Öğrenci Kariyeri Banner

Duygusal Zeka ve İş Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Duygusal Zeka ve İş Becerisi Nasıl Geliştirilir?
Tüm veriler kodlamanın yalnızca teknoloji konusunda değil, herhangi bir iş için oldukça önemli ve gerekli bir yetenek olduğunu söylüyor.

Diğer taraftan eleştirel düşünme, problem çözme, detaylara dikkat etme ve yazma yeterliliği gibi ince becerilerin işe alım yöneticilerinin iş arayanlarda eksik olarak gördüğü listenin başında geliyor. Ancak Dünya Ekonomik Forumu’nun Geleceğin Meslekleri raporuna göre, bir adayın gelecekteki iş piyasasında rekabetçi olmasını sağlayacak iş becerileri duygusal zekadır. WEF, 2020’de duygusal zekânın listede ilk on içinde yer alacağını öngörüyor.

Duygusal zekânız ne durumda? Bunu test etmenin bir çok yolu vardır. İyi haber, bazı özellikler eksik olsa da, duygusal zeka geliştirilebilir. İşte EQ yükseltmeye yönelik birtakım öneriler!

Dinleme Becerinizi Geliştirin

dinleme

Çoğu insan doğası gereği kötü dinleyicidir. Harvard Üniversitesi Sosyal Bilişsel ve Duygusal Sinirbilim Laboratuarı'na göre; insanlar konuşmalarının %60'ında kendileri hakkında konuşuyor ve başkaları konuşurken, gerçekten bir şey dinlemediğimiz halde bir tepki vermeye çalışmaklar meşgulüz.

Birkaç basit uygulama ile daha iyi bir dinleyici olabilirsiniz. İlk olarak, kişi konuşmasını bitirdikten sonra bekleyin ve ardından bir cevap düşünün. Bir diğeri, gerçekten ilgilendiğinizden emin olmak için duyduğunuzu düşüncelerinizi yeniden yorumlayın.

Stresi Daha Etkili Biçimde Yönetin

Furious arguing business team and CEO meditating in lotus position on the table

Sinirbozucu iş arkadaşlarınız veya memnuniyetsiz bir patronunuz size yaklaştığında sinirinize yenilmeyip soğukkanlı olmak güç bir iştir. Ancak duygusal açıdan zeki kişiler anksiyete(kaygı) sorununu mümkün olduğunca azaltmanın önemini anlamışlardır.

Bunu yenmenin en basit kuralı; bazı kontrollerden vazgeçmek ve ekstra yardıma ihtiyacınız olduğunu kabul etmek. Kritik hedefe ulaşırken soğukkanlı olmak sizi farkettirebilir. Ve terfi için sıraya sokabilir.

Geri Bildirimlerinizi İyi Verin

feedback

Herhangi bir yorum yapmadan önce kendinizi kontrol etmeniz, geribildiriminizin en yapıcı olma şansını artırabilir. Bunun için mistik düşünür Mevlana’nın 13. yüzyılda söylediği sözleri size rehberlik etmeye yardımcı olabilir: “Konuşmadan önce, sözlerini üç kapıdan geçir. Birinci kapıda kendine sor, ‘Bu doğru mu?’ İkinci kapıda sor, ‘Bu gerekli mi?’ Üçüncü kapıda sor ‘Bu nazik mi?’”

Öneriniz tüm kapılardan geçmiyorsa, harekete geçmek için biraz zaman ayırana kadar önerinizi kendinize saklamanız iyi olur.

Empatinizi Değerlendirin

empathy

Empati başkalarının duygularının farkında olmak ve onlarla çalışırken onları dikkate almaktır. Bu, birinin kendisini sevdirmek için kolay yönlendirilen biri olduğu anlamına gelmez. Sadece söz ve eylemlerinin bireyleri ve ekipleri nasıl etkileyeceğini bilirler.

Daha empatik biri olmak, başkalarının nereden geldiğini merak etmekle başlar. Ayrıca kendinizi meslektaşlarınızın ayakkabılarına koymayı, özellikle kızgın veya üzgün olsalar da deneyebilirsiniz. Anlaşmazsanız bile, onların motivasyonlarını anlamaya çalışın ve kendi düşünce ve hislerini paylaşın. Hiçbir şey, kendinize açık olmaktan daha hızlı güven oluşturmaz.

Duygularınızı yönetebildiğinizi gösterebiliyorsanız (özellikle herkes soğukkanlı olamadığında), çeşitli insanlarla işbirliği yapın, iyi dinleyin ve yapıcı geribildirimler verin. Bu sayede yıllık teftiş zaman eğrisinde bir adım önde olursunuz ve önümüzdeki yıllarda hayalinizdeki iş için açık bir yol bulabilirsiniz.

Kaynak

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.