Öğrenci Kariyeri Banner

Fahrettin Koca'dan Eris Varyantı Açıklaması!

Fahrettin Koca'dan Eris Varyantı Açıklaması!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de de görülen corona virüsün Eris varyantına yönelik açıklama yaptı. Son dönemde hasta sayısının arttığına dikkat çeken Koca, hatalığın hafif seyrettiğini belirtti.

Eski dönemi hatırlatan kısıtlama ve kapanmaların olmayacağını belirten Sağlık Bakanı, Eris varyantı için yeni bir aşı programı uygulamayı düşünmediklerini açıkladı.

'Endişe Edecek Hiçbir Durum Yok'

Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsün yeni varyantı Eris hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, endişe edilecek bir durum olup olmadığına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"Covid-19 ortaya çıktığında birçok bilinmezliği içeriyordu. Hem virüs hem de hastalıklar açısından bu süreçte mücadele etmek için erken dönemde aşının geliştirilmesi gerekiyordu. Bu çerçevede inaktif olarak bilinen güvenilir kadim tekniklerle üretilen aşıyı yani TURKOVAC'ı geliştirmiştik. Bu süreçte artık hastalığı biliyoruz. Virüsü tanıyoruz. Tüm mutasyonların etkilerini ve değişiklikleri takip ediyoruz.

Bu mutasyonlarda bugüne kadar hiçbir zaman virüsün ilk çıktığı dönemdeki hasta yapıcı etkisi yani virulansında artış olmadı. Olan mutasyonlar hasta yapma gücü daha zayıf olan mutasyonlar, bunu da dediğim gibi yakından takip ediyoruz. Bu anlamda kesinlikle Eris varyantına yönelik yeni bir tedbir gerekmiyor. Bunu en açık şekilde zaten ifade etmiştim. Hastalığı artık çok iyi tanıyoruz ve endişe edecek hiçbir durum yok."

'Kısıtlama ve Kapanmalar Söz Konusu Değil'

Türkiye'de herhangi bir aşılama programının söz konusu olup olmayacağına yönelik soruya ise Koca, " Bazı ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesi, bizim de aşı baskısına boyun eğeceğimiz anlamına gelmez. Küresel Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye'nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız. Biz kendi programımızı uyguluyoruz ve şu an kesinlikle Covid-19 için yeni bir aşı programı uygulamayı düşünmüyoruz." şeklinde yanıt verdi.

Bakan Koca, kapanma ya da kısıtlama olup olmayacağı sorularına ise şöyle yanıt verdi;

"Eski dönemi hatırlatan kısıtlama ve kapanmalar söz konusu değil. Dolayısıyla korunmak için ne yapmamız gerekiyor? Artık tüm vatandaşlarımız biliyor, hasta olanların kendilerini izole etmelerini, topluma çıkmamalarını, riskli olan kişilerin özellikle kendilerini korumalarını, onların da kalabalık ortamlardan uzak durmasını, illa gerekiyorsa da o durumda maske kullanmalarını öneriyoruz. Başka bir önerimiz de yok, yeni bir aşı programımız da yok. Yani toplu bir aşılama programına kesinlikle ihtiyaç yok."

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.