Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın Manyetik Alanının Değişiyor

Dünyanın Manyetik Alanının Değişiyor
Dünyanın manyetik alanında beklenmedik hareketler görülmeye başladı. Bunu fark eden bilim insanları nedenlerini araştırmaya başladı. Dünya'nın manyetik alanı iç çekirdeğindeki sıvı metallerin hareketiyle oluşuyor. Manyetik alan için dünyanın etrafındaki güçlerin oluşturduğu bir katman da diyebiliriz. Manyetik alan bizi, güneş rüzgarına karşı koruyor ve çok büyük tehlikeler ortaya çıkmasının önüne geçiyor. Ancak son 10 yılda bu manyetik alanda ciddi değişiklikler gözlemlenmeye başladı. Örneğin, her ne kadar belli bir aralık içerisinde kalsa da, manyetik kuzey kutbu sürekli olarak bulunduğu pozisyonu değiştiriyor. Değişim yönünü tahmin etmek mümkün olmamakla birlikte değişim hızının ise sabit olduğu görülüyor. Son günlerde manyetik kuzey kutbunun yeri Kanada'dan Siberya'ya doğru bilim insanlarının öngördüğünden çok daha hızlı şekilde hareket etti.

ttttttt_790x445

Bu Değişim Neden Oluyor?

Bilim insanları bunun altında yatan sebepleri araştırmaya ve anlamaya çalışmaya devam ediyor. Leeds Üniversitesi tarafından 2017'de yapılan bir araştırmada, kuzey kutbunun hareketlerinin, Kanada üzerinde yerkürenin kabuğunun altında meydana gelen likit demir jet akımıyla bağlantısı olabileceği belirtiliyor. Araştırmaya imza atan bilim insanlarından Philip W. Livermore, Sibirya üzerindeki manyetik alan gücün korurken, Kanada üzerindeki alanın zayıflıyor olabileceğini ve bunun da kutbu Rusya'ya doğru daha hızlı bir şekilde "çekiştiriyor" olabileceğini söyledi.

Dünyanın manyetik alanı oluşumundan bu yana zaten değişiyor. Mevcut yapı ise 700 yıldır hiçbir değişime uğramadı. Ancak, bunun değişmeye başlaması da her an söz konusu olabilir.

Değişimin Etkisi Ne Olabilir?

Sao Paulo Üniversitesi'nden bir diğer yerbilimci Marcia Ernesto da kutupların yer değiştirmesinin 1000 yıl gibi zaman alabileceğini düşünüyor. Peki ama endişelenmeli miyiz? Bilim insanları, bu durumun teknolojik alanda sıkıntı yaratabileceğini ancak arı, somon, kaplumbağa, balina, bakteri ve güvercin gibi yönünü bulurken jeomanyetizm kullanan hayvan türlerini de etkileyebilir. Ernesto, "Manyetik alandaki değişimlerin hız kazanması, kutupların yer değiştirebileceğinin habercisi olabileceği gibi, aynı zamanda anlık bir değişimin de işareti olabilir" dedi.

 

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.