Öğrenci Kariyeri Banner

Galaksimizin Merkezindeki Kara Deliğin Renkli Filminin Çekimi Planlanıyor!

Galaksimizin Merkezindeki Kara Deliğin Renkli Filminin Çekimi Planlanıyor!
Kara deliğin ilk görüntüsünü alan ekip, galaksimizin merkezindeki kara deliğin net ve renkli videosunu çekmeyi planladığını duyurdu. Bu filmi yapmak için mevcut sekiz teleskop ağını desteklemek üzere uydular kurulacak.

Araştırmacılar, iyileştirilen ağın çevresindekileri yutan süper kütleli kara deliği görebileceğini söylüyor.

Ekip, Fizik Atılım Ödülü'ne layık görüldü.

Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'nden, Event Horizon (Etkinlik Ufku) Teleskopu (EHT) fikrini öneren Prof. Heino Falcke, BBC News'e bir sonraki adım, hareket halinde bir kara delik görmek dedi.

Prof. Heino Falcke  “Tıpkı gezegenlerde olduğu gibi, kara bir delik de dönüyor. İnanılmaz derecede güçlü yerçekimi nedeniyle, etrafındaki alanı ve zamanı çarpıtıyor. Dolayısıyla, bu alanın döndürülmesinin çok garip etkisinin görülmesi astrofiziklerin kutsal tanelerinden biri.” diye konuşmasına ekledi.

2






Daha da şaşırtıcı olanı, yerçekimi o kadar yoğun ki cisimlerin ışığın bile kaçamayacağı bir şeyin renkli resmini çekme olasılığıdır.


Bu yılın başlarında, EHT ekibi, dünyanın büyüklüğünün üç milyon katı olan 40 milyar kilometre uzunluğundaki uzak bir galaksinin kalbinde süper kütleli bir kara deliğin fotoğrafını yayınladı. Resimde portakalın farklı tonlarında içine düşen aşırı kızgın gaz var.


3





Dr Katie Bouman, EHT'den gelen verileri bir araya getiren algoritmayı geliştiren bilim insanlarından biridir. Katkısı olmasaydı proje mümkün olmazdı.


Bir kara deliğin elbette rengi yoktur. İçindeki gazın karadeliğe yaklaştıkça renk değiştirdiği düşünülmektedir. Akşam saatlerinde bulutların arkasına geçtiğinde Güneş gibi, aşırı ısıtılmış maddeden gelen ışığın Dünyadaki maddelere giderken daha fazla gazla seyahat etmesi gerekir. Bu nedenle etki, maddenin kara deliğinin etrafındaki rengini ve görünümünü değiştirmek olacaktır.


Uluslararası konsorsiyum, Grönland, Fransa ve Afrika'nın bazı bölgelerinde yer tabanlı teleskoplar eklemeyi umuyor ve ABD Ulusal Bilim Vakfı'na (NSF), yer tabanlı anketi tamamlamak ve yörüngeye üç küçük uydu göndermek için fon başvurusunda bulundu.


Ekran Alıntısı


Prof. Falcke'ye göre bu, galaksimizin merkezindeki kara deliğin keskin görüntülerini alabilen, Dünya'dan daha büyük, süper bir teleskop yaratacaktır.


5


EHT'nin proje direktörü olan ABD'li Harvard Üniversitesi'nden Prof Shep Doleman, görüntülerin ve videoların, ekibin Einstein'ın teorilerini yeni sınırlar için sınamalarını ve kara deliklerin tüm galaksileri delebilecek ışık demetlerini nasıl ürettiğini çözmelerini sağlayacaklarını ve devasa sanal teleskoplar yaratmayı, dünyanın her yerine yeni radyo tesisleri kurmayı planladıklarını söyledi.




Özgün Çeviri: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazarlarından Gamze Ebru Altıkulaç tarafından çevrilmiştir.


Kaynak














Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.