Öğrenci Kariyeri Banner

Elon Musk’ın Çılgın Ulaşım Projesi: Hyperloop

Elon Musk’ın Çılgın Ulaşım Projesi: Hyperloop

Elon Musk sıra dışı projelerini hayata taşımaya devam ediyor. Musk’ın  “Trafik beni çıldırtıyor.” tweeti üzerinden neredeyse 4 yıl geçti.  Musk şikayet etmekle kalmadı ve çılgın tünel projesini için harekete geçti. Toplu taşımada çığır açmayı hedefleyen Musk, kolları sıvadı ve Boring Company’yi kurdu. Şehirler arasında yer altı tünelleri açarak hızlı ve trafiksiz bir ulaşım vadetti.

Hyperloop, Musk’ın deyimiyle “yeryüzünün üstünde veya altında, özel bir ortamın içerisinde bir tüp inşa etmek“ olarak tanımlanmaktadır. Hyperloop’u şehiriçi metrodan ayıran en önemli özellik, otomobillerin kullanabiliyor olmasıydı. Otomobilleri, motosikletlileri, yayaları ve bisikletlileri yerin altından saatte 240 kilometre hızla taşıyacak olan Hyperloop isimli projenin amacı Los Angeles ve Las Vegas’ı birbirine bağlamak.  Böylece gaz pedalına bile basmadan tünelin bir ucundan bir ucuna araçlar taşınabilecek. Projenin hedefi saatte 4400 aracın geçişini sağlamak.

Projede artık sona yaklaşıldı. Mutlu sona yaklaşılmasıyla birlikte de bazı merak edilen detaylar netleşmeye başladı. Loop adı verilen ulaşım sisteminde hangi araçların kullanılacağı merakla bekleniyordu. Şirket bu konuya açıklık getirdi. Şirketin konu ile ilgili açıklamasına göre; Loop’ta kullanılacak araçlar Tesla Model S, Tesle Model X ve Tesle Model 3 olacak. Yani Tesla markası dışında yer alan herhangi bir otomobili tünelde kullanmak henüz mümkün değil. Böylece Boring Company Loop projesiyle, Tesla araçların da kullanımını artırmayı, bu araçlara ulaşımda daha fazla özgürlük ve imkan tanımayı hedefliyor diyebiliriz.

Dünyanın gündeminde olan proje Las Vegas’taki otel sahiplerinin de ilgisini çekti. Las Vegas'taki bulunan bazı otel işletmecileri Elon Musk'tan istasyon istedi. Otel sahipleri, kendi misafirlerinin bu tünelleri kullanacağını düşünmekte. Bu yüzden misafirlerinin otellerden daha uzak bir yere çıkmaları yerine onları doğrudan otellerine ulaşmalarını sağlayacak bir altyapı kurmak istemekteler. Böylece hem müşteriler otellere daha kolay bir şekilde ulaşacak hem de tünelleri kullanıp Las Vegas'a gelen diğer kişiler duraktan çıkar çıkmaz bu otellere girebilecek.

Yapılan kazı işlemlerinin bitmesinin ardından işçilerin odaklandığı görev ise, tünellerin uçlarında ve ortasında bulunacak olan yer altı istasyonlarının inşasını tamamlamak. Tünellerin 2021’de hizmete açılması bekleniyor.

Özgün İçerik


Serap GÜREL

Yıldız Teknik Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.