Öğrenci Kariyeri Banner

Ford Otosan Çalışanı İle Kişisel Gelişim Üzerine Bir Röportaj Yaptık

Ford Otosan Çalışanı İle Kişisel Gelişim Üzerine Bir Röportaj Yaptık
Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlerle kişisel gelişim üzerine bir röportaj paylaşmak istedim. Röportaj yaptığım kişi ;

Tedarik Zinciri Tasarımı ve Proje Devreye Alma Kıdemli Mühendisi Ceren Üzar / Ford Otosan/Kocaeli

Kendisi alanında gelişmiş, yurtdışında yüksek lisans yapmış ve birden çok dil bilen kıdemli bir mühendis. Aynı zamanda benim mentörüm :)

checklist-3693113_960_720

Soru 1: Tam olarak hangi bölümü istediğinizi nasıl belirlediniz?

Ceren Üzar: Aslında endüstri mühendisi olmamda ailemin de yönlendirmesi etkili oldu. Üniversiteye başlayınca bölüm dersleri aldığımda bu bölümün bana göre olduğunu anladım. Bir şeyleri verimli kılmak, optimizasyon yapmak, birden fazla çözümü olan analitik düşünebildiğim alanlar, iyileştirme yapabildiğim alanlar tam bana göreydi. Kendi hayatımda da etkin bir şekilde kullanabiliyordum öğrendiğim şeyleri.

Soru 2: Sizi çok çalışmaya yönlendiren motivasyon kaynağınız nedir?

Ceren Üzar: En önemlisi işimi severek yapıyor olmam. Ekipteki arkadaşlarımın da etkisi var. Yaptığım iş dinamik ve problem çözme odaklı olduğundan bu beni motive ediyor. En önemlisi de kendime ve işime karşı saygılı olmam beni motive ediyor.

Soru 3: Zamanınızı, işlerinizi nasıl yönetiyorsunuz ?

Ceren Üzar: Yapacağım işlerimi mutlaka bir ajandaya yazarım. Sonrasında işlerimi öncelik sırasına göre sıralarım.Planlamamı bu şekilde oluşturuyorum. İş ve özel hayat dengemi sağlamaya çalışıyorum. Bu motive olmam için de çok gerekli. Piyano da bunlardan bir tanesi aynı zamanda dansla da ilgileniyorum.  Dil öğrenmek isteyenler için de mutlaka planlama yapmalarını tavsiye ediyorum. Dil öğrenmek için her gün çok az da olsa biraz vakit ayrılması gerektiğini düşünüyorum. Başta çok büyük hedefler koymak yerine küçük başlangıçlar yapmak daha iyi ilerleme sağlayabilir. Hayatımız ne kadar farklı olursa planlarımızı o kadar güzel ayarlarız. Bu bizim gelişmemizi de sağlar.

Soru 4: İş ile ilgili en önemli kuralınız nedir?

Ceren Üzar: Bir işte çalışırken en önemli şey insanlarla iletişim yönümüzün kuvvetli olmasıdır. Bu yönümün kuvvetli olduğunu ve işde bana çok avantaj sağladığını düşünüyorum. Planlı çalışmam ve işleri iyi takip ediyor olmam ve her şeyden önce işime saygı gösteriyor olmam benim prensibim.

Soru 5: Hayatınızda aldığınız ve sizin üzerinizde etkisi olan tavsiye var mıdır? Varsa nedir?

Ceren Üzar: Üniversitede tez hocamın,danışmanımın beni istediğim alanda yüksek lisansa yönlendirmesi, sevdiğim alanda ilerlemem için beni yönlendirmesi  hayatımı yönlendirmemde büyük etki sağlamıştır.

Soru 6: Öğrenme methodunuz var mı? Daha iyi öğrenebilmek için neler yapıyorsunuz?

Ceren Üzar: Dil öğrenmek üzerine şunları önerebilirim. Dil öğrenmek için mutlaka kelime defteri yapmışımdır. Yeni öğrendiğim kelimeleri mutlaka kağıtlara yazar ve düzenli olarak okurum. Dil seviyesine göre kitaplar okumak, ingilizce alt yazılı filmler izlemek  öğrenmede etkilidir. Almancayı unutmamak için ajandamdaki kelimeleri sürekli tekrar ediyorum.

Soru 7: Tavsiye edeceğiniz kitap/film/dizi var mı?

Ceren Üzar: Kişisel gelişim kitabı olarak Mor İnek ve Ikigai'yi öneririm. Şu anda roman olarak Yüzyıllık Yalnızlık kitabını okuyorum, bu kitabı da önerebilirim. Hem ingilizce öğrenmede etkili hem de beğendiğim tavsiye edeceğim dizilerden bazıları; How I met your mother, Ted konuşmaları, İnci Kefali (bu bir Türk dizisidir, bir başarı hikayesini anlatır. Bunu da öneririm), Sherlock ve Peaky Blinders. Belgesel olarak Chernobly ve Mars'ı da tavsiye ederim.

Soru 8: Sizce kimler daha başarılı olur?

Ceren Üzar: İletişim yeteneği kuvvetli olan insanlar için bu özellik çok büyük bir avantajdır. Dil bilmek de bir insan için çok büyük avantajdır. Ne kadar iyi dil bilirsen karşındaki insanı da o kadar iyi anlayabilirsin. Beni farklı kılan şeylerden biri de dil. Herhangi bir çeviri, prosedür olduğunda bana danışılıyor ve ben çeviriyorum. İlk danışılan kişi olduğumda bir şeyleri farklı yaptığımı görüyorum, bu da insanı motive ediyor.

Soru 9: Öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Ceren Üzar: İngilizce öğrenmeleri ve hatta artı bir dil daha öğrenmek en büyük tavsiyemdir. Ne yapmak istediklerini bilmeleri de çok önemli. Kendisine uygun bölümün ne olduğunu bilerek ve buna göre ilerlemek çok önemli. Mesela ben şu anda üretimde görev alan bir mühendis olarak çalışsaydım çok mutlu olamazdım. İşim olsun da ne olursa olsun gibi bir yaklaşım olmamalı. Hayat şartları bunu gerektirebilir ama farklı fırsatlar mutlaka çıkar insanın önüne. Özelliklere mühendislere, endüstri mühendislerine tavsiyem yeni teknolojik gelişmeleri, finans,ticaret, lojistik vb. alanlardaki gelişmeleri kısaca güncel teknolojiyi mutlaka takip etmeleri.

Bu röportaj Öğrenci Kariyeri yazarlarından Nazife Karabulut tarafından yapılmıştır.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.