Öğrenci Kariyeri Banner

Gerçek "Rosie the Riveter" Naomi Parker'ın Şaşırtıcı Hikayesi

Gerçek "Rosie the Riveter" Naomi Parker'ın Şaşırtıcı Hikayesi
“We Can Do It!”(Yapabiliriz!) cümlesi ne kadar eskilere dayansa da günlük hayatımızda hâlâ motivasyonumuzu korumak için kullanıyoruz (özellikle kadınlar). Özellikle kadınlar dememin sebebi bu cümleyle birlikte akla gelen ikonik posterdir. Posterde sarı fon üzerinde bulunan kırmızı puantiyeli bandanası ve mavi gömleğiyle sizi cesaretlendirircesine bakan kadın aklınıza geldi mi? İşte o kadın, İkinci Dünya Savaşı'nda fabrikalarda çalışarak cephane ve savaş malzemesi üreten Amerikalı kadın işçileri temsil ettiğinden dolayı “Rosie the Riveter” yani “Perçinci Rosie” olarak bilinmektedir. Erkekler savaş sebebiyle askerde oldukları için onların yerini alan kadınlar feminizm ve ekonomik gücün sembolü haline gelirler. Peki, “We Can Do It” posterinin oluşumunu kime borçluyuz?

Takvim 26 Ağustos 1921 tarihini gösterirken Naomi Fern Parker Tulsa şehrinde dünyaya geldi. Babası Joseph Parker maden mühendisi, annesi Esther Leis ev kadınıydı. Amerika Birleşik Devletleri’nin İkinci Dünya Savaşı’na girmesini hızlandıran Pearl Harbor saldırısının (7 Aralık 1941) gerçekleştiği zamanlarda Parker ailesi New York’tan Kaliforniya eyaletine bağlı Alameda’ya taşındı. Naomi ve kız kardeşi Ada, Alameda’da bulunan bir askeri hava üssünün makine kısmında çalışmaya başladılar. İşte asıl hikâye bundan sonra başlıyor.

1942 yılında bir fotoğrafçı Naomi’nin çalıştığı yere gelir ve yerel gazetede yayınlamak için bazı fotoğraflar çekerek oradan ayrılır. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra gazetede beklenen makale bir fotoğrafla (aşağıda görmüş olduğunuz fotoğraf) birlikte yayınlanır. Yayınlanan fotoğrafın altında “Naomi Parker Oakland’de” yazmaktadır tabii kendini gazetede gören kahramanımız fotoğrafını keserek senelerce saklamıştır.

naomi-parker-rosie-the-riveter-at-lathe-1942

Fotoğraf ilginç bir olaya denk gelene kadar unutulup gidiliyor. 2009 senesinde Naomi ve Ada Kaliforniya, Richmond’da bulunan Rosie the Riveter Ulusal Parkı’na bir etkinliğe katılmak için giderler. Etkinliğe giderken geçtikleri parkta iki kardeş ansızın durur ve Naomi yıllar önce gazeteden kestiği fotoğrafının büyütülmüş halini görür fakat fotoğrafın altında gördüğü isim kendisine ait değildir. (Burada hepiniz aaaa dediniz duyabiliyorum :) )

Müze yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucunda Naomi kanıt olarak elindeki gazete küpürlerini gönderir. O zamanlarda fotokopi olayı çok yaygın olmadığından mecburen orijinal fotoğrafları göndermek zorunda kalıyor neyse ki küpülerin bir kopyası kendisine gönderiyor. Bu işin çözüleceğini, kimliğini tekrar kazanacağını düşünen Naomi yetkililerden aldığı bir mektupta bazı kimlik belirleme sorunları olduğunu öğrenir ve sorunlar bir türlü çözüme ulaşamayınca bu durumun peşini bırakır.

Aksi ispatlanana kadar ikonik postere model olan kişinin Geraldine Hoff Doyle olduğu genel düşünce olarak kaldı. Naomi Parker gibi kendisi de savaş zamanlarında çalışmış, Michigan’da endüstriyel bir tesiste metal parçalara pres yapmıştır. Çellist olduğu için elinin yaralanmasından endişelenen Doyle tesiste sadece birkaç hafta çalışmıştır ve çalıştığı dönemde uluslararası basından birilerinin gelip fotoğrafını çektiğini belirtmiştir. Seneler sonra Doyle, bir dergide savaş döneminde çalışan ismi tanımlanmamış bir işçi kadın fotoğrafı görerek kendi zanneder aynı şekilde "We Can Do It" posterini de başka bir dergi kapağında görünce kendisinden ilham alınarak hazırlandığını düşünür.  Doyle, 2010 yılında vefat ettikten sonra büyük gazeteler ellerinde delil olmadan ikonik posterle birlikte ölüm ilanını yayınladılar. Böylece Geraldine Hoff Doyle "Rosie the Riveter" olarak bilinmeye başladı fakat yapılan araştırmalar fotoğrafın çekildiği (Naomi'nin) 1942 yılında Geraldine'nin lisede okuduğunu ortaya çıkardı.
Geraldine-Hoff--Doyle

Seton Hall Üniversitesi’nde Profesör James J. Kimble “We Can Do It!” posteriyle ilgilenmeye başlar ve Doyle ile ilgili anlatılanlar kafasında soru işareti bıraktığı için bu konu hakkında araştırma yapmaya başlar. 6 senelik bir araştırma sürecinden sonra Mr. Kimble, Naomi’nin başka bir fotoğrafını bulur ve izi takip ederek eski gazete resimleri satan bir satıcıya ulaşır. Satıcıda bulunan fotoğrafta tarih ve açıklama olmasıyla birlikte aranan kanıt sonunda bulunmuştur. 2015 yılında profesör fotoğrafı göstermek için Naomi’ye ulaşır ve mutlu son. Profesör J. Kimble keşfini halka duyurur ve Naomi gerçek "Rosie the Riveter" olarak kimliğine kavuşur.

Nice nesillere başarma inancını aşılayan Naomi 20 Ocak 2018 tarihinde 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. Posterin arkasındaki isim her kim olursa olsun her dönemde kadınlara ilham kaynağı oldu ve olmaya devam edecek. Huzur içinde uyu Rosie...

naomi-parker

 

Kaynak 1, 2, 3

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.