Öğrenci Kariyeri Banner

Gen Mühendisliğiyle Tasarlanmış İlk İnsanla Karşı Karşıya Olabiliriz

Gen Mühendisliğiyle Tasarlanmış İlk İnsanla Karşı Karşıya Olabiliriz
Çinli bir araştırmacı-bilim insanı olan He Jiankui, Çin'in güneyinde bir laboratuvarda dünyanın ilk genetik olarak düzenlenmiş bebeklerini yapmaya yardım ettiğini iddia etti. Bu ay doğmuş ikiz bebeklerin DNA'larının yaşamın planını yeniden yazabilen güçlü ve yeni bir araçla değiştiğini söyledi!

Eğer doğruysa, bu bilim ve etiğin derin bir sıçrayışı olurdu.



Son yıllarda bilim insanları, vücudu yöneten DNA iplerini, genleri düzenlemek için nispeten kolay bir yol keşfettiler. CRISPR-cas9 adı verilen araç, gerekli bir geni sağlamak için DNA üzerinde çalışmayı veya sorunlara neden olan birisini devre dışı bırakmayı mümkün kılıyor. Daha çok ölümcül hastalık tedavilerinde kullanıyor.

HIV, AIDS virüsü gibi gelecekte olası enfeksiyonlarına karşı koyabilme yeteneği geliştirmek düşünülüyor.

ABD'li bir bilim insanı Çin'deki çalışmalarda yer aldığını, ancak bu tür bir gen düzenlemesinin ABD'de yasaklandığını çünkü DNA değişimlerinin gelecek nesillere geçebileceğini ve diğer genlere zarar verebileceğini söyledi.

Araştırmacı Jiankui, doğurganlık tedavileri sırasında yedi çift için embriyoları değiştirdiğini ve şimdiye kadar ortaya çıkan bir hamilelik olduğunu söyledi.

“Sadece bir ilki yapmak değil, aynı zamanda bir örnek yapmak için de güçlü bir sorumluluk hissediyorum” diyerek tepkileri üzerine çeken Jiankui, bazı kesimler tarafından desteklenirken birtakım bilim insanı ve kiliseler tarafından da kınandı.



Başka nesillerin nasıl etkilendiğini ya da klinik sonuçlarının olmaması olayı riskli hale getiriyor. Ancak bu haber gerçekse gen mühendisliği ile tasarlanmış ilk insanlar karşı karşıyayız!

Çeviri: Bahadır Öztop

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.