Öğrenci Kariyeri Banner

Erteleme Alışkanlığından Nasıl Kurtuluruz?

Erteleme Alışkanlığından Nasıl Kurtuluruz?

Ertelemek, çağımızın en büyük sorunlarından biri. Çoğu insanın başarısızlık nedenlerinden biri, ertelemektir. Birçok insan bir işi yapmak, hayata geçirmek yerine ertelemeyi tercih ediyor. Çünkü ertelemek kolay. Harekete geçmeniz gerekmiyor. Çaba sarf etmenize gerek kalmıyor. Rahatınızı bozmuyorsunuz. İçinizde bir miktar vicdan azabı hissediyorsunuz. Ama zamanla, ertelemeye alıştıkça ondan da eser kalmıyor.

Ertelemek sürekli hale gelince bir hastalığa dönüşüyor. Hayatımızı baştan aşağıya etkiliyor. Bizi zayıf, başarısız ve etkisiz bir hale getiriyor. Yaptığımız her erteleme bu hastalığın vücudumuza daha fazla yayılmasını sağlıyor. Belirli bir süreden sonra bizi esir alıyor.

Peki erteleme hastalığından nasıl kurtuluruz? Gelin bir birlikte bakalım.

Mükemmeliyetçi düşünmemek

Mükemmeliyetçi düşünmemek

Erteleme hastalığının pençesindeki insanlar genelde mükemmeliyetçi insanlar oluyor. Bir işi yapmak için beklemeyi tercih ediyorlar. Çünkü beklediklerinde, yapmayı ertelediklerinde daha iyisini yapabileceklerini düşünüyorlar. Harekete geçtiklerinde yaptıkları işin yeterince iyi olmayacağını düşünüyorlar. Kafalarındaki ideal işi yapabilmek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğuna inanıyorlar. Ama çoğu zaman yanılıyorlar.

Mükemmeliyetçi düşünce yapısı sizi engelliyorsa, size zarar vermeye başlamıştır. Bu yüzden ertelemek yerine mükemmeliyetçi düşünmekten vazgeçin. Başarılı olan işlere, projelere baktığınızda, ilk başta mükemmel olmadıklarını görürsünüz. Bir işe başlamak, ilk adımı atmak, mükemmeliyetçi düşünüp iş yapmamaktan daha değerlidir.

İlginizi çekebilir: Hayatı Ertelemeden Yaşamak: Carpe Diem

Parçalara ayırmak

Parçalara ayırmak

Bir işi ertelememizin en önemli nedenlerinden biri, gözümüzde büyümesidir. Yapılacak iş gözümüzde giderek büyür. İçinden çıkılmaz gibi görünür. Bu durumda işi ertelemek bize daha doğru gelir. Zaman içinde yapabileceğimizi düşünür ve zamana bırakırız. Ama önemli bir detay var. Bütün büyük projeler, yolculuklar ilk adımla başlıyor. O yüzden bir yerden başlamak gerekiyor.

Bir iş gözünüzde büyüyor ve içinizde erteleme isteği oluşturuyorsa, parçalara bölmek en doğrusu. İşin bütününü düşünmek yerine, yapabileceğiniz bir parçadan başlayın. O parçayı tamamladığınızda, işin bir bölümü tamamlanmış olacak. Bu şekilde işin yapılabildiğini göreceksiniz. Özgüveniniz artacak.Diğer kısımları yapmak daha kolaylaşacak.

Çok kişiye sormamak



Bir işi ertelemenin en kolay yolu, çok kişiye sormaktır. Ne kadar çok kişiye sorarsanız o kadar kafanız karışır.  Konuştuğunuz kişilerin bazıları o işi ertelemenizi, bir kısmı o işten vazgeçmenizi söyleyecek. Bazıları ise o iş yerine başka iş yapmanızı önerecektir. Haliyle o işi yapmayı ertelemiş olacaksınız. O yüzden ertelememek için, çok kişiye sormamak gerekiyor. Fikrine güvendiğiniz az kişiye sormak ve ona göre harekete geçmek çok daha sağlıklı.

Harekete geçmek

Harekete geçmek

Erteleme hastalığının panzehiri harekete geçmektir. Zaten ertelemenin asıl mantığı ilk adımı attırmamaktır. İlk adımı attığınızda gerisi gelecektir.

Başarılı olmak, projelerinizi hayata geçirmek istiyorsanız, ertelemek yerine harekete geçin. Belki ilk başta eksik, yanlış yapacaksınız. Ama hatalarınızdan ders alır ve doğru insanlarla hareket ederseniz sonuca ulaşabilirsiniz.

Bir işi ertelemek istediğinizde harekete geçmek için çaba sarf etmeniz, işi kolaylaşacaktır. İşin tamamını yapmanız şart değil. Bir parçasını, çok azını yapın. Ama harekete geçin. Harekete geçmeyi ihmal etmeyin. Harekete geçtiğinizde işin renginin değiştiğini, size büyük görünen sorunların hızla çözüldüğünü göreceksiniz.

Dikkatinizi çekebilir: Çağımızın Büyük Sorunu: Erteleme

Revize etmek

Revize etmek

Ertelemenin en önemli nedenlerinden biri de başarısızlık korkusudur. Başarılı olamayacağımızı, hazır olmadığımızı düşünür, erteleriz. Başarısız olmak yerine ileriki bir tarihe ertelemek bize daha doğru gelir.Bu çoğu zaman başımıza gelir. Bu gibi durumlarda parça parça düzeltmek daha doğru. Bir iş için harekete geçtiğinizde yanlış yaparsanız, pes etmeyin. Belirli bir süre geri çekilin. Daha sonra tekrar harekete geçin. Yaptığınız hatayı telafi etmeye çalışın. Çalışmayı revize edip tekrar başlayın. Büyük değişiklikler yerine küçük revizyonlarla daha fazla sonuç alabilirsiniz.

Ertelemek hayatımızın kalitesini düşüren, özgüvenimizi zayıflatan, bize zarar veren bir unsur. O yüzden erteleme huyumuzdan vazgeçmeye çalışmalı, bu konuda çaba sarf etmeliyiz. 1>0 düşüncesi ile hareket edip, işleri yapmaya başladığımızda daha çok iş yapmış olacağız. Bu da bizim  başarılı olmamızı, daha fazla iş yapmamızı sağlayacak. Erteleme"nin Ardındaki 3 Neden içeriğimizi okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

Kaynak: MarkaFikirleri


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.