Öğrenci Kariyeri Banner

Fast-Food Zinciri McDonald's'ın Kuruluş Hikayesi

Fast-Food Zinciri McDonald's'ın Kuruluş Hikayesi

Toplumda sağlıksız olarak damgalanmış ve birçok sağlıkçının da önermediği ama yine de çok severek  tüketilmeye devam ettiğimiz fast-food zincirlerinin başını çeken McDonald’s’ın nasıl kurulduğunu merak ediyor musunuz?


FirstVersions_McDonalds-1948-Closed

İlk McDonald's restoranı, 1940 yılında Dick ve Mac McDonald tarafından California San Bernardino'da açıldı. 1948'lere gelindiğinde, McDonald's kardeşlerin artan rekabetle başa çıkabilmek için geliştirdikleri sistem, dünyanın en büyük "hızlı servis restoranı" zincirinin de doğmasına yol açtı. Kağıt bardak ve peçeteler ile servis yapmaya başlayıp, sundukları zengin menüyü hamburger, cheeseburger, patates kızartması,içecek ve tatlı ile kısıtlayarak menüdeki çeşitliliği azalttılar ve hamburgerin fiyatını yarı yarıya düşürdüler. Mutfak düzeni, az sayıda eleman ile verimli çalışma sistemi esasıyla tekrar düzenlendi. Bunun yanı sıra arabaya servis yerine, self-servis ve paket servise yöneldiler. Böylece, artık sadece gençlerin değil, çocuklu ailelerin de uğrak yeri olmaya başladılar. Kısa zamanda bu düzen ile yüksek cirolara ulaşmayı başardılar.

This is a picture of Ray Kroc's first McDonald's restaurant in Des Plaines IL USA - now a museum.

İşler iyi gidince multimixer satıcısı Ray Kroc’tan yüklü miktarda sipariş verince bu dükkan Ray Kroc’un dikkatini çekti ve California, San Bernardino’ya gitti. Gittiğinde McDonald’s’ın hayranı olan Ray Kroc bu fikre bayıldı. Ray Kroc gördüklerinden ve duyduklarından çok etkilenir. Ve bu konsepti uyarlayarak yeni bayilik sistemi ile yeni şubeler açılmasını önerir. McDonald kardeşler yeni şubelerin açılma operasyonu için Ray Kroc’la anlaşılır.

raykroc

Ray Kroc, başlarda özellikle kredi bulabilme konularında sorunlar yaşar ancak yavaş yavaş yeni şubeleri hayata geçirir. McDonald kardeşler buna karşı çıkar, ancak dava açmazlar. Çünkü Ray Kroc bu bayilik işinden ve emlak gelirinden ötürü McDonald kardeşlerden kat kat zengin bir firmanın sahibi haline gelmiştir. Ray Kroc savaşmak yerine onlara isim hakkı için para önerir. McDonald kardeşlerin sahip olduğu tek şube de kendilerinde kalır. Ancak yeni kurulan McDonald’s şirketi, kendi arazileri üzerinde kendi isimleri satış yapamayacaklarını, farklı bir isim kullanmalarını belirten bir yazı gönderir. McDonald kardeşlerin kendi kurduğu şube de isim değişikliğinden ötürü birkaç sene sonra batar. Ray Kroc her şeyi ellerinden almış, tek bir restoranı önce ABD, sonra dünya çapında bir fast-food zincirine dönüştürmüştür.

3939315470_f71f635790_b-600x450

İlk McDonalds şubesini 15 Nisan 1955’de açtı ve 1961 yılına geldiğimizde tam 228 McDonald’s şubesi vardı.1961 yılında 2.7 Milyon Dolara McDonald’s’ı satın aldı.

Hamburgerin geleceğini gören parlak gören Ray Kroc 14 Ocak 1984’de hayatını kaybetti. McDonald’s büyümeye devam etti ve şu an sadece Türkiye’de McDonald’s 260 şube, 6000’e yakın çalışana sahip.

The-Founder-Poster-Square

Bu etkileyici hikayenin filmi 2016 senesinde beyaz perdeye aktarıldı. Başrolde usta oyuncu, emekli Batman Michael Keaton’a kardeşleri canlandıran Nick Offerman ve John Caroll Lynch eşlik ediyor. Yönetmenlik koltuğunda tecrübeli yönetmen John Lee Hancock var. Senarist Robert D. Siegl.

58879e9b9a2f7.image

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.