Öğrenci Kariyeri Banner

Ekonomiye Hükmeden Ülkeler

Ekonomiye Hükmeden Ülkeler
Dünyadaki en büyük ekonomiler hangileridir diye soracak olsak hepimizin aklında bazı ülkeler aniden belirir çünkü yıllardan beri bir şekilde akıllarımıza kazınmışlardır ama kimi zaman bu kalıplaşmış düzenin arasından sıyrılan ülkeler görmek de mümkün. Peki hangi ülkeler ekonomiye hükmediyor? Biz Türkiye olarak ne durumdayız ve ne kadar mesafe katetmemiz gerekiyor? Gelin istatistiklere biraz göz atalım.

ekonomi ile ilgili görsel sonucu

Ülkemizin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasını (GSYH) 2001 yılında 196 milyar dolar seviyelerinde iken 2015 verilerine göre bu sayının 717 milyar dolara çıktığını söyleyebiliriz. İlk 10 ekonomi arasına girmek isteyen ülkemizin bulunduğu konumu daha iyi mukayese etmek ve anlamak için bakmamız gereken bazı ülkeler şöyle:

Kanada: Adını şu sıralar yakışıklılığıyla tanınan başbakanı Justin Trudeau ile duysak da Kanada dünyadaki önemli ekonomilerden birisi. 2001-2015 yılları arasında ülkenin GSYH’si yaklaşık 2 kat arttı ve 1,55 trilyon dolara ulaştı.

Brezilya: Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan karnavalları ve plajları ile meşhur Brezilya GSYH’sini bu dönemde yaklaşık 3 katına çıkardı ve 1,774 trilyon dolarla listemizde kendine yer buldu. Ama istatistikler sizi yanıltmasın. Ülkede yaşanan resesyonun ardından 13 milyon kişinin işsiz kaldığını ve ülkenin zor bir dönemden geçtiğini ekleyelim.

ekonomi ile ilgili görsel sonucu

İtalya: Dünya’nın en çok kültür-sanat, tarih ve moda kokan ülkelerinden birisi olan İtalya bu süreçte GSYH’sini 1,821 trilyon dolar seviyelerine taşıdı. Ülke Avrupa Birliği’nde hala önemli bir konuma sahiptir.

Hindistan: İsmini anarken bile baharat kokusunu hissedebildiğimiz Hindistan 2001-2015 döneminde inanılmaz bir atılım yaptı ve GSYH’sini yaklaşık 4 kart arttırdı, 2,1 trilyon dolara yükseltti. Hindistan’ın en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer aldığını da söyleyelim.

ekonomi ile ilgili görsel sonucu

Fransa: Brexit’in ardından Birleşmiş Milletler daimi üyesi olarak kalan tek Avrupa ülkesi olan Fransa da bu süreçte ekonomisini neredeyse ikiye katladı ve GSYH’sini 2,42 trilyon dolara yükseltti. 186 ülkenin toplam GSYH’sinin 72,921 trilyon dolar olduğu bilindiğine göre bu miktar tüm dünyanın %3.3 üne bedeldir.

Birleşik Krallık: Güneş batmayan imparatorluğun ekonomisi son yıllarda durağan görünüyor. Ülke sadece sahip olduğu politik gücü ile değil ekonomik gücüyle de caydırıcı bir konuma sahip. Birleşik Krallık 2,89 trilyon dolar GSYH ile listemizde kendine yer buldu.

Almanya: Tabii ki “panzerler” in olmadığı “Ekonomiye Hükmeden Ülkeler” yazısı yazmamız beklenemezdi. 3,36 trilyon dolarlık GSYH’si ile Almanya da listemizde. Adamlar yapıyor abi :)

ekonomi ile ilgili görsel sonucu

Japonya: Uzakdoğu Asya’nın gülü, ülkemiz ile yakın ilişkiler içerisinde olan Japonya’nın ekonomisinin 2001’den bugüne kadar büyüdüğünü söylemek zor ama hala 4,38 trilyon dolarlık GSYH’si ile sarsılmaz bir dev olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Çin: Son yıllarda adını duymaktan bıktığımız ve kafamızı nereye dönersek dönelim bir şekilde karşılaştığımız Çin’in GSYH’si 11 trilyon dolar. Ülke 2000 yılından sonra neredeyse 10 kat büyüyerek inanılması güç bir başarıya da imza atmış oldu.

Amerika Birleşik Devletleri: Ve geldik patrona. Sizlerin de şaşırmayacağı üzere ABD listemizde zirvede yer alıyor. 2000 yılından bu yana yaklaşık iki kat büyüyen ülke ekonomisinin GSYH’si tam tamına 18 trilyon dolar. Bunun tüm dünyadaki Gayri Safi Yurtiçi Hasılaların % 24,3’ü olduğunu belirtelim.

ekonomi ile ilgili görsel sonucu

Türkiye olarak ilk 10 ekonomi arasına girebilmemiz için önümüzde daha zorlu bir yol var gibi duruyor. Unutmayalım ki bu sorumluluğu omuzlarına alacak olanlar da yine biz gençleriz.

Kaynak

Kaynak

Kaynak 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.