Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın En Pahalı Kahvesi: Kopi Luwak

Dünyanın En Pahalı Kahvesi: Kopi Luwak
Bin bir çeşidinin dünyanın neredeyse her yerinde tüketildiği ve her birinden farklı lezzetler aldığımız kahvenin, üretim koşullarına ve bulunma sıklığına göre pahası da değişiyor.

Dünyanın En Pahalı Kahvesi: ‘Kopi Luwak’ Nedir, Nasıl Üretilir?

Dünyanın en pahalı ve en az tüketilen kahvesi olma ünvanına sahip ‘Kopi Luwak’ kahvesi, pek de iç açıcı bir yöntemle üretilmiyor. Endonezya’nın Sumatra adası çevresinde yaşayan misk kedilerine kahve çekirdekleri yediriliyor ve kedilerin dışkısından elde edilen kahve çekirdekleri dezenfeksiyon sürecinin ardından kavrulup paketlenerek dünyanın farklı yerlerine yüksek fiyatlarla satılıyor.

Kopi_Luwak_Coffee1_790x445

Kopi Luwak kahvesini özel yapan başlıca nedenler ise; 

  • Misk kedilerinin yabani hayatlarında kahve yetiştirilen tarlalardaki en iyi kahve çekirdeklerini seçip yemesi, dolayısıyla ortaya çıkacak kahvenin de daha lezzetli olması. (Artan Kopi Luwak ticaretiyle, misk kedileri artık çeşitli kafeslerde tutulduğundan hangi kahvenin doğal ortamında bulunan kediden, hangisinin hazır çekirdekle beslenen kediden elde edildiği bilinemiyor.

  • Misk kedilerinin sindirim enzimlerinin kahve çekirdeklerindeki proteinin yapısını değiştirmesi ve bu sayede asit oranı daha düşük, daha yumuşak bir kahve elde edilmesi. Çoğunluğu Endonezya’daki Sumatra, Java, Bali ve Sulawesi adalarında üretilen Kopi Luwak, kilosu 350 dolara ulaşan fiyatlarla çeşitli ülkelere satılarak dünyanın en pahalı kahvesi olma özelliğini taşıyor.


maxresdefault_790x445

Fakat uzun kuyruklu, çizgili gövdeli misk kedisi, artan Kopi Luwak ticareti ve kahvenin üretildiği yabani ortamı merak eden turist akını nedeniyle doğal ortamından koparılarak uygun olmayan şartlarda kafeslerde tutuluyor. Sağlıksız ortamda yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan misk kedileri üzerinde pek çok kurum araştırmalar yapmış ve elde edilen olumsuz sonuçlar doğrultusunda ünlü kahve çekirdeği sertifikacıları tarafından kullanılan Sürdürülebilir Tarım Ağı (SAN standartları) yaban hayvanlarının tarlalarda kullanılmak üzere avlanmasını ve yakalanmasını yasaklamıştır.

Bu kadar pahalı olan ve üretim koşullarıyla tartışma yaratan Kopi Luwak’ın telveli yapısı Türk kahvesini, tadı ise çikolatayı anımsatır.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.