Öğrenci Kariyeri Banner

Firmanız Ne Renk Olsun?

Firmanız Ne Renk Olsun?
Renklerin insanların bilinçaltına farklı mesajlar gönderdiği hepimiz tarafından bilinen bir gerçektir. Günümüzdeki çoğu firma da bu bilgiden yola çıkarak kurumsal logosundan firma içi tasarımına kadar bazı renk stratejileri kullanmaktadır. Hemen her sektörde rakip firmaların kendini sürdürebilmek için her ayrıntıyı düşünmek zorunda olduğu bir iş dünyasında gelecekteki firmanız için de renk stratejisi geliştirmek istemez misiniz? Gelin birlikte hangi renklerin ne amaçla kullanıldığına ve bu renkleri stratejik pazarlamayla müşterilerine sunan firmalara bir göz atalım.

KIRMIZI

mcdonalds

Kırmızı birçoğumuz için fazlasıyla iddialı bir renk olarak görünür. Siz de pazarlamada kırmızının etkisine sahip olmak istiyorsanız öncelikle bir durup düşünün. Firmanız yemek ve içecek üzerine ise kırmızı sizin için en uygun renk iştah açıcı olan kırmızıdır. Mcdonals, Burger King, Pizza Hut ve Coca Cola gibi hepimizin bildiği firmaların bu rengi logosundan reklamına kadar kırmızıya yer vermeleri hiç şaşırtıcı değil. Gece kulüplerine veya barlara gittiğinizde bir çoğunun kırmızıya ağırlık verdiğini göreceksiniz. İnsana zamanı unutturan etkiye sahip olan kırmızı ile hem müşterilerinizin oyalanmasını hem de bu arada onlara sunduğunuz her şeyle kar yapmış olacaksınız. Çok zekice değil mi? Belki de tüm bu etkilerden daha da güzeli kırmızının kan basıncını ve nabzı arttırması, insani ani karar almaya itmesidir. Yeme de yanında yat diyebilirsiniz. Ama tabi ki de kırmızının da kullanılamayacağı alanlar da var. Kırmızı ölüm, kan, şiddet gibi ağır duyguları hatırlatan bir renktir ve bu yüzden işinizin bu duygularla alakası varsa kesinlikle kırmızıdan uzak durmalısınız. 

SARI

burger-king

Dikkat mi çekmek istediniz? İşte bu renk tam size göre. Bu renkle sadece dikkatleri çekmekle kalmayacaksınız müşterilerinize de gel bana bak düşüncesini empoze edeceksiniz. Fakat sarının da kullanılmayacağı alanlar vardır. Çünkü sarı sıcak ve enerjik gelse de geçicilik etkisi yaratabilir bu yüzden özellikle müşterisini uzun zaman elinde tutmak isteyen bankalar için kullanımı uygun bir renk değildir. Fazla davetkar bir firma olmak isteseniz bile sarıyı tek başına değil diğer renklerle kombine ederek sunmak size daha iyi sonuçlar getirecektir.

TURUNCU

fanta

Turuncu rengi hem kırmızı gibi iştah açıcı olmasına hem de sarı gibi sıcaklık vermesine rağmen ne kırmızı kadar iddialıdır ne de sarı gibi geçicilik hissi yaratır. Hatta tam aksine turuncunun güven hissi veren en iyi renklerden biri olduğu bilinir. Eğer firmanızda müşterilere sunulan ürünler arasında turuncu renk ürünlere de yer verirseniz hissettirdiğiniz güven duygusuyla satışlarınızı artırabilirsiniz. Bunun en güzel örneklerinden biri Fanta’dır. Güvene en çok ihtiyaç olan bankalarda da bu rengin kullanılmasına şaşmamalı. Dikkat çekici olması, iştahları kabartması, enerjik ve sıcak bir ortam yaratmasının yanında pek de olumsuz özelliği bulunmayan bu renk firmanız için çok ideal bir renk değil mi?

MAVİ

samsung

Mavi bazı sektörler için çok ideal bir renkken bazı sektörler tarafından tamamen uzak durulması gereken bir renktir. Firmanız eğer yemek sektöründeyse doğal iştah kapatıcı bu renkten kesinlikle uzak durmalısınız tabi eğer yemeklerinizin iştah olmasa da yeneceğini düşünmüyorsanız. Bunun aksine eğer bir temizlik firması iseniz temizliği simgeleyen bu rengi her detayında kullanabilirsiniz. Eğer firma olarak nice dev firmalar gibi ben büyüğüm havası katmak isterseniz mavi kullanarak bunu başarabilirsiniz.

YEŞİL

starbucks

Yeşil kahverenginin yanında doğayı hatırlatan, huzur ve rahatlama hissi veren diğer bir renkken turuncu gibi güven hissi de verebilir. Bu yüzden müşterilerine kahve gibi rahatlatan içecekler sunan firmaların logolarında, çay gibi doğadan elde ettikleri ürünleri satan firmaların ürün ambalajlarında, biz sağlıklı iş yapıyoruz ve çevreye duyarlıyız imajı yaratmak isteyen firmalarda karşımıza çıkmaktadır. Firmanız yukarıdaki firmalara benzer iş yapıyorsa yeşili tercih edebileceğiniz gibi, sadece ortamın huzurunu artırmak için de yeşili tercih edebilirsiniz.

PEMBE

vs

Yüzyıllardır pembe kadınların ruhunu yansıtan bir renk olarak görülmektedir. Firmalar da bunu çok iyi bildiğinden bir kısım kadının ilgisini çekmek için ürünlerini, logolarını pembe renk üzerine tasarlamışlardır. Eğer sizin de firmanız kadın giyim, aksesuar üzerineyse pembe tam da sizin en ideal renklerden biridir. Ama unutmamalıdır ki kadınların hepsi bir değildir ve hepsi pembeyi sevecek diye bir kaide yoktur. Pazarınızın dinamiğine bakarak bu rengi tercih etmeniz size kalmıştır.

Özgün İçerik: Nurdan Beşli

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.