Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya'yı Farklı Kılan 20 Garip Gerçek

Dünya'yı Farklı Kılan 20 Garip Gerçek
Geçtiğimiz 22 Nisan’ı 1970’ten beri Dünya Günü olarak kutlamaktayız. Güneş sisteminin üçüncü gezegeni olan Dünya biz insanlar tarafından belirli alanlarda ileri gitmekte olup bazı alanlarda ise yaşadığımız bu gezegene zarar vermekteyiz. Lakin bizlerin dışında da Dünya’nın kendine göre kuralları var;

1)Dünya’nın Çekirdeğinin Güneş Kadar Sıcak Olması

Dünya’nın merkezinde katı demirin sıvıyla çevrili kristal bir yapının var olduğu biliniyor. Bu yapının kaç derecede kristalleştiği uzun zamandır tartışma konusuydu. Science dergisine göre, yapılan deneylerde, ufak demir parçalarına yüksek basınçla röntgen taraması yapıldı. Bu deneyler Dünya çekirdeğinin 6000 santigradı bulan Güneş’in sıcaklığıyla aynı olduğunu ortaya koyuyor.

çekirdek

2)Dünya’nın Radyoaktif Olması

2011 yılında yapılan araştırmalara göre Dünya’nın yarısı 40 terawatt kadar ısı üretmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu çekirdekten akan antinötrino parçacıklarının değerleri elementlerin radyoaktif bozunmaya uğrayarak üretildiğini ortaya çıkarmaktadır.

radioactive

3)Deniz Tabanı Altında Yaşam

Okyanus diplerinde bulunan çökeltilerde yaklaşık 2,9 x 10^29 mikroorganizma bulunmaktadır. Jeobiyolog olan Victoria Orphan’a göre bu derinlikte hücre bölünmesi her 10 ila 1000+ yıl arasında gerçekleşmektedir.

under sea

4)Yosunlar Her Yerde

USGS(United States Geological Survey) araştırma ekoloğu Sasha Reed’e göre yosunlar toprağın olduğu her yerde yaşayabilmektedir. Yosunla ilgili en harika şeyin ise yüzeyinden çıkan tüylere benzeyen yapının suyu kendine çekmesidir.

yosun

 

5)Depremin Önceden Bilinememesi

Sismolog Dr.Lucy Jones’un Popular Mechanics’e verdiği demeçte “Her kültürün kendine özgü bir deprem tahmin miti bulunmakta, lakin depremler yüzey altında bir arıza sonucu meydana gelmektedir. Bunu hava durumuna bakarak öğrenemezsiniz.” açıklamasını yapıyor.

earthquake5

6)Deniz Seviyesi 2100 Yılına kadar 76 cm Yükselecek

Ozon gazının havaya verdiği zarar sonucu buzullar gözle görülür derecede erimektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, insanlık bunu engellemek için bir şey yapmazsa deniz seviyesinin 76.2 cm yükseleceği tahmin ediliyor.

sea level

 

7)Bulutlar Dünya Sıcaklığını Koruması

Bulutlar uzaydan dünyaya ve dünyadan uzaya olmak üzere iki taraflı enerji akışını yönlendiriyorlar. Alçak seviyedeki bulutlar ışınları engelleyerek soğumayı gerçekleştirirken, yüksek seviyedeki bulutlar sıcaklığın artmasını sağlıyor.

cloud

8)Dünya, İnsanlık Tarihinden 10.000 Kat Daha Eski

Dünya yaşının, yeryüzü üzerindeki kayalardan hesaplanmasının zor olmasından dolayı Ay ve Gök taşları incelenerek 4.5 milyar yıl olduğu hesaplandı. İnsanlık ise bulunan iskelet ve yaşam şekillerinden en fazla 450.00 yıl öncesine kadar gittiği tahmin ediliyor.

hiyeroglif

9)Dünya Adının Nereden Geldiği

Diğer gezegenlerden farklı olarak, gezegen ‘Dünya’ya kimin isim verdiği bilinememektedir. Yüksek ihtimal ‘Earth’ kelimesi eski İngilizce veya yüksek Cermen’den geldiği tahmin edilmektedir.

earth

10)Dünya'nın Dev bir Isı Makinesi Olması

Spektrumlara göre, Güneş’ten gelen ısı düşük enlemlerde soğrulur, yüksek enlemlerde kızılötesi ışın olarak dağılır.

 

degree

11)Düzensiz Bir Yapıya Sahip Olması

Sıcak maddeler ile soğuk maddeler arası sıcaklık farkı 20-30 Kelvin arasındadır, bu nedenle verimlilik %10 civarındadır. Ancak bunların çoğu entropi yani düzensiz olma isteği sonucu boşa harcanır.

entropy

12)Route66’nın Dünya Çekirdeğine Olan Uzaklıktan Daha Uzun Olması

Amerika'nın Ana Caddesi olarak bilinen bu yolun uzunluğu (3940 km) Dünya'nın çekirdeğine olan uzaklığından (3480 km) daha uzundur.

route 66

 

13) 12 Büyüklüğünde Depremin Dünya’yı Bölmesi

Sismolog Jones’un  verdiği demeçte "9.5'ten daha büyük bir şey görmedik ve Kaliforniya eyaletinden daha uzundu.Dünya'dan daha büyük bir fay gerektireceği için 13 büyüklüğünde bir deprem olması teorik olarak imkansız olurdu.” açıklamasını yapıyor.

earthquake2

14)Depremler Gezegenin Diğer Tarafında Hissedilebilir.

Caltech'ten sismolog Zhongwen Han , Popular Mechanics'e verdiği demeçte, "Depremler Dünya yüzeyinin 400 mil altında olabilir ve kelimenin tam anlamıyla Dünya'nın diğer tarafında hissedilebilir ." diyerek şöyle devam etti: "2013'te Kuril Adaları yakınlarında yaklaşık 400 mil derinlikte 8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Avustralya'daki insanlar olayı hissettiler!"

earthquake

15)İlk Ozon Deliği Düzelmekte

Bilim adamları, ilk defa 1985 yılında Antarktika’da Ozon tabakasının delindiği keşfettiler. 1987 yılında BM tarafından sunulan Montreal Sözleşmesi gereği bazı düzenlemelere gidildi. Bunun sonucunda CFC(Kloroflorokarbon) gazlarının kullanımı büyük ölçüde azaltıldı.

ozone layer

16)Bir Çay Kaşığı Toprakta 1 Milyar Mikrop

Caltech'ten biyolog Dianne Newman , Popular Mechanics'e verdiği demeçte, "Bir çay kaşığı topraktaki mikrop sayısının kabaca Afrika'da yaşayan insan sayısına (bir milyar) eşit olduğu tahmin ediliyor ." açıklamasını yapıyor.

 

germ

17)Dünya'nın Geoit Şeklinde Olması

Üzerinde Yaşadığımız gezegen kutuplardan basık, Ekvator tarafında geniş olup geoit bir yapıya sahiptir.

geoit

18)Günler Uzuyor

Gelgitler, Ay'ın ve Güneş'in çekimsel çekişi ile zıt yönlerdeki merkezkaç kuvvetleri arasındaki küçük farklardır. Ay'ın giderek Dünya'dan uzaklaşması Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşünü yavaşlatıyor. Bu yavaşlama ise günlerin uzamasına yol açıyor.

days getting longer

19)Dünya'nın Uzaydan Bakınca Küçük Kalması

Araştırmacılara göre, yeraltı sularının fazla kullanımı yüzeyin çökmesine sebep oluyor.

earthquake4

20) Evrende Yıldızlardan Daha Fazla Virüs Var

British Columbia Üniversitesi’nden Curtis Suttle açıklamasında, "Evrendeki toplam yıldız sayısı 10^23, fakat virüslerin sayısı ise bu sayıdan 10 milyon kat daha fazla." diyerek durumun ciddiyeti belirtiyor.

space

 

Kaynakça

 

Çeviri İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri ekibinden Metin Kıyar tarafından çevrilmiştir.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.