak da iletişimi etkiler. Sosyal medya bizi toplumdan soyutlar hale getirebilir. Buna gün içinde çokça şahit oluyor olabilirsiniz. Örneğin arkadaşınızla, ailenizle vakit geçirirken sosyal medyadan paylaşım yapmak, mesajlaşmak, sohbet esnasında telefonla uğraşmak veya bir konuda telefona takılı kalmak vs. Bizi toplum içinde tek başımıza vakit geçirdiğimiz alanlara sürükler. Vaktimizi bu şekilde dolu ve verimli geçiremez oluruz. Çünkü bu birlikteliğin amacı dışına çıkarak kendimizi soyutlamış oluruz. İnsanlar gezip dolaşırken sanal alanlarda takılı kalıp evden ve hatta odamızdan dışarı çıkmaz olur ev içindeki güncel konulardan bile habersiz kalabilir hale gelebiliriz.

2) Hareketsizlik Sonucu Sağlıksız Yaşama Doğru Giden Bir Hayat


Dünyada birçok insanın ortak sorunu fazla kilolardır. Her zaman olmasa da çoğunlukla bu kilo alımının sebepleri arasında sanal ortamları sayabiliriz. Bunun sebebi çok vakit geçirip takılı kalarak uzun süre hareketsiz kalmamızdandır. Sonuç ise gitgide kilo alan, sağlıksız beslenen, atıştırmalıklarla o anı geçiştiren bir topluma dönüşen yapıdır. Dolayısıyla obezitenin çokça rastlanılması kaçınılmaz olmaktadır.

3) Sahte Kimlikler

Sahte kimlik, insanların sanal ortamlarda yansıttıkları kimliklerdir. Bazı insanlar farklı biri gibi kendini gösterebilir. Örneğin hayatı yolunda gitmeyen mutsuz bireyler her an mutlu gibi sosyal medyada paylaşarak öyleymiş gibi gösterebilir. İç dünyasını saklama gereği hisseden bu bireyler yaşamının olumsuzluklarını yansıtmaktansa hayatını mükemmel gibi göstermeye çalışarak kendi içindeki mutsuzluğu gizlemeye çalışma iç güdüsüyle farkında olmadan kanıtlama gereği duyar.  Kimisi ise kendini hiç olmadığı gibi biri tanıtarak kimliğini gizler. İnsanlar iletişim kurmak istediği kişiye karşı cesaretsizliklerini bu şekilde örtmeye çalışır. Direk kendi kimliği ile soracağı şeyleri farklı bir fotoğraf, farklı bir insan adı altında sorarak bilgi edinmeye çalışır. Dolayısıyla güvensiz ve tehlikeli bir ortam oluşmasına sebebiyet verir.

Birçok olumsuz sebebi sosyal medyaya bağlayabiliriz. Fakat burada asıl belirtilmesi gereken şudur ki her şey insanın kendi elindedir. Kendi seçimleri doğrultusunda gerçekleşir. Dolayısıyla sanal ortamda geçirilen vakit verimli olabildiği gibi verimsiz olduğunda olumsuz sonuçları da beraberinde getirecektir.

Anlaşılacağı üzere günümüzün en yaygın aktivitesi, sanal sosyallik konusudur. Bu olumlu olabildiği gibi bizlere bağlı olarak olumsuz sonuçlar da yaratabilir. Sanal ortamdaki sosyal çevreden yararlanabilir, kendimizi teknoloji, bilgi ve çeşitli birçok alanda geliştirebiliriz. Faydalı olacak insanlarla iletişim kurabilir, hayat tecrübelerinden yararlanabilir aynı zamanda da tanıdığımız veya kaybettiğimiz yakınlarımızı buradan bulabiliriz. Önemli olan bu aktiviteyi olabildiğince doğru şartlar altında ve amacı doğrultusunda kullanabilmektir. Elimizin altında bulunan hızlı ve hayat kolaylaştıran bu aktiviteyi doğru değerlendirin. Sanal ortamın olumsuzluklarını üzerinizden atıp siz de bilgilere ve kişisel gelişim yollarına  “Merhaba”  deyin.

Özgün İçerik: Pınar Altunordu

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.