Öğrenci Kariyeri Banner

Elektronik Deri Teknolojisi

Elektronik Deri Teknolojisi
Elektronik deri mucizesini ilk duyduğumda çok sevinmiştim. Çünkü bu demek oluyordu ki teknolojide epey yol kat etmekle birlikte birçok hastalık için yeni bir umut kapısı olabilirdi. ABD'nin insan derisinden esinlenerek yumuşak, şekil alabilir ve kendi kendini tamir edebilen elektronik deriyi, Stanford Üniversitesi’nin, Xerox PARC’ın basılı elektronik teknolojisi kullanılarak protez uzuvlara dokunma hissi verecek elektronik deri haberlerini okuduktan sonra umut kapısının açılmasını bekledim.

elektronik-deri-gelistirildi

Neyse ki kısa süren bekleyişimin sonunda kapı Çin'de aralandı.Tsinghua Üniversitesi'nde bilim insanları tarafından grafen kullanarak üretilen dövme benzeri elektronik deri, insan derisini taklit edebilirken, basıncı, sıcaklığı ve gerilmeyi ölçebiliyor. İnsanların sağlık durumlarını da kontrol etme özelliğine sahip bu deri, Lazerle kazıma teknolojisiyle yerleştirilen bu deri, yalnızca insanlar üzerinde değil, yapraklar ve ipek gibi diğer maddeler üzerinde de uygulanabiliyor. Cihaz ayrıca, insan cildinin yanı sıra solunum, kalp atışı ve ses gibi vücut sinyallerini ölçmek için insan boğazına da uygulanabiliyor. Lazer kazıma teknolojisi sayesinde bireylere özgü kişileştirilebiliyor.

indir (1)

 

Daha sonra Japonya'nın elektronik derisiyle kapıdaki aralık biraz daha arttı.Mükemmel ince, ve esnek olan bu yeni deri, vücudun  her yerine takılabiliyor. Nanomesh elektrot, gerilebilme  kablolama ve  mikro LED lerden oluşan deri, tıpkı Çin teknolojisindeki gibi dövmeye benziyor. Kişinin nabzını dahi gösterebilen deri, yapısına yerleştirilecek sensörler sayesinde akıllı telefonlar ile bağlantı kurabiliyor. Bu sayede doktorlar hastalarını uzaktayken kontrol edebilecek

peau-electronique-e-skin

 

Özel İçerik: Emine Kaya

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.