Öğrenci Kariyeri Banner

Eğitim Seminerleri Neden Önemlidir?

Eğitim Seminerleri Neden Önemlidir?
Eğitim seminerleri, herhangi bir konu hakkında  insanları bilgilendirmek ve bilgilendirilen konu üzerinde gerektiğinde de tartışmak amacıyla seminere katılan bir grup insanın konu hakkında bilgiye ve donanıma sahip yetkililer yönetiminde yapılan toplantılardır. Seminerler yalnızca okullarda öğrencileri bilgilendirmek, eğitimlerine katkı sağlamak için yapılan çalışmalar değildir.  İnsanlar çalıştıkları işleri geliştirmek, merak ve ilgileri doğrultusunda kişisel gelişimi için birçok alanda eğitim seminerlerine katılabilir.

Seminerlerin önemini ön plana çıkarmak amacıyla dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar:

1-Kısa Bilgi İlgi Çeker

eğitim ve seminerleri ile ilgili görsel sonucu

Seminerin hangi konu hakkında olacağı, içeriği , konunun amacı belirtilmelidir. Bu katılım açısından önem taşımaktadır. Katılımın sağlanması insanların ilgisini çekmesi, merak konusu olan noktaları kapsamasıyla mümkündür. Bu yüzden seminerin giriş kısmında kısa bilgi vererek başlanmalı ve dinleyenleri seminere hazırlamalıyız.

2- Düzen Olmadan Olmaz!

İlgili resim

Düzen, bir konuyu anlaşılır kılan ve etkileyicilik kazandıran noktadır. Düzen, karışıklığı önler ve konuya hakimiyeti kolaylaştırır. Düzen sağlandığında nerede, ne zaman ve ne söyleneceği planlanarak daha akıcı bir anlatım sağlanır. Düzen ile konu dağıtılmadan insanları sıkmadan kısa ve öz şekilde açıklamalarla dikkat çekilmelidir. Sorulan sorular karşısında da kısa, öz ve anlaşılır şekilde cevaplarla düzen korunmalı ve konu dışına çıkılmadan belirli bir süre içerisinde seminer sürdürülmelidir. Düzen için planlama ve diksiyona dikkat edilmeli ve önceden özenle hazırlık yapılmalıdır.

3- Düşünceler Desteğe İhtiyaç Duyar

eğitim ve seminerlerde görsel sunum ile ilgili görsel sonucu

Anlatılanları etkileyici ve kalıcı olması için örneklerle veya gerçeklerden, kişilerden bilgilerle desteklenmelidir. Bunu yaparken açıkça ifade edilebilir ve hayatın içinden örneklerle daha da kalıcı hale getirilebilir. Önceden hazırlık yaparak belli bir plan çerçevesinde düşünceler işlenmelidir. Düşünceleri desteklemek gerek örneklerle gerek görsel sunumlarla yapılabilir. Görsel her zaman ön planda yer almaktadır. Çünkü insanları etkilemek ve bilgilerin hafızada kalıcılık kazanması görsellerle daha mümkün bir hal alır.

4- Semineri Sonlandırmak Çelişkilerle Olmaz

eğitim seminerleri soru sormak ile ilgili görsel sonucu

Konuyu anlatırken  seminere katılanların aklında sorular kalmamalı ve seminerin amacını sorgulamamalıdır. Bu nedenle sonlandırırken konunun içeriği ve amacı toparlanarak belirtilmelidir. Önerilerle zenginleştirilmeli ve kaynak belirterek insanların bilgilere ulaşımı kolaylaştırılmalıdır.

Seminerin önemi temelde faydaya dayanmaktadır. İnsanlar fayda gördüğü kadar seminerlere katılım gerçekleştirir. İnsanlara faydalı olabilecek bilgiler ve eğitimler çerçevesinde düzenlenen seminerler daha çok ilgi çekerek insanların tercih sebebi haline gelir. Öyleyse faydalarına bakacak olursak:

1-Zamandan Tasarruf

zamandan tasarruf ile ilgili görsel sonucu

Seminerler çoğu insan tarafından zaman kaybı gibi görünse de kısa zamanda çok şey öğrenmenin pratik bir yoludur. Seminerler hayatımızda yer alan planlarımızı etkilemeden aynı anda bir çok planı gerçekleştirebileceğimiz bir yöntemdir. Örneğin çalışırken çalıştığımız işte kendimizi  geliştirmek, ilerlemek istiyorsak hem çalışıp işimize engel olmadan seminerlere de katılabiliriz. Öğrenciysek kendimizi geliştirmek daha çok ön planda olduğu için ilgi çekici bir yöntemdir.

2-Bilgi Açlığını Giderir

bilgi açlığı ile ilgili görsel sonucu

Araştırmalarla öğrenilecek ve edinilecek olan bilgilere oranla daha kalıcı ve etkili bir yoldur.  Farklı örneklemeler ve deneyimlerle birebir bağlantı kurulabildiği için farklılık yaratarak ilgi çekici bir hal alır. Seminerin konusu olan alanla doğrudan ilgilenen işin ehli olan kişilerle iletişim kurabilir ve merak edilenleri deneyimlemiş kişilerden öğrenmek söz konusudur.  Bu sebeple daha etkili bir öğrenim gerçekleşir. Hayatımızda uygulamak da böylece daha kolaylaşır. Dolayısıyla konusu olan alanlarla ilgili püf noktaları ve kavrama biçimlerini öğrenmiş olur ve soru işaretlerini gidermiş oluruz.

3-Yeniliklerle Tanışmaktır

iş hayatında yeni çevre edinme ile ilgili görsel sonucu

Seminerler, yenilikleri öğretir ve bizlere gösterir.  Yeni bir çevre edinmemizi ve çevremizi genişletmemizi sağlar.  Bu da  birçok konuda farklı deneyimlerden bilgiler edinmemizin önünü açar. Seminerlerden  öğrenilenleri günlük hayatta kendiniz ve çevreniz için faydalıdır. Uygulama alanı ne kadar genişlerse o kadar faydalı olur ve paylaşımda bulunuruz. Böylece yeniliklerle tanışmak ve karşılaşmak kaçınılmaz olur.

Eğitim seminerleri  önemli ve bir o kadar da faydalıdır. Düzenlenen pek çok alandaki seminerlerden yararlanmalı ve ufkumuzu genişletip bir bilgiyi farklı ve kalıcı biçimde aktarılır. Seminerler hem kendimiz hem çevremiz için yeni fikirler, yeni çevre ve yeniliğe açıklık demektir. Eğitim seminerleri  hem bilgi edinmenin eğlenceli hali hem de kendini geliştirme ve işte ilerlemeyi sağlayan bir kısa eğitim aktivitesidir. Özgeçmişimize ve kariyer yaşantımıza önemli katkılar sağlamak istiyorsak basit ve etkili bir yoldur.  Sizler de seminerlere katılarak kısa zamanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Özgün İçerik: Pınar Altunordu

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.