Öğrenci Kariyeri Banner

Gerçeklik Algımız Ve Halüsinasyon Beyindeki Bir “Kıvrıma” Mı Bağlı?

Gerçeklik Algımız Ve Halüsinasyon Beyindeki Bir “Kıvrıma” Mı Bağlı?
beyin

“Halüsinayonlar mental hastalıkları diğer hastalıklardan ayıran en önemli belirtilerden biridir ve  çok kompleks fenomenlerdir. Neden olduğuna dair birden fazla açıklama bulabilirsiniz.”
Jane Garrison

Halüsinasyona eğilimli, şizofreni tanısı koyulan insanlar normal insanlara ya da halüsinasyon görmeyen şizofreni hastalarına kıyasla beynin çok önemli bir yerinde yapısal bir farklılığa sahiptirler.

[ad name="Google Adsense"]

Cambridge, Durkheim ve Dublin Üniversitelerinin yaptığı ortak bir çalışma gösteriyor ki ön beyinde yer alan “paracingulate sulcus (PCS)” denilen kıvrım/çukurumsu şeklin uzunluğu şizofreni hastalarında halüsinasyon görme riskinin artmasıyla ilişkili.

PCS, doğum öncesi beyinde en son gelişen yapısal kıvrımdır ve boyutları her insanda farklı farklıdır. Daha önce Cambridge Üniversitesi Psikoloji bölümünden Dr. Jon Simons ve arkadaşları, PCS bölgesinin uzunluğunun değişmesinin insanların gerçek bilgiyi hayali olandan ayırt edebilme becerisini etkilediğini buldular. Düşünsenize beynimizdeki bir kıvrım bizlerin “gerçeklik” algısını ne derecede etkiliyor!

Dr. Simon ve arkadaşları bu çalışmalarında PCS’nin uzunluğunu 1 cm azalttıklarında halüsinasyon görme olasılığının %20 oranında arttığını buldular. Burada halüsinasyonların doğada var olan görsel yada işitsel halüsinasyon olup olmadıkları önemsenmedi.

Araştırmacılar, beynin diğer bölgelerinde oluşabilecek değişimlerin de halüsinasyonu tetikleyebileceğine inanıyorlar. Bu bölgeler büyük ihtimalle görsel ve işitsel bilginin algılandığı yerler.

Dr. Jane Garrison, konuya ilişkin, “PCS bölgesinin beyinde bize bilginin halüsinasyon olup olmadığını anlamamızı sağladığını düşünüyoruz. Daha kısa PCS’ye sahip olan insanlar halüsinasyonu fark edemeyip bilginin gerçekten dışarıdan geldiğine inanırlar, bilginin asıl kaynağını ayırt etmede daha az beceriklidirler.” dedi.

[ad name="HTML"]

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.