Öğrenci Kariyeri Banner

Ernest Hemingway'den 8 Kitap Önerisi

Ernest Hemingway'den 8 Kitap Önerisi

“Yılda bir milyon dolar kazanmaktansa bu kitapları ilk kez okuma keyfine yeniden erişebilmeyi tercih ederdim.” diyen Ernest Hemingway tarafından sizlere önerilen kitapları bu yazımızda derledik.

Umarım bu pandemi döneminde sizler için keyifli okumalar olur.

 

Dublinliler -James Joyce:

Konusu:

dublinliler James Joyce ölüler ulyssess

Finnegans Wake ve Ulysses ile dünya edebiyatında çığır açan İrlandalı yazar James Joyce Dublinliler'de Dublin'in insanlarını, hayatını ve kültürünü anlatıyor.

Yalın görünen ama derin anlamlar taşıyan bu öykülerde insanlık hallerini, ahlakı, gündelik endişeleri, şehir hayatını, Avrupa'yı, İrlandalı olmayı, nihayet aşkı ve ölümü Joyce'un kendine has gerçekçiliğiyle okuyor uz. Dünya edebiyatının ve İngilizcenin büyük yazarının yanında Dublin sokaklarında yürüyor; kaygıları, hevesleri, dertleri, kavgaları ve arzularıyla bize hiç de yabancı gelmeyen insanların maceralarına tanıklık ediyoruz.

"Ağır ağır canı çekildi, kâinatı hafifçe örten kar seslerini işitince, kar ki iner hafifçe, nihai sonlarının inişi gibi, tüm yaşayanların ve ölülerin üstüne."

 

Buddenbrooklar - Thomas Mann:

Konusu:

bir Aile hikayesi buddenbrooklar thomas mann 100 kitap ölmeden önce başyapıt

Buddenbrooklar, 20. yüzyılın en saygın yazarlarından Thomas Mann'ın ilk romanıdır. Ama birçok eleştirmenin gözünde, Venedik'te Ölüm'den de büyük bir romandır Buddenbrooklar.

Mann'ın 1900 yılında, 25 yaşında kaleme aldığı roman, Kuzey Almanya'da yaşayan zengin bir burjuva ailenin ve aile ticarethanesinin birkaç kuşak boyunca geçirdiği değişimi ele alır. Buddenbrooklar, modern yaşama ayak uyduramayan saygın bir ailenin çöküşünün öyküsüdür: Doğumlar, evlenmeler, boşanmalar, ölümler, başarılar, başarısızlıklar...

Orta sınıf yaşamının ustalıklı bir portresini çizen roman, aynı zamanda kaybolan burjuva değerler için bir ağıt niteliğindedir. 1929'da Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülen Mann'ın bu dev yapıtı, modern edebiyatın klasikleri arasındadır. Venedik'te Ölüm, Tonio Kröger, Büyülü Dağ, Doktor Faustus gibi yapıtların yazarının bu başyapıtını yeni çevirisiyle sunuyoruz.

 

Parma Manastırı - Stendhal:

Konusu:

Parma manastırı stendhal kita

Stendhal [Marie-Henri Beyle] (1783-1842): Genç yaşta teğmen olarak orduya girdi, Napoléon’un İtalya ve Rusya seferlerine katıldı. Almanya, Avusturya ve Rusya’da çeşitli askerî görevlerde bulundu. Bir dönem Marsilya’da ticaretle uğraştı, Trieste’de bir süre konsolosluk görevini sürdürdü. Fransız edebiyatında gerçekçilik akımının en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Stendhal’in Parma Manastırı romanı aristokrasisi, sarayları, tutkularıyla İtalyan ruhunun muhteşem bir portesini çizer. 1839 yılında yayımlandığı anda başyapıt olarak kabul edilmiş, başta Balzac olmak üzere edebiyat tarihi boyunca çok sayıda romancı tarafından övülmüştür.

 

 

Anna Karanina - Lev Tolstoy:
 

Konusu:

Anna karanina Tolstoy başyapıt kitap

Anna girdiği her ortamda dikkatleri üzerine çeken güzel bir kadındır, üstelik zenginlik içinde geçen hayatında arzu ettiği her şeye sahiptir. Üst düzey bir devlet görevlisi olan nazik eşi Aleksey Aleksandroviç ve oğluyla yaşadığı hayat günbegün ona sıkıcı gelmeye başlar ve kendini derin mutsuzluğun koynunda bulur. Bir gün abisinin ve eşinin aralarını düzeltmek üzere Moskova’ya gittiğinde orada zengin bir subay olan Kont Vronski ile tanışır.

Anna, Rusya’da kapitalizmin ve burjuvazinin altın çağını sürmeye başladığı bir dönemde, yasak aşkını kimseden çekinmeden ve saklanma gereği duymadan yaşamaya başlar. Onun dışlanması ise ahlak kurallarına bağlı kalmaması yüzünden değil, burjuvazinin ikiyüzlülüğüne bağlı kalmaması sebebiyle olur.

Anna Karenina edebiyat tarihinin büyük yazarı Tolstoy’un aşkı, tutkuyu, ihaneti merceğine alarak 19. yüzyıl Rusya’sına odaklandığı en önemli yapıtı…

 

Avcının Notları - Ivan Turgenyev:

Konusu:

avcının notları turgenyev 100 kitap ölmeden önce başyapıt

İvan Sergeyeviç Turgenyev (1818-1883): Avrupa’da ve ülkemizde eserleri ilkönce çevrilen 19. yüzyıl Rus yazarlarındandır. Döneminin Avrupalı bakış açısına sahip tek Rus yazarı olarak anılır. Avcının Notları Turgenyev'in daha önce Sovremennik (Çağdaş) dergisinde yayımladığı 25 hikâyesinin bir araya getirildiği ve onu üne kavuşturan ilk eseridir. 

Eser hümanist dili ve toprak köleliğine karşı duruşuyla, Rus realist edebiyatında önemli bir rol üstlendiği gibi, toplumsal bilincin gelişimine de büyük katkıda bulunmuştur.Yazarın olağanüstü gözlem gücünün tüm hikâyelerin ana fonunu oluşturan doyumsuz doğa tasvirlerinde doruğa çıktığı Avcının Notları, Çarlık Rusyası'ndaki sert ve merhametsiz taşra yaşamının insanlara, özellikle de toprak kölesi köylülere yansımasını olanca çıplaklığıyla gözler önüne serer.


Uğultulu Tepeler- Emily Bronte:

Konusu:

uğultulu Tepeler Bronte kardeşler Emily Bronte 100 kitap ölmeden önce başyapıt

Genç yaşta hayatını kaybeden Emily Jane Brontё’nin tek romanı olan Uğultulu Tepeler, okuyucu üzerinde büyük etki bırakıyor. Aynı zamanda bir şair olan yazar, şiirsel anlatım yeteneğini bu eserde de göstererek keyifli bir okuma sunuyor. İngiliz edebiyatının klasikleri arasında yer alan başarılı roman, oldukça farklı kurgusu ile okuyucuda merak uyandırıyor.

Aşk romanı olarak nitelendirilen bu eser, barındırdığı psikolojik ögelerle zenginleşerek beklentinin çok daha ötesine geçiyor. Victoria Dönemi’ni başarılı şekilde yansıtan kitabın, ayrıca yazarın hayatından da gerçek izler taşıdığı düşünülüyor.

Saplantılı Bir Aşkın Peşinden Sürüklenen Hayatlar

Uğultulu Tepeler, Heathcliff ve Catherine’in, kendi hayatlarının yanı sıra pek çok insanın da hayatına etki eden aşkını konu ediniyor. Catherine’in babası, çıktığı bir iş seyahatinden yanında bir erkek çocukla birlikte dönüyor. Evlat edindiği bu çocuğa Heathcliff adını veriyor.

Heathcliff’in yeni ailesi içerisinde en iyi anlaştığı kişi Catherine oluyor ve bu sayede başlayan dostlukları giderek aşka dönüşüyor. Fakat aralarındaki bu aşk, yıllar geçtikçe masumiyetini kaybetmeye başlıyor. Aşk ile saplantıyı ayıran ince çizginin sınırlarında dolaşan karakterler, bu şiddetli duygunun girdabında kendileriyle birlikte başka hayatların da boğulmasına sebep oluyor.

Victoria Dönemi’nin Soğuk Rüzgarlarını Hissedeceksiniz

Uğultulu Tepeler, okuyucuya alışıldığı gibi romantik bir aşk hikayesi sunmuyor. Eser, Victoria Dönemi’nin donuk ilişkilerini ve bastırılmışlığın olumsuz dışa vurumunu gotik üslubu ile fazlasıyla yansıtıyor. Kitabı zaman zaman psikolojik gerilim türüne yaklaştıran olağanüstü kurgu, okuyucuya sürükleyici bir hikaye sunuyor.

Kitap, birbirinin tamamen zıttı duygular olarak bilinse de, aşkın nefrete, sadakatin ihanete ne kadar kolay dönüşebildiğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte, nefretin beraberinde getirdiği intikam duygusunun insanı körleştiren ve acımasızlaştıran yanını gözler önüne seriyor.

En Sevilen Kitaplara Hemen Şimdi Sahip Olun!

Bu romanın etkisinden çıkamayacaksınız! Yazarın Uğultulu Tepeler’deki başarısı, yazdığı ilk ve tek roman olduğu da göz önünde bulundurulduğunda şaşkınlık uyandırıyor. Brontё’nin 30 yaşında hayatını kaybetmesi ve yazmak için daha çok zamanının olmaması, İngiliz edebiyatı adına büyük kayıp olarak gösteriliyor. 

 

Savaş ve Barış - Tolstoy:

Konusu:

savaş ve barış mutlaka okunmalı Tolstoy 100 kitap ölmeden önce başyapıt

Ünlü yazar Tolstoy'un yazdığı bu kitap birçoklarınca en büyük roman olarak gösterilir.

1805-1813 yıllarında Napolyon Savaşları'nı konu alan bu eser Rusya'daki birçok farklı sınıftaki insanın hayatını ve geleneklerini anlatır.

Savaş ve Barış, Napolyon döneminde gecen Rusya ve Fransa arasındaki savaşı anlatmasının yanında saray hayatı ve saray insanlarının bulundukları konumlardan nasıl değişikliğe de gözler önüne serer.

Tolstoy'un bu ünlü eseri dili, anlatımı, kurgusu ve gerçekçiliği ile kendinden sonra birçok yazarı etkilemiş ve büyük bir klasik olarak edebiyat tarihinde haklı yerini almıştır.

 

Madam Bovary - Gustave Flaubert:

Konusu: 

Madam Bovary Flaubert 100 kitap ölmeden önce başyapıt

Ünlü İngiliz romancı ve eleştirmen Arnold Bennett, klasik edebiyat tanımını yaparken, “Herkesin okuduğu sanılan ve herkesin okuduğunu sandığı kitap,” demişti. Italo Calvino’ya göre ise klasik, “İlk okunduğunda verdiği keşif duygusunu her okunuşunda yeniden veren kitap”tır. Fransız edebiyatında “gerçekçiliğin babası” olarak kabul edilen Gustave Flaubert’in Madam Bovary’si, bu iki ustanın klasik tanımlarına en uygun düşen eserlerden biridir. 

XIX. yüzyıl taşra burjuvazisinin yaşamını gerçekçi bir bakış açısıyla sergileyen, ilk yayımlandığında ahlakdışılık suçlamasıyla dava konusu olan Madam Bovary, hem edebiyatta yeni bir çağ açmış hem de eskidikçe yenileşen, yaşlandıkça gençleşen pek az romandan biri olarak günümüze ulaşmıştır.

 

 

Kitap içerikler D&R sitesinden alınmıştır. 

 

Özgün İçerik


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.