Öğrenci Kariyeri Banner

Globalleşen Dünyada Veri Analizinin Önemi

Globalleşen Dünyada Veri Analizinin Önemi
Teknolojik gelişmeler ve internet kullanımının artmasıyla küreselleşmenin hızlanması kaçınılmaz olmaktadır. Hızla küreselleşen dünyada artık bir firma sadece kendi ülkesindeki aynı ürünü üreten firmalarla değil diğer ülkelerdeki firmalar ile de rekabet etmek zorunda kalmaktadır.  Örnekle anlatmak gerekirse, ülkemizde online alışveriş sitelerinin başında gelen HepsiBurada sadece GittiGidiyor ile değil Amazon ile, AliExpress ile ve bu örnekler dışında daha bir çok uluslararası alanda online alışveriş imkanı sunan firmalar ile rakiptir. Bu zorlu rekabet ortamında firmaların kazançlarını artırmaları için ellerindeki bilgi çöplüğü olarak adlandırılan ve direk anlamlandırılamayan büyük sayıdaki verileri anlamlı hale getirerek stratejik planlarını isabetli yapmalı, rakiplerinin önüne geçmelidir.

veri-mad

Online alışveriş  imkanı sağlayan bir firma düşünelim. Bu firmanın veri tabanına işlediği her  alışveriş işlemi müşteri bilgilerini, alınan ürün bilgilerini, tarih ve ücret bilgilerini içermelidir. Peki girilen her alışveriş bilgisi firmanın bütünü düşünüldüğünde ne kadar önemli olabilir? İşte bu biriken anlamsız veri yığını bilgi çöplüğü olarak adlandırılır. Bu veriler bilgi sistemleri, veri tabanı sorguları ve raporları gibi araçlarla bu veri yığınları yöneticiler için yararlı hale getirilir ve firmalar bu verilerden yola çıkarak adımlarını belirler.

DatabaseOffering

Yukarıda verdiğim örneği okulda  yaptığımız grup projemizle desteklemek istiyorum. Projemizde sigorta poliçesi veri tabanı örneği oluşturduk ve veri girişi yaptık. Amacımız yaptığımız sorgularla bu verileri çekerek anlamlı veri kümeleri içeren, bazı analizler yapılabilir raporlar elde etmekti.

sigorta-şirketi-768x512

Projede ele aldığımız firmamız müşterilerine online sigorta poliçesi temin etmelerini sağlıyor. Firmamızın yaptığı  4 sigorta çeşidi var ve bu sigorta türleri ortak sigorta bilgilerinin yanında kendilerine özgü bazı bilgileri barındırıyor. Peki firmanın bir yılda yaptığı binlerce sayıdaki sigortalardan herhangi birinin verileri firmanın amaç ve stratejilerini belirlemede pek bir önemi var mıdır? Tabi ki de hayır. İşte tam da burada eldeki verileri anlamlandırmak bunları raporlara dökmek ve analiz etmek gerekir. Projemizde oluşturduğumuz raporlar firmanın bir yılda hangi sigorta türünden daha çok yapıldığını, hangi aylarda müşterilerin daha çok sigorta yaptırdığını belirlemesini kolaylaştırmaktadır. Bu sayede firma gelecek yıldaki pazarlama stratejisini belirlerken bu raporları dikkate alacaktır.

Business person analyzing financial statistics displayed on the tablet screen

Aslında veri madenciliği denilen olgu anlattıklarımız kadar basit olmamakta ve çok daha büyük boyutlu verileri içermektedir. Veri kullanımının önemini anlatmak için verdiğim bu küçük örnekler umarım anlaşılır olmuştur. Hem küçük hem büyük işletmeler artık bu konunun üzerine daha çok düşmekte ve kendilerini bu alanda geliştirmek için önemli adımlar atmaktadır.Teknolojinin bu denli bir hızla büyümesinin bir sonucu olarak, veri analizinin geleceğe son noktayı tahmin etmek mümkün değildir. Tüm bunlara rağmen bu alandaki çalışmalar durmadan ilerlemektedir. Gelecekte çok büyük veri yığınlarının dahi kolaylıkla incelenebileceğini kolaylıkla söyleyebiliriz.

Özgün İçerik : Nurdan BEŞLİ

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.