Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın En İyi Üniversiteleri Listesinde 10 Türk Üniversitesi İlk 500'de

Dünyanın En İyi Üniversiteleri Listesinde 10 Türk Üniversitesi İlk 500'de

QS Dünya Üniversite Sıralaması, her yıl Quacquarelli Symonds tarafından yayınlanan ve dünya genelindeki en iyi üniversiteleri değerlendiren prestijli bir sıralmadır. Bu sıralama, akademik araştırma, öğretim kalitesi, işveren itibarı ve uluslararasılaşma gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurarak üniversiteleri sıralar.

2024 QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Mühendislik alanında dünyanın en iyi 100 üniversitesinden biri olarak seçilerek büyük bir başarı elde etti. Bu, İTÜ'nün mühendislik eğitimindeki güçlü akademik geleneğini ve uluslararası alandaki saygınlığını bir kez daha teyit etmektedir.

ODTÜ ve Boğaziçi de Listenin Başında Geliyor

Başarılar sadece İTÜ ile sınırlı değil. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 117. sırada ve Boğaziçi Üniversitesi 273. sırada yer alarak, Türkiye'nin mühendislik eğitiminde öncü kurumları olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Toplamda 10 Türk üniversitesinin ilk 500'e girmesi ise ülkemizin bu alandaki akademik ve araştırma kapasitesinin gelişmekte olduğunu gösteriyor. Bu başarı, Türk mühendislik öğrencilerinin uluslararası alanda daha da tanınmalarına ve aranan elemanlar haline gelmelerine katkıda bulunacaktır.

QS Dünya Üniversite Sıralaması Hangi Kriterler Baz Alınarak Yapılıyor?

Kriter Ağırlık  
Akran denetimi
  • 40%
 
Fakülte/öğrenci oranı
  • 20%
 
Her fakülte için atıf alan akademik alıntı sayısı
  • 20%
 
Mezunların şöhreti
  • 10%
 
Uluslararası öğrenci oranı
  • 5%
 
Uluslararası öğretim görevlileri oranı
  • 5%
 

İlk 500'de Yer Alan Türk Üniversiteleri Hangileri?

Türkiye'den başarılı bulunarak bu listede yer almaya hak kazanan üniversitelerin listesi de bu şekildedir.

Sıra Üniversite
1 İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
2 Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)
3 Boğaziçi Üniversitesi
4 Bilkent Üniversitesi
5 Koç Üniversitesi
6 Sabancı Üniversitesi
7 Yıldız Teknik Üniversitesi
8 Hacettepe Üniversitesi
9 Gazi Üniversitesi
10 İstanbul Üniversitesi

Ayrıca İTÜ, bu sıralamada son yıllarda sürekli yükselmektedir. 2023 yılında 122. sırada yer alan İTÜ, 2024 yılında 117. sıraya yükselerek Türkiye'nin en iyi mühendislik okulu olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.


Tolga Kaan

Öğrenci Kariyeri'nde İçerik ve Medya Koordinatörü - İletişim ve İşbirlikleri için tolga_kaan[at]yahoo.com adresini kullanın.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.