Öğrenci Kariyeri Banner

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar İçin 8 Öneri

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar İçin 8 Öneri

Fotoğrafçılık edinebileceğiniz en heyecan verici hobilerden biridir. Fakat her yeni başlayana olduğu gibi, fotoğrafçılık da gözünüze biraz kafa karıştırıcı görünebilir. Bilmeniz gereken pek çok ayrıntı olduğunu düşünürsünüz, teknik yetersizlikleriniz moralinizi bozabilir, hangi makineyi ve aksesuarları almanız gerektiğinden emin olamazsınız. Bu gibi düşünceler sakın hevesinizi kaçırmasın. Herkes bir yerlerden başlıyor, öyle değil mi? Bu yazımızda fotoğrafa yeni başlayanlar için öneriler bulacaksınız. Şimdiden iyi okumalar, kadrajınıza hep mutlu kareler girmesi dileğiyle! 

1. Fotoğraf makinesi seçiminizi iyi yapmalısınız. 

Hayatınızda ilk defa bir fotoğraf makinesi alıyorsanız, kendinizi çekingen hissedeceksinizdir. Doğru fotoğraf makinesini mi alıyorum sorusu yakanızı bırakmaz. Yeni başlayanlara önerimiz, doğrudan en pahalı fotoğraf makinesini almaya koşmamalarıdır. Daha uygun fiyata bulabileceğiniz bir fotoğraf makinesi ile de iyi kareler yakalayabilirsiniz. Fotoğrafa yeni başlayanlar için DSLR fotoğraf makineleri en uygun seçenekler arasındadır (özellikle kısıtlı bir bütçe ile hareket etmek zorundaysanız). Örneğin, Nikon D7000 ya da muadili bir fotoğraf makinesi işinizi görecektir. 

2. Tripod almayı düşünebilirsiniz. 

Eğer ellerinizin çok titrediği hissine kapılıyorsanız, daha net fotoğraf çekmek için bir tripoddan yardım alabilirsiniz. Elde ettiğiniz sonuçların daha iyi olacağını göreceksiniz. Shutter hızını ayarlayarak tripod üzerindeki kameranın titremesinden doğan etkiyi azaltmanız fotoğrafınızın sizi daha çok memnun etmesini sağlayacaktır. Fotoğraf makinenizin zamanlayıcı (timer) fonksiyonunu etkin hale getirerek daha sabit bir görüntü elde edebilirsiniz. 

3.Lens seçimi önemlidir. 

Lens seçimi, en az fotoğraf makinesi seçimi kadar önemlidir. Her lens her makineyle uyumlu olmayacağı için önceden araştırma yapmanız gerekir. Lensin boyutu ve şekli makinenizin bağlantı yerine uymadığında paranızı boşa harcamış olursunuz. Henüz fotoğrafçılığın hangi alanına yöneleceğine kesin karar vermemiş bir yeni-başlayan olduğunuz için, genel amaçlı zoom lensler sizin için ideal olacaktır. 

4. Kameranızı yanınızdan ayırmayın. 

Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için önemli olan başka bir şey de fotoğraf makineleriyle her an birlikte yaşamayı öğrenmeleri çünkü sanat eseri geliyorum demez. Her an ölümsüzleştirmek istediğiniz bir görüntü ile karşılaşma ihtimaliniz var. Fotoğraf ekipmanlarınızdan en gerekli olanları (sadece makineniz bile olabilir) yanınıza alarak sokaklara çıkın. Ne kadar fotoğraf, o kadar deneyim. 

5. Sıradan olanı önemseyin. 

İlla çok müthiş bir manzara ya da etkileyici bir doğa fotoğrafı çekmek için yaşamayın. Günlük hayatınızda size çok sıradan görünen, alışık olduğunuz nesnelere, yerlere ve kişilere bakın. Fotoğrafçının gözü böyle böyle gelişir. Doğru ışıkta yakalanan bir çiçek ya da bir mimik, size çok güzel sonuçlar verebilir. Sade olana mutlaka bir de fotoğrafçı gözüyle bakın deriz. 

6. Ulaşabildiğiniz bütün kaynaklara merakla sarılın. 

Flickr gibi internet sitelerinde gezinin, fotoğrafçıların fotoğraflarını inceleyin, internet üzerinde fotoğrafçılık teması etrafında oluşturulan forum sitelerini okuyun ve tartışmalara katılın. Fotoğrafa yeni başlayanlar için kitap tavsiyeleri alın, onları edinin ve bol bol okuyun. Mobil fotoğrafçılık, düğün fotoğrafçılığı, portre fotoğrafçılığı ve benzeri diğer fotoğrafçılık alanlarında kendinizi geliştirmeniz için pek çok online, basılı, görsel kaynak bulabilirsiniz. 

7. Fotoğrafçılık emektir: Denemekten korkmayın. 

Deneysel olun. Elinizdeki fotoğraf makinesiyle size çok çılgın gelebilecek açılarda, ışıklarda, pozlarda fotoğraflar çekin. Pek çok fotoğrafın içinden mutlaka sevdikleriniz olacaktır. Öğrenme sürecinizi önemseyin ve denemekten korkmayın. 

8. Makinenizin ayarlarıyla bol bol oynayın. 

Fotoğraf çekimlerinizi iyileştirmek istiyorsanız, asla bir tek ayara bağımlı kalmayın. Fotoğraf makinenizle birlikte elinize geçen kullanma kılavuzunu alın ve okuyun. Makinenizin üzerinde bulunan o gizemli küçük sembollerin ne anlama geldiklerini öğrenin ve her birini mutlaka deneyin. 


Berkay  Aslan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Berkay Aslan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.