Öğrenci Kariyeri Banner

Geçmişin Kulaklara Kazınmış Sesi: Radyo Tiyatrosu

Geçmişin Kulaklara Kazınmış Sesi: Radyo Tiyatrosu

Geçmişten Gelen; Radyo Tiyatrosu

Radyo, Cumhuriyet'in ilanından sonra Fransız bir şirketin radyo vericisi kurmasıyla hayatımıza adım adım girmeye başlamıştır. Bu süreç biraz zor olsa da 1970 yılında radyo bütün Türkiye’ye yayılmıştır. Tiyatro ise Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle başlamıştır. Türk köylerinde oynanan; kukla, meddahlık, Karagöz ve Hacivat, ortaoyunu gibi etkinlikler Türk tiyatrosunun temelini atmıştır. Bu kısa bilgilerden sonra asıl konuya gelelim. Tesadüfler güzel şeyler doğurur bugün yeniden doğan güzel olan şey ise birçoğumuzun bilmediği radyo tiyatrosu.

Radyo tiyatrosu, o zamanlar kullanılan en yaygın yayın aracı olan radyoyu sadece iletişim aracı olarak kullanılmaktan çıkarmak ve çeşitli kurgularında yer alması gerektiği ihtiyacından ortaya çıkmaya başlamıştır. Böylece radyo tiyatrosu ortaya çıkmış. İlk radyoya uyarlanan kurgusal metin  H.G. Wells'in Dünyaların Savaşı romanı, bu roman yayınlanmasıyla halk arasında büyük etki uyandırmıştır. Çünkü daha önce sadece iletişim amaçlı kullanılan radyoda radyo tiyatrosu yapıldığının farkında olmadıkları ve kitabın içeriğinin ise Marslıların Dünya’yı işgal etmesi olunca halk bir müddet panik yaşamış tabi sonradan anlaşılınca artık radyoda yeni bir devir başlamış. 1950 yılına girdiğimizde Türkiye’nin yollarını tutan radyo tiyatrosu İstanbul Radyosunda kendine yer buldu ve  Ekrem Reşit REY, Haldun TANER, Behçet NECATİGİL gibi önemli yazarlarımızın oyunlar ve metinler yazmasıyla Türk halkıda huzurlu, neşeli bir şeye kapılarını açmış evlerine almış bulundular. İlerleyen zamanlarda içeriği tiyatro olan radyo programları da yapılmaya başlandı ve radyo tiyatrosu kendine güzel bir yer buldu. Bu programların adı ise şöyle; Radyo Tiyatrosu ve Arkası Yarın. Şimdilerde ise artık yayın araçları arttı ve böyle olunca önce televizyonun TRT kanalında daha sonralarda internet sitelerinde ve çeşitli Youtube kanallarında hala kendine yer bulmakta. Artık daha çok çeşitli içeriğe ve kategoriye sahip zevkinize göre seçip dinleyebilirsiniz. Sizlerde geçmişe yolculuk yapmak isterseniz, kendinize huzurlu birkaç saat geçirtmek isterseniz radyo tiyatrosu dinlemeden hayatınıza devam etmeyin derim.

Radyo Tiyatrosu İnternet Siteleri:

 

Özgün İçerik


Yeşim Dağaynası

öğrenci kariyeri yazarı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.