Öğrenci Kariyeri Banner

Edebiyat Öğrencilerinin Mutlaka Görmesi Gereken 10 Müze!

Edebiyat Öğrencilerinin Mutlaka Görmesi Gereken 10 Müze!

Edebiyat öğrencilerinin mutlaka görmesi gereken edebiyat müzelerini sizler için derledik.

1. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi

Yazar, şair ve öğretmen Ahmet Hamdi Tanpınar’dan adını alan bir edebiyat müzesidir. Müzede yazarın kalem, daktilo, kitap, saat, pipo gibi eşyaları sergilenir. Müzede geçmişten günümüze var olan edebiyat dergileri, ödül alan eserler bulunur. İstanbul Fatih’te Gülhane Parkı’nın içerisinde bulunan müzeye giriş ücretsizdir. Ziyaret saatleri: Pazartesi ve Cumartesi günleri 10.00 – 19. 00 arasındadır.

2. Âşiyan Müzesi

Tevfik Fikret  Rumelihisarı’nda, öğretmenlik yaptığı Robert Koleji yakınlarında kendisi çizerek müzeyi inşa ettirir. Âşiyan, İstanbul Belediyesi tarafından 1945’te müze haline getirilir, yazarın mezarı da buraya taşınır. Müzede Tevfik Fikret ile ailesinin ve Tanzimat edebiyatçılarının çeşitli eşyaları sergilenir.

İstanbul Beşiktaşta bulunan müzeye giriş ücretsiz ve pazartesi günü dışında 09.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

3. Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Sait Faik Abasıyanık'ın hayatından kesitler bulunan müze Burgazada’da bulunuyor. Yazarın vasiyeti üzerine ücretsiz ziyaret ediliyor. Çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günleri 10.30 – 18.00 arasında ziyarete açıktır.

4. Orhan Kemal Müzesi

Orhan Kemal Türk edebiyatının en önemli yazarları arasında yer alıyor. Müzede kendisine ait kitap, fotoğraf ve eşyalar sergilenmektedir. Cihangir’de bulunan müze afta içi ve cumartesi günleri 10.00 ila 18.00 arasında ziyarete açıktır. Müzeye giriş ücreti öğrenci için 5, tam ücret ise 10 TL’dir.

5. Masumiyet Müzesi

Orhan Pamuğun 'Masumiyet Müzesi' romanında yer alan karakterlerin eşyaları bu müzede sergilenmektedir. Salı, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar 10.00 ile 18.00 arasında, perşembe günleri ise 10.00 – 21.00 saatlerinde ziyarete açıktır. Öğrenci 10, tam ise 15 TL bilet ücreti vardır.

6. Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi

Hüseyin Rahmi Gürpınar, 1912’den 1944’e kadar Heybeliada’da yaşamıştır. Yaşadığı ev daha sonrasında müzeye dönüştürülmüştür. Müzede, yazarın kütüphanesi, kendi yaptığı resimleri ve özel eşyaları sergileniyor. Girişlerin ücretsiz olduğu müze haftanın her günü 10.00 ile 16.00 arası ziyaretlere açıktır.

7. Rıfat Ilgaz Müzesi

Rıfat Ilgaz Müzesi Kastamonu Cide’de bulunuyor. Yazarın doğduğu ev, belediye tarafından müzeye dönüştürülmüştür. Pazar hariç tüm günler 13.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyarete açık. Yazarın beşiği, sefertası gibi kişisel eşyası, çeşitli görseller ve yazarın kitapları müzede sergileniyor.

8. Adana Karacaoğlan Edebiyat Müzesi

Karacaoğlan Edebiyat Müzesi Adana Seyhan’da yer alıyor. 5 bine yakın materyale sahip bu müze ve kütüphane pazar günleri haricinde her gün 10.00 ile 19.00 saatleri arasında açıktır.

9. Cahit Sıtkı Tarancı Evi Kültür Müzesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın evi, 1973’te Kültür Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürüldü. Kış aylarında 08.00 ile 17.00 arasında yazın ise 09.00 – 19.00 arasında ziyarete açıktır.

10. Yahya Kemal Beyatlı Müzesi

Yahya Kemal Beyatlı, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden biridir. Türk edebiyatı tarihi içinde "Dört Aruzcular"´dan biri olarak kabul edilir. Fatih’te bulunan müzesi, hafta içi her gün 10.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

 


Damla Taşkın

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Damla Taşkın..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.