Öğrenci Kariyeri Banner

Eşek Arıları Mantıksal Denklem Çözebiliyor!

Eşek Arıları Mantıksal Denklem Çözebiliyor!
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, eşek arılarının aslında düşünülenden çok daha zeki olduklarını ve bununla birlikte mantık yürütebildiklerini kanıtladı.

Bu araştırma Michigan Üniversitesi'nde yapıldı ve araştırmaya göre, eşek arısı türü olan kağıt yaban arısı "geçişli çıkarsama" olarak bilinen bunun bir akıl yürütme yöntemiyle, bilinen ilişkileri ve bilinmeyen ilişkilerden ayırt edebiliyorlar.

Bir başka ifadeyle bu arılar, tıpkı insanlar gibi "X, Y'den, Y de Z'den büyükse, X, Z'den büyüktür" çıkarımını yapabiliyor.

resized_resized_resized_images

Mantıklı Çıkarım Yapan İlk Omurgasız Hayvanlar

Başka araştırmalara göre de insanların dışında balık, maymun ve kuş gibi omurgalı hayvanların da bu yeteneğe sahip oldukları herkes tarafından biliniyor. Ancak bu araştırma ilk defa bir omurgasız hayvanın da böyle bir yeteneği olduğunu belirtiyor.

Evrim biyoloğu olan Elizabeth Tibbetts birlikteliğinde yapılan bu araştırma kapsamında, bir grup eşek arısına bazı seçilmiş ve eşleştirilmiş renkleri tanımaları öğretildi. Arıları daha sonra bu bilgiyi değiştirerek, yeni renk çiftleriyle karşılaştıklarında ise renklere dayalı olan bir hiyerarşiyi kurmak için kullandıkları görüldü.

Daha önce yapılan bir araştırmada ise, kağıt yaban arılarının aslında diğer arıların yüzlerindeki farklı işaretleri tanıyabildiğini ve eğer bu işaretleri tanımazlarsa arılara karşı agresif davrandıklarını ortaya konulmuştu.

"Biology Letters" adlı bilim dergisinde Tibbetts, yayımlanan bu yeni bulguları açıklarken  "Örneğin bir eşek arısı daha önce kavgada yendiği Jane'in Lisa'yı yendiğine tanık olmuşsa, Lisa'yı alt edebileceği çıkarımında bulunabiliyor" diye ekledi. Eşek arıları, diğer arılarla öncesindeki etkileşimlerini hafızalarında kayıt altında tutabildikleri için davranışlarını buna göre belirliyorlar.

images (1)

Bal Arılarının Beyini Pirinç Tanesi Kadar

Bal arılarının mantıksal çıkarım yapmamadığı biliniyor. Araştırmacılar ise, bunun aslında bal arılarının beyinlerinin pirinç tanesi kadar küçük olmasına öngörüyordu. Ancak aynı şekilde eşek arılarının beyinleri de aynı büyüklükte.

Tibbetts 20 yıldır eşek arılarının ilginç hayatı üzerinde çalışan ve bu hayvanların sosyal çevrelerindeki etkileşimle birlikte kazanılmış bir yetenek olabileceğini anlatıyor.

Diğer Araştırmalara göre, bal arılarının hiyerarşisinde ise, insanlara benzer bir durum var. Bir işçi arının asla kraliçe arı olabilmesi mümkün değil. Ancak eşek arılarında ise bu mertebeye geçiş olabilir ve bu hayvanların mantıksal çıkarım yetenekleri aslında bu örgütlenme olayı dolayısıyla büyük önem taşıyor.

İlginç olan diğer bir bilgiyse eşek arılarının kolonileri tamamiyle dişilerden oluşuyor. Erkek eşek arılarının ise bu kolonilerdeki sosyal durumlara hiçbir katkısının olmadığı belirtiliyor.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.