Öğrenci Kariyeri Banner

Gittikçe Gelişen Trend: Paylaşım Ekonomisi

Gittikçe Gelişen Trend: Paylaşım Ekonomisi
Paylaşım ekonomisi, sahibinin seyrek gereksinim duyduğu bir ürünü veya hizmeti, ihtiyacı olmadığı zamanlarda bir pazarlayıcı aracılığıyla, ihtiyacı olan başka insanlara sunduğu ve pazarlayıcının bu işlem sırasında kullanıcının ödediği kullanım ücretinden de pay aldığı alışverişin genel adıdır. Günümüzde değeri git gide yükselen bir eğilim olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanların ‘varlık edinme’ yerine ‘varlık paylaşım’ anlayışına sahip bu trendi kullanmalarının birçok nedeni bulunmaktadır. 2015 yılı ING Bank’ın Paylaşım Ekonomisi araştırmasına göre bu nedenlerden birkaçı: tasarruf yapmak ve ekstra gelir elde etmek istemeleri, paylaşım ekonomisinin ortak bir topluluk oluşturması ve dayanışmaya yardımcı olması ve çevreye yararlı olduğunu düşünmeleridir. Yine bu araştırmaya göre Türkiye,  paylaşım ekonomisi hakkında en fazla bilgi sahibi olan ülke olduğu,  paylaşım ekonomisine aktif katılımın en yüksek oranda gerçekleştiği ve paylaşım ekonomisine katılımın en fazla artması beklenen ülke olarak belirlenmiştir.



Peki bu ürün ve hizmet neler olabilir? Konaklama, ulaşım, eşya, teknolojik aletler, yiyecek ve içecek, depolama alanı, kısacası her şey. Paylaşım ekonomisini temel alan bazı şirketler teknolojiyi de arkalarına alarak bu trende imzalarını attılar. Gelin bu paylaşım ekonomisi temelli şirketlerden birkaçını inceleyelim.

Airbnb

pnk

Bugün paylaşım ekonomisinde konaklama lideri konumunda olan Airbnb, çoğu ülkede milyonlarca seyahatsevere ihtiyaç süresince kalabilecekleri, otellere kıyasla çok daha uygun fiyatlı odalar bulmaktadır. Airbnb’ye evini ya da evindeki odaları ilan veren sahipler, kendi kurallarını belirtebilir ve bu şekilde konaklama yeri arayan seyahatsever kendine uygun evi bulabilir.

Uber vs Lyft

ub

Birbiriyle rakip iki firma olan UBER ve LYFT, araca ihtiyacınız olduğunda gideceğiniz istikamette bulunan sürücü iş ortaklarından birini mobil uygulama üzerinden size yönlendiren aracılardır. Kredi kartınızı bağladığınız uygulama gitmek istediğiniz istikametteki talep yoğunluğu, trafik durumu gibi etkenlere göre size otomatik fiyat belirleyecektir. Fiyatı kabul ettiğiniz taktirde sistem size araç ataması yapacaktır ve yolculuğunuz sonlandığında hem ödemeyi yapmanızı hem de sürücüyü oylamanızı isteyecektir. Bu sayede müşteriler seyahat edecekleri araç sürücüsünün puanını dikkate alarak seçim yapabileceklerdir. Eğer aracımı paylaşmak istiyorum derseniz, gerekli belgeleri oluşturduğunuz hesabınıza ekleyerek siz de sürücü iş ortağı olabilirsiniz.

 ParkFlyRent

ütm

ParkFlyRent, Amsterdam Schiphol Havalimanı parkına tatile gidenlerin bıraktıkları arabaları boşta kalması yerine kiralayan ve geliri sahibiyle paylaştıkları bir uygulamadır. Bu şekilde hem aracın sahibi hem de uygulama para kazanırken ihtiyaç sahipleri de daha uygun fiyatlara araç kiralayabiliyorlar.

CouchSurfing

cs

CouchSurfing, internete yazdığınızda “Uluslararası misafirperverlik uygulaması” olarak çıkan (resimden de anlaşılması çok zor olmasa gerek :),  evinde boşta bulunan kanepeyi, yatağı ya da odayı paylaşmak isteyen sahip ile seyahatseverleri buluşturan bir uygulamadır. Couchsurfing’i Airbnb gibi diğer konaklama uygulamalarından ayıran farkı ücretsiz olmasıdır, yani kalacak yer sağlayan sahip, bundan hiçbir ücret talep etmemektedir. Bu şekilde özellikle yurtdışına çıkan seyahatsever ile onu evinde ağırlayan sahip arasında kültürel bir etkileşim olacaktır. Farklı kültürleri bir araya getiren bu bedava uygulama her ülkeye lazım değil mi?

Task Rabbit

trr

Şu an İkea’ya ait Task Rabbit belki de aralarında en ilginci. Yapılması gereken bir işiniz için birini arıyorsanız tek yapmanız gereken bu uygulamaya girmek ve yapılacak işin niteliklerini belirtmek. Uygulama hesaplar arasında işe uygun yeterlikteki elemanlar bulmanızı ve onlarla etkileşiminizi sağlar. Bu sayede iş bulma sitelerine ilan veremeyeceğiniz işlerinizi hallettirebilirsiniz. Ücret kısmına gelirsek, iş sonrasında memnun kaldığınız taktirde Task Rabbit uygulamasına ödeme yapıyorsunuz ve işçinin ücreti uygulama tarafından ödenmiş oluyor. Oylanma sistemiyle diğer müşteriler alternatif iş görenler arasında seçimlerini rahatlıkla yapabiliyorlar.

Ve daha birçoğu…

sharing.economies

Her geçen gün paylaşım ekonomisine dayalı şirketlerin sayısı artmaktadır ve bu gelişim günümüzdeki sektörlerde bazı değişimlere yol açmaktadır. Şimdiden değeri 18.6 milyar doları aşan paylaşım ekonomisinin gelecekte ne kadar ilerleyeceği merak konusu.

Artık siz de bir üründen ya da hizmetten bir süreliğine daha uygun fiyatlara yararlanmak istiyorsanız bu uygulamalara bir göz atın derim :)

Özel İçerik: Nurdan Beşli

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.