Öğrenci Kariyeri Banner

Eşitliği Savunan Herkesin Okuması Gereken 10 Kitap

Eşitliği Savunan Herkesin Okuması Gereken 10 Kitap

 Günümüzde bir sorun olmasa da, eski dönemlerde kadınların edebiyat alanında eserler üretmesi büyük bir sorun teşkil ediyordu. Özellikle 18. ve 19. yüzyılda erkek hakimiyeti altındaki kadın yazarlar için edebiyat alanında başarılı olmak çok zordu. Erkekler hem fiziksel hem de mental anlamda kadınlardan daha üstün görülüyordu. Topluma göre, kadının tek bir rolü vardı, o da evin içindeydi. Para kazanmak için işe giden ve stresli bir şekilde eve gelen kocanın rahatını sağlamak, yemeğini pişirip, temizlik yapmak, çocuklarla ilgilenmek. Erkekler sosyal katmanın içinde aktif bir şekilde yer alırken, kadınlar ev içinde sınırlandırılmışlardı. Ancak birçok kadın buna karşı çıktı ve feminizm dediğimiz eşitlik hareketini başlattı. Başlarda kimliğini gizleyen kadın yazarlar, sonrasında 19. Yüzyıl yazarı olan Virginia Woolf gibi kimliklerini açıkça ve tüm cesaretleriyle ifade etmeye başladılar.

Bu Direniş Hareketinin Mutlaka Okunması Gereken 10 Eserini Sizler İçin Derledik.

1- İkinci Cinsiyet, Simon De Beauvoir

Simone de Beauvoir’ın en önemli eseri ve ikinci dalga feminizmin kurucu metinlerinden Le deuxième sexe 1949’da yayımlandı. Simon De Beauvoir, “ikinci cins” ve “öteki cins” kavramlarının ne ifade ettiğini ve dünya tarihinin ilk zamanlarından başlayarak kadınların nasıl öteki konumuna düşürüldüklerini ve ataerkilliğin etkilerini gözler önüne seriyor. Beauvoir’e göre, insan kadın olarak doğmaz, sonradan kadın olur; zira insanın dişisinin ya da erkeğinin toplum içindeki görünüşünü ya da konumunu belirleyen herhangi bir biyolojik, ruhsal ya da kalıtımsal temel yoktur. Beauvoir’a göre kadın, kendine has bir durum tarafından, tarih boyunca farklı koşullar altında yeniden üretilen başkalık durumu tarafından belirlenmiştir: Kadın ile erkek arasında eşitsizlik vardır, kadın ikinci cinsiyettir ve hem bireysel hem de toplumsal bakımdan ezilmiştir.

 

2- Yabani Kalbin Yakınlarında, Clarice Lispector

Clarice Lispector’un 23 yaşında yazmış olduğu ilk eserdir Yabani Kalbin Yakınlarında. İçsel bir monolog şeklinde yazılan bu kitap dönemin kadınının tersi bir karekter ışığında anlatılır. Roman karakteri özgür ruhlu bir kadındır. Juana her zaman garip olanıdır, zihninin dört duvarı arasında yaşayan yalnız bir kadın. Dönemin kadın kimliğiyle yüz yüze gelen bir roman. Karakter içsel olarak kederle doludur ve yalnız olmanın ne anlama geldiğiyle yüzleşir. 

 

3- Kadınlar Ülkesi, Charlotte Perkins Gilman

Charlotte Perkins Gilman tarafından kaleme alınan Kadınlar Ülkesi, üç erkek araştırmacının tamamen kadınlardan oluşan kayıp bir uygarlığı keşfetmesini konu alan Feminist ütopya örneğidir. Yazar Charlotte Perkins Gilman yaşadığı dönemin önde gelen hümanistlerinden ve kadın hakları savunucularından biri olmasının yanında feminist edebiyatın en önemli erken dönem temsilcilerinden biridir.

 

4- Renklerden Moru, Alice Walker

Alice Walker'ın romanı, hayatı zorluklarla geçen bir kadının hayatını anlatıyor. Tanrıya mektuplar yazan ötekileştirilmiş bir kadının hayatı. Siyah bir kadın olan Celie’nin "etnik kimliğiyle" ve "bir kadın olarak" var oluşunun içsel ve dışsal bir aynasıdır eser. Öyle ki siyahi bir kadın olarak Celie, varlığını hem beyaz olan ötekine hem de aynı kaderi paylaştığı halde onu ezen siyah erkeğe ispatlamak zorunda. Kitap “womanism” akımının öncülerindendir.

 

5- Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf

Virginia Woolf’un yazdığı günden beri kadınlar için eşit ve adil bir dünya kurma mücadelesine çağrısı niteliğindeki kitabın adıdır Kendine Ait Bir Oda. Toplumun kadınlar üzerinde kurduğu baskıların etkilerinden ve yazmak isteyen kadınların hayatlarının son derece zor olduğundan bahsediyor. Dönem şartlarında kadınların edebiyattaki tarihini ve yerini de anlatıyor eser.

 

6- Kurtlarla Koşan Kadınlar, Clarissa P. Estes

'Clarissa P. Estés, Kurtlarla Koşan Kadınlar’da gerçekten farklı bir önermede bulunuyor; kadınlar için yalın, uygulanabilir ve doğal çözümler öneriyor. 19. yüzyılla birlikte insanlığın doğadan kopuşu ve duygulara yer vermeyen kapitalist bir endüstri çarkının içinde kayboluşundan yola çıkarak, kadınların yapması gereken ilk şeyin içlerindeki doğal sesi keşfetmek olduğunu söylüyor ve kadınların içlerinde yatan sınırsız güç ve yaratıcılığın, kurtların doğal yabanıllığında yattığı savını ileri sürüyor.''

 

7- Yeni Bir Çağ Hayali, Sheila Rowbotham

Sheila Rowbotham, “Yeni Bir Çağ Hayali: 21. Yüzyılı Yaratan Kadınlar”  isimli kitabında Amerika ve İngiltere’de, on dokuzuncu yüzyılın sonları ve yirminci yüzyılın başlarında yaşanan, sosyal ve toplumsal dönüşüm sürecinde kadınların eşitlik ve özgürlük talepleri ve mücadelelerine odaklanıyor.

 

8- Damızlık Kızın Öyküsü, Margaret Atwood

Feminist bir distopya olan Damızlık Kızın Öyküsü, Batı Berlin ve Alabama'da 1980'lerin ortalarında yazmış ve 1985'te basılmıştır. Yazar bu romanında  gelecekte kadınların rolünün daha kötü olacağı bu günkünün tersine  kadın haklarının erkekler tarafından gasp edileceğini kadınların erkeklerin kölesi haline geleceği karamsarlığını anti ütopik bir yaklaşımla ele almıştır. Roman  kadın haklarının bugünkü halinin tersine döndüğünde neler olacaktır yaklaşımı ile yazılmıştır.  

 

9-  Hayat Yolları, Alice Miller

''Psikanalist ve sosyolog Alice Miller, bu kitabında yer alan yedi öyküde birbirinden farklı hayat deneyimlerini kahramanları aracılığıyla karşılaştırıyor ve buluşturuyor. Miller'ın kahramanlarının büyük kısmı ise kadınlar. Toplama kampları, diktatörler, ensest, taciz, doğum travması, histeri, mesleğini kötüye kullanan terapistler, öz-saygı, iletişimsizlik, nefret… Yazar, her biri uzun hatta ağır birer makalenin konusu olabilecek deneyim ve olguları, örnek hikâyelerde rahatlıkla anlaşılır bir tarzda okuyucuya sunuyor.''

 

10- Kadınlığın Gizemi, Betty Friedan

1963’te yayımlanan kitap, dünyanın her yerindeki sıradan kadınlar için “ikinci dalga feminizm” olarak bilinen şeyi gizeminden arındıran bir seferberlik çağrısı olarak adlandırılır.

“Bu dünyanın kadınlara getirdiği sınırlamaları pek az kişi sorguluyordu.”

Kadınlığın Gizemi, Betty Friedan

 

Özgün İçerik

 

 

 

 

 


Nur  Erler

Kitaplara kulak ver, yıllar önce yazılmış o sözcüklerin sana anlatacak çok şeyi var. Giresun Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.