Öğrenci Kariyeri Banner

Engellerin Beynimizde Olduğunun Kanıtı: Görme Engelli Genç 600 Bin Kişinin Hayatını Kolaylaştırdı

Engellerin Beynimizde Olduğunun Kanıtı: Görme Engelli Genç 600 Bin Kişinin Hayatını Kolaylaştırdı

Irak'tan gelerek Türkiye'ye yerleşen 22 yaşındaki görme engelli Ahmet Settar, yaşadığı zorluklardan yola çıkarak dünyada 600 bin görme engelli bireyin kullandığı özel bir yazılım programı hazırladı. Türkiye'de aldığı eğitimle binlerce engelli vatandaşın hayatını kolaylaştıran Settar'ın azmi hepimizi hayran bıraktı.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi, Türkiye'nin dört bir yanından gelen engelli bireyleri hayata hazırlıyor. Bireylerin hayata uyumlarını kolaylaştırmak, engelliliğin ortaya çıkardığı psikolojik ve sosyal problemlerini çözmelerine destek olmak amacıyla kurulan merkezde kursiyerler, sosyal yaşama kazandırılıyor. Türkiye'de 2 tane bulunan bu özel eğitim kurumunda her yaştan kursiyer, eğitim alabiliyor. 7 alanda eğitim veren merkez, yılda 60 öğrenciyi ağırlıyor. 81 ilden gelen 15 yaş üstü öğrenciler yatılı olarak da kalabiliyor. Kurs sonunda başarı gösteren bireylere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı başarı belgesi veriliyor.

 

 

Hayatları boyunca ilk kez bireyselleşme deneyimi yaşayan görme engelli vatandaşlar, hem özgüven sahibi oluyor, hem hayatlarını devam ettirecek bilgi ve donanıma sahip olarak okuldan mezun oluyor. Eğitimlerini tamamlayan bireyler ise çeşitli alanlarda istihdam ediliyor. Aldığı eğitimle hiç farkında olmadığı yeteneğini keşfeden bir çok birey ise, önemli işlere imza atarak kendi başarı öyküsünü yazıyor. Öğrenciler kısa zamanda kaydettikleri başarılarıyla takdir topluyor.

 

Kurs öğrencilerinden olan ve yıllar önce Türkiye'ye yerleşen Iraklı Ahmet Settar (22), yaşadığı zorluklardan yola çıkarak azmetti ve görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir video yazılım programı geliştirdi. Iraklı gencin yaptığı o program şimdi dünya genelindeki 600 bin görme engellinin hayatını kolaylaştırdı.

PROGRAMI DÜNYA GENELİNDE 600 BİN KİŞİ KULLANIYOR

Programı dünya çapında 600 bin kişi tarafından kullanılan Ahmet Settar, "Ben multi extra programını yaptım, 16 tane iş yapıyor ama en güzel işini söyleyeyim video mesela. Videoları rahat rahat görebilirsin, reklamsız rahat rahat görebilirsin. Sadece videoları değil, kanalları da indirebilirsin. Mesela seste çevirebiliyorsun. Türkçeden söylüyorsun, İngilizceye çeviriyor. İnşallah yeni özellikler koyacağım. Birazcık zorlandım tabi, sadece internetten arayarak yardım aldım. Kişiden değil, internetten yardım aldım. Şimdi de bu programı 600 bin kişi falan kullanıyor. Tüm dünya. Asya, Avusturalya, Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika. Ben bağış bölümü koydum, Iban numarası koydum şimdiye kadar kimse bağış yapmadı. En önemli şey benim için insanların mutlu olması" şeklinde konuştu.

 

Bağımsız Hareket Etmeyi Öğrendim

Burada edindiği becerilerle tek başına yaşayabildiğini ifade eden kursiyer Arzu Tümer, "Elazığ'dan geldim. Ben birkaç yıldır haberdardım bu eğitimin olduğundan. Sadece ailem biraz tedirgindi gönderme açısından. Ben ilk geldiğim zamanlar hiçbir şey yapamıyordum. Özellikle mutfakta çok yabancıydım. Buraya geldim, öncelikle ortam çok sıcak. Hocalarımız, çalışanlarımız bir ağabey, amca, dayı gibiler. Ben burada bıçak kullanmayı öğrendim, yemek yapmayı öğrendim şu anda tek başıma yaşıyorum. Önceden çok tedirgindim bağımsız hareket etmeyi öğrendim. Çok mutluyum. Tüm anne babalarda çocuklarını göndermelerini tavsiye ediyorum" dedi.

 

Köyde Sürekli Evde Oturuyordum

Eğitim almak için Ankara'daki eğitim kurumuna gelen Aydoğan Mert, eğitimi almasındaki en büyük desteğin annesinden geldiğini belirterek, "Hocalarımız sayesinde. Her yere gidebiliyorum. Dişimi fırçalamadan tutun, elma soymaya kadar tırnak kesme yemek yeme ne diyebilirim ki daha yani. Çamaşır katlama, asma, yıkama arkadaşlarımın olması, benim gibi arkadaşlarımın olması mutlu ediyor en çok. Ben köyümde mutlu değildim ki yani. Köyümde sürekli evdeydim. Telefonla, sosyal medyayla vakit geçiriyordum sürekli evdeydim. Gelmeye internet aracılığıyla karar verdim. Bana kimse destek çıkmadı. Desteği sadece annem çıktı. Köydekiler diyordu ya senin ne işin var orada? Ne yapacaksın, çok azdı yani bana destek çıkan en çokta annem, ellerinden öpüyorum kendisinin en çok desteği annem çıktı bana. Hedefim ilkokul diplomasını alıp, bilgisayar eğitimi için kalmak ve ilkokul, lise, üniversite diye devam etmek. Dediğim gibi anneler babalar korkmasınlar, göndersinler çocuklarını hiçbir şekilde korkmaya gerek yok" şeklinde konuştu.

 

 

Kaynak

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.