Öğrenci Kariyeri Banner

Elon Musk'ın İnanılmaz Ulaşım Projeleri

Elon Musk'ın İnanılmaz Ulaşım Projeleri
Günden güne gelişen teknoloji  sayesinde ulaşım her ne kadar kolaylaşsa da hızla artan nüfus ulaşımı bir o kadar zorlaştırmaktadır. Zamandan daha önemli bir şeyin olmadığı hayatta, zamanın büyük çoğunluğunu yolculukta geçirmek insanlar için çok büyük bir problem olmaktadır. Birçok konuda inanılmaz fikirleriyle adını duyuran Elon Musk, geçtiğimiz yıllarda ulaşımla ilgili heyecan uyandıran projeler ortaya koymuştu. Henüz hiçbiri hayata geçirilmemiş olan bu projelerden bazılarını sizin için derledik.

HYPERLOOP

hyp

2013 yılında Elon Musk hem trafiği azaltacak hem de düşük bir maliyetle uzun mesafeleri birkaç dakikaya kat etmemizi sağlayacak Hyperloop projesini ortaya attı. Türkçe karşılığı ‘hız yuvarı’ olan bu proje hayata geçirilirse, yolcular indirgenmiş basınçlı bir borunun içinde saatte 1200 kilometre hıza varan ve tanesi 3 ton ağırlığında kapsüllerle yolculuk yapılabilecek. Aynı zamanda, Hyperloop sisteminin çalışması için gereken enerji rayların etrafını saran güneş panelleri ile karşılanmasıyla ulaşımın doğa dostu bir şekilde olması hedeflenmiştir. 2016 Mayıs ayında yapılmaya başlanan Hyperloop testleriyle projenin uygulanabilirliği, güvenilirliği gibi eleştirilere neden olan pek çok konu hakkında bilgi sahibi olunması bekleniyor.

Projenin tanıtım videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

TUNNELS

tunnels

Elon Musk yine trafiği indirgemeye yönelik olan bir projesiyle daha karşımıza çıktı. Tunnels adı verilen bu projeyle isminden de anlaşılacağı üzere yer altında belirli sayıda tüneller oluşturarak trafikteki araçların bir kısmının buradan ulaşım sağlaması ve böylelikle trafik sıkışıklığının azaltılması amaçlanmıştır. Projenin tanıtım reklamına göre bir araç yolun üzerine konumlandırılmış bir konteynerin üzerine aracına park etmektedir ve bu konteyner aracı yer altında inşa edilmiş olan tünellere indirerek saatte 200 kilometre hız ile gideceği noktaya ulaştırmaktadır. Aynı zamanda bu tünellerden yayaların da faydalanması için bir yolcu aracı yapılması da planlanmıştır. Yapımına Los Angeles’ta başlanmış olan projenin hayata geçirilmesi heyecanla beklenmektedir. Tünellerdeki ulaşım elektrikli araçlarla sağlanacağından çevreye zararlı olmayacağı düşünülse de yer altında çok sayıda tünel açmanın çevreye ne denli zararı olacağı pek de konuşulmamaktadır.

İşte Tunnels projesinin tanıtım videosu!

EARTH TO EARTH

earth

Şimdi gözünüzü kapatın ve Londra’da olduğunuzu düşünün. Deniz üzerine kurulu olan bir platformda rokete biniyorsunuz ve daha yarım saat geçmeden gözünüzü açtığınızda New York’tasınız. Hem de bu rokete uçak biletinden fazla para ödemediğinizi de hesaba katarsak Elon Musk’ın açıkladığı bu proje gerçekten heyecan verici. Projeye göre SpaceX'in Mars projesinde kullanacağı saatte 27000 hıza ulaşabilen ve yeniden kullanılabilir bir şekilde inşa edilen BFR roketleri tek seferde 100 yolcuyu kıtalar arası seyahat ettirebilecek. Çoğu uzun mesafeli yolculuklar 30 dakikadan az olmakla birlikte en fazla 1 saat olacağına dikkat çeken Elon Musk aynı zamanda bu yolculuğun maliyetinin uçak bileti fiyatlarıyla aynı olacağını vurguluyor.

Gelin bu projeye bir de tanıtım videosuyla göz atalım.

Elon-Musk-Gelecek-Tahminleri

Sürekli yeni projeleriyle karşımıza çıkan Elon Musk'ın  gündemin nabzını uzunca süre tutacağı tartışılmaz bir gerçek. Bakalım Elon Musk bizi hayrete sokacak kaç tane daha projeyle daha karşımıza çıkacak.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.