Öğrenci Kariyeri Banner

Geleceğin Dünyasını Şekillendirebilecek Yeni Meslekler

Geleceğin Dünyasını Şekillendirebilecek Yeni Meslekler
Dinamikleşen ve küreselleşen dünyada; teknoloji alanındaki gelişmeler ve yenilikler birçok alanda yapısal değişikliklere yol açmaktadır. İnsan hayatının 20'li yaşlardan sonra hayat merkezine girmeye başlayan  meslekler de teknolojinin gelişmesiyle beraber dinamik bir süreç geçirmekte ve yeni meslek türleri de bununla beraber artmaya başlamaktadır. Pazarlama ve yeni bilgi dünyasıyla ilgili okuduğum kitaplar aracılığıyla fark ettiğim yeni bir şey de; değişim ve küreselleşme meslekleri yeni algoritmalara doğru şekillendirmektedir; örneğin eskiden insanlar tek bir meslekle yaşamlarını sürdürebilirken; gelecekte sadece bir işte çalışan değil; birden fazla işte çalışan insanların olacağı öngörüler arasında yer almaktadır. Yeni dünyaya adapte olabilmenin yolu ise; insanın aklının ve bilgisinin doğru ve verimli kullanmasından yana olması gerektiği önemle durulan noktalardan biridir. Şu an belki de üniversite öğrencilerinin veya üniversiteye girecek adayların düşündüğü sorular arasında ''Hızla gelişen teknoloji sonucunda gelecekte hangi meslekler ortaya çıkacak?, geleceğin meslekleri neler olacak?'' tarzında soruları sordukları zamanlar olmuştur.

geleceğin meslekleri

Bunlardan ötürü; okuduğum kitaplardan ve sosyal medyadan takip ettiğim iş insanlarından edindiğim bilgilere göre geleceğin meslekleri arasında göze çarpanlar arasında şunlar bulunmaktadır:

1)Tıp Robotu Operatörleri

robot

Çoğu alanda olduğu gibi tıp alanında da robot kullanımı artacak. Gelecekte operasyonların büyük bir kısmının robotlar tarafından gerçekleştirileceği öngörülmekte... Gelecekte tıp robotu kullanabilen teknisyenler, tıp robotu operatörleri istihdam edilebilecek.

2) Genetik Müşavirleri

genetik

Gelecek nesillerin daha sorunsuz gen yapılarıyla doğmaları için gelecekte genetik müşavirleri anne ve babalara danışmanlık yapabilecek. Bu meslek grubu günümüzde Amerika'da ortaya çıkmaya başlamıştır. Günümüzde Amerikan Genetik Müşavirliği Kurumu'na iki binden fazla kayıtlı insan bulunmaktadır.

3)Gen Terapistliği

gen terapistliği

Gen terapistleri bozuk genlerin tespiti ve bu genlerin tedavisiyle ilgilenecekler; hatta gen haritasına göre ileride bozulma gösterecek genleri tespit edip, önlem alabilecek programları geliştirmeye başlayacaklar.

4)Bilgi Madenciliği

bilgi

Sınırsız bilgi üretme; bilgi yayma kapasitesi nedeniyle insanların ''Neyi bilmek gerekli?, gerekli olmayan bilgiler nasıl elenecek?, asıl ve öncelikli bilgilere nasıl erişeceğim? '' sorularına yanıt verebilecek sistemlerle çalışmayı yürüten kişiler 'bilgi madencileri' olarak adlandırılacak. Güncel global gelişmeleri yakalamak, gerekli bilgileri ayıklamak, gerekli ve öncelikli olanları seçmek, verileri kullanılabilir hale getirmek gelecekte en önemli iş alanlarından birisi olacak.

5) Sanal Market İşletmeciliği

sanal market

Günümüzde gelişmiş ülkelerde çalışma alanları ortaya çıkmakta ve hızlı bir ivmelenme kat etmektedir. Gelecekte; alışverişlerin oldukça büyük bir kısmı internet vasıtasıyla yapılacak. Günümüzdeki perakende satış noktalarının yerini sanal marketlere bırakacağı öngörüler arasında yer almaktadır.

6)Franken Food Denetçiliği

franken food denetçiliği

Genetiği ile oynanmış ürünlerin sağlığa zarar vermemesi için oluşacak denetim mekanizmalarını ve bu alandaki uygulamaları hayata geçirecek çalışma disiplinine sahip bireyler tarafından gerçekleştirilecektir.

7)Sanal Avukatlar

sanal avukat

Küreselleşme ile uluslararası yasaların geçerliliği artacak ve uluslararası faaliyet gösteren kontrol mekanizmaları çoğalacak. Hem dijital dünyada hem de birden fazla ülkede haklarımızı savunacak sanal avukatlara ihtiyacımız olacak. Sanal avukatlar bu alandaki ihtiyaçları karşılayacak.

8)Telecerrah

telecerrah

Doktorların hastaya el sürmeden robotlar ile operasyonu kontrol ettiği; robotik cerrahi alanı gelişme gösterecek. Gelecekte tamamen bu alanda kariyer yapan doktorlar; robotlar vasıtasıyla ameliyatı uzaktan gerçekleştirebilme imkanına sahip olabilecekler.

Sevgilerimle...

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.