Öğrenci Kariyeri Banner

Etkili İletişim Kurmak İçin Dikkat Etmemiz Gerekenler!

Etkili İletişim Kurmak İçin Dikkat Etmemiz Gerekenler!

  •   İlk İzlenim


Web

 

İletişim öncelikli olarak birbirimizi farketmekle (görmekle) başlıyor. İnsanlar ilk defa gördükleri kişiler hakkında hemen karar verme eğilimi içindedirler. Bu ilk saniyeler içinde kişilere kendimizi istediğimiz gibi tanıtma şansına sahibiz. Giyim tarzımızdan üzerimizdeki aksesuarlara kadar kişiler hakkımızda birçok fikir yürütürler. Bundan sonra bizi önemseyip önemsemeyeceklerine, bizimle iletişim kurup kurmayacaklarına karar verecekler. Görüyoruz ki iletişim sürecinde ilk izlenim hayati önem taşımaktadır!

  •  Göz Teması Kurmak


 

3

 

Birisiyle iletişimi başlatırken veya iletişim süreci içindeyken göz teması kurmak oldukça önemlidir.  İnsanlar size bir şey anlatırken göz teması kurun ve dinlediğinizi hissettirin.

  •  Gülümseyin!


 

4

Gülümsemek karşınızdaki insanın dikkatini çeker ve size karşı samimiyet oluşturur. İletişim sürecine samimi bir şekilde başlamanıza yardımcı olur. İletişim esnasında aradaki görünmez duvarları kaldırır ve güven verir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre gülümseyen insanların daha başarılı oldukları görülmektedir.

  •  Az ve Öz Konuşun


 

5

Gereksiz konuşmalardan kaçının. Herkesin zamanı değerli ve kimse zamanını boşuna harcamak istemez. Bu yüzden mesajınızı yeterli, doğru kelimelerle karşı tarafa iletin. Böylece karşınızdaki kişi sizi keyifle sıkılmadan dinleyecektir ve mesajınız etkili şekilde iletilmiş olacaktır.

  • Dinlemeyi Öğrenin!


 

6

Her zaman konuşan taraf siz olursanız iletişim sağlıklı bir şekilde ilerlemez. Bundan dolayı karşımızdaki kişiyi dinlemeyi, dediklerini önemsemeyi bilmemiz gerekiyor.

  •  Doğru Zamanı Tercih Etmek


 

7

Alıcıya göndereceğimiz mesajı doğru zamanda iletmek mesajın değeri açısından önem taşır. İletişim sürecinde göndermek istediğimiz mesajın tam ve anlaşılır olması  İçinde bulunduğumuz ortama, duruma, kişilerin ruhsal durumlarına dikkat etmek gerekir.

  •  Sorular Sormak 


8

Karşımızdaki kişiyi dinlediğimizi göstermenin bir yolu ise sorular sormaktır. Konuşma aralarında bize anlatılanlar hakkında birkaç tane soru sorabiliriz ve böylece karşımızdaki kişi dinlendiğini hisseder. Kendini değerli hisseden kişi sizinle uzun süreli iletişim halinde olur.

  •  Güven Vermek


The hand of the man and woman connected with a red

İletişim esnasında karşımızdaki kişiye samimi davranmalıyız ve konuşma, davranışlarımızla güvende olduğunu hissettirmeliyiz. Kendini güvende hisseden kişiler sizinle daha rahat iletişim kuracaklardır.

  •  Empati Yeteneği 


 

10

İletişim içindeyken kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koymayı bilmeliyiz. Böylece iletişim sürecini karşımızdaki kişinin beklentilerini karşılayarak devam ettirebiliriz. Bu durumda sağlıklı bir iletişim gerçekleştirmiş oluruz.

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.