Öğrenci Kariyeri Banner

Erasmus Internship (Staj) Nedir?

Erasmus Internship (Staj) Nedir?
Bildiğiniz üzere üniversitelerarası anlaşma sonucunda gerçekleştirilen Erasmus öğrenim hareketliliği, 2014 yılında Erasmus+ çatısı altına girerek öğrencilerin eğitim, staj ve sportif faaliyetlerle, bireysel kariyer ve gelişimlerine katkı sağlamaları için oluşturulan bir yapıda toplanmıştır. Tabii ki sadece öğrenciler olmamakla beraber profesörler ve yurt dışında eğitim almak isteyen üniversite personelleri gibi yelpazesi geniş tutulmuştur.

Yeni mezun bir birey olarak kesinlikle şunu söylemek isterim: Üniversite yılları o kadar çabuk geçiyor ki planlamalarınızı düzenli ve zaman uyumu içerisinde yapmanız gerekiyor. Her yerde mezunlar olup ve ayrıca bu mezunların birikmesi sizlerin hayal ettiği iş hayatına atılmasını zorlaştıracaktır. Bu nedenle sizi öne çıkaracak ve öz geçmişlerinizde göze çarpacak gayret ve çalışmalarınızın olması gerekmektedir. Üniversite yıllarında kesinlikle yapılması gereken Erasmus staj'dan bahsedersek;

aa1_790x445

Erasmus staj, üniversite öğrencilerinin kendi okudukları bölümleriyle alakalı olmak şartıyla, Avrupa ülkeleri içerisinde herhangi bir kamu ya da tüzel kuruluşunda yapacağı stajın ismidir. Kendinizi okuduğunuz ilgili bölümde geliştirme fırsatı elde edeceğiniz bu program; büyük deneyimler içermekle beraber, farklı kültürler ve mekanlar görerek vizyonunuza katkı sağlamaktadır. Üniversitenizin oluşturduğu gerekli yabancı dil sınavını geçtiğiniz vakit, okulunuzun verdiği hibe karşılığında 3-12 ay arası değişkenlik gösteren bu süreçte staj yapacağınız kurum, sizin ve okulunuzun arasındaki çeşitli imza ilişkileri içerisinde gerçekleştirilmektedir. Lakin okul bu stajı sizin bulmanızı istemekte ve bu konuda çok yardımcı olamamakta. Bu program içerisinde okulunuz size sadece staj süreci boyunca ilgili ülkeye göre hibe vererek sizi yönlendirmektedir. Sizlerin ödemesi gereken ücretler ise şöyle;

  • Yol masrafları

  • Kaza ve sorumluluk sigortası

  • Vize işletim ücretleri (ilgili konsolosluklar Erasmus öğrencisi olduğu için ayrı bir ücret almamaktadır.)

  •  Staj yapacağınız yer konaklama imkanı sağlamıyorsa eğer konaklama ücreti


a31c2702-b8fe-4b59-ba6d-9ca7ab44bc05

Biletlerinizi zamanında alırsanız ilk saydığım 3 madde 850-2000 TL arası değişmektedir. Gel gelelim üniversitelerin hangi ülkelere ne kadar hibe verdiğine.

Aylık ücretler 400 - 600 Euro arasında değişkenlik göstermektedir. 400 Euro Doğu Avrupa ülkeleri, 500 euro (Almanya, Portekiz, Türkiye ) 600 Euro ( Birleşik Krallık, Fransa, İtalya) gibi rakamlardan oluşmaktadır.

Lakin şu an fırsatçılık piyasasında bulabileceğiniz birçok köklü tabanı olmayan özel kurumlarla irtibat kurmanız maddi açıdan sağlıklı olmaz.  Zira maddi durumunuz iyiyse bir önemi yok. Her ne kadar kendi işlerinizi kendiniz hallederseniz çok büyük tecrübeler kazanırsınız. Sadece yerinizde durmamanız sizin için her zaman faydalı olacaktır.

internships

Şunu da belirtmek isterim ki; asıl kazanım, kazandığınız okulun giriş puanının yanı sıra okulda ve sosyal yaşamınızda üstlendiğiniz sorumluluklarla birlikte doğru orantılı olacaktır. Zorunlu stajınız yoksa bile staj bulmak kendinizi bölümünüze ait bir birey olduğunuzu göstermek sizlerin yararına olacaktır. Okula başladığınız zamanı elinizde bir boş sepetmiş gibi düşünün. Sepeti ne kadar iyi istiflerseniz size gelen müşteriler de bir o kadar farklı olacaktır.

Ağaç isteyen, tohum eker. (Mevlana)

Özel İçerik: Oğuzhan Arslan

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.