Öğrenci Kariyeri Banner

Genç Sosyal Girişimciden Başarılı Proje: Kızcode

Genç Sosyal Girişimciden Başarılı Proje: Kızcode
Gelişen teknoloji ile birlikte yazılım dilini bilmek insana; sistematik düşünme, problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, yaratıcı düşünebilme gibi yetiler kazandırıyor. Programlama bilen bir kişi bir makinenin ya da sistemin işleyişini daha kolay ve daha hızlı kavrayabiliyor ve problem çözerken makinenin çalışma mantığını göz önüne alarak daha kestirme çözümler üretebiliyor.

Çocukluk döneminde öğrenilen bilgilerin ya da edinilen yeteneklerin daha kalıcı ve daha efektif olduğunu biliyoruz. Programlamanın bize kattıklarını düşündüğümüzde çocuk yaşta bunları kazanmanın ne kadar değerli olduğunu ve çocuklara programlama öğretmenin ne kadar önemli olduğu yadsınamaz bir gerçek. Sektördeki dünya devlerinin geçmişlerine baktığımızda hepsinin ortak noktasının küçük yaşlarda programlama öğrenmeleri olduğunu görüyoruz. En çok kullanılan sosyal ağ olan Facebook'un kurucusu Zuckerberg kod yazmayı 9 yaşında öğrenmiş. Dünya devi Bill Gates'in ilk programı 13 yaşında yazdığı üç taş oyunuydu. 15 yaşına geldiğinde ise BASIC dilinin yeni bir versiyonunu tasarlayıp yazmıştı.

 

 

100-paylasima-bilgisayar

 Türkiye’de çocukların bilgisayarlardaki yazılımın dili olan kodlamayı öğrenmesi için yeni projeler devreye alınıyor. Bu alandaki bazı projeler ise eğitimde daha dezavantajlı durumda bulunan kız çocuklarını hedefliyor. ‘KızCode’ projesi bunlardan biri...

KızCode, 31 yaşındaki genç sosyal girişimci Müjde Esin’in geliştirdiği bir platform. Esin, İngiltere’de akademik kariyerini tamamladıktan sonra Londra’da yaşayan göçmen genç kız ve kadınların İngiltere’ye entegrasyonunu sağlamak ve onlara iş imkânı yaratmak için 2015 yılında hayata geçirdiği bir platform. Daha sonra Türkiye’ye uyarlandı.
Geçen yıl 200 kız öğrenci bu eğitimlerden yararlandı. Yeni sezon da kasım ayında başladı. Eğitimler, İstanbul-Halkalı ve yine Londra’da devam ediyor. İstanbul’da şimdilik 100 kız çocuğu kayıt yaptı ve eğitime başladı. İngiltere’de bu sayı daha fazla...

 Annesini İyileştirdi!

KızCode’a katılan çocuklardan başarılara imza atanlar da var. Bunlardan biri 15 yaşındaki Dila. KızCode İngiltere mezunlarından. Annesi hem kanser hem de yüksek şeker hastası ve bacağının kesilmesi söz konusuydu. Dila bunun için bir çip tasarlayarak annesinin şekerini kontrol altında tutmayı başardı. Çok yeni olan bu proje İngiltere hükümetine fonlama için sunulacak.

Ebrar Atabay ise Bursa Gemlik’te eğitime katılan bir kız çocuğu. Çevreye zarar veren bir hammadde olan ABS kokusunu suya hapseden bir prototip geliştirdi. Dila ve Ebrar sadece birer örnek. Onlar gibi 8 kız çocuğu daha çeşitli başarılara imza attı. Müjde Esin, geçen sezon eğitim alan öğrencilerle de hala temaslarının devam ettiğini belirterek, özellikle Avrupa’da düzenlenecek bilim şenlikleri için hazırlandıklarını söyledi.

Esin, kodlama eğitiminde öncelikle çocuklarda farkındalık yaratmayı ve bilime ilgi duymalarını sağlamayı amaçladıklarını dile getirerek, “KızCode olarak çocuklara ‘C programlama dili’ni öğretiyoruz. Aynı zamanda ‘ardunio’ kartı ve ‘ardunio yazılım’ metodlarını kullanarak bir mekaniği kontrol etmelerini sağlıyoruz. Küçük yaş grubunda da ‘scratch’ arayüzü ile algoritmalarını oluşturup kendi oyunlarını yapabiliyorlar. Scratch’la farklı eğitim teknoloji ürünleri yardımıyla da yazdıkları oyunları daha eğlenceli şekilde kurgulayabilme şansları oluyor” diye anlatıyor.

fft16_mf8067373

Onlar İçin Cesaret!

Müjde Esin, KızCode ile kadınların eğitim alanında yaşadığı zorlukları aşmalarına yardımcı olmayı, özellikle genç kızları toplumda ve iş yaşamında aktif rol oynayacak bireylere dönüştürmeyi amaçlıyor. Program kapsamında bunun için gerekli ekipmanlar sağlanırken, bir yandan da katılımcıların beceriler edinmesi için eğitimler düzenliyorlar.

Katılımcıların analitik zekasını geliştirecek teknoloji eğitimleri üzerine atölye çalışmaları yapılıyor. Kızların çevresinde yaşadığı sorunları fark etmesi sağlanıyor. Bilim ve teknolojiyle çözümler ve projeler üretmeleri için onları cesaretlendirip gelecek hayatlarına katkı sunuluyor. Kızlara kod eğitimi konusunda firmalardan da harekete geçenler var. Borusan’la Türkiye’de ‘Haydi Kızlar Kodlamaya’ projesini yürütüyorlar.

Kaynak

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.