Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın En Hızlı Kargo Şirketi FedEx'in Bir Gecede Kaderini Değiştiren İflastan Dönme Hikayesi

Dünyanın En Hızlı Kargo Şirketi FedEx'in Bir Gecede Kaderini Değiştiren İflastan Dönme Hikayesi
Fikir olarak ortaya atıldığı dönemde gerçekleşmesine imkansız bir proje gözüyle bakılan FedEx, şu an dünyanın en hızlı kargo şirketi. Tabii bu noktaya gelen kadar türlü zorluklar atlatmış bu şirketin kaderini ise kurucusu Fred Smith'in bir gecede yaşadığı kumarhane macerası belirlemiş diyebiliriz.

IMG_6065
Fred Smith, Amerika’nın Mississippi eyaletinde dünyaya geldi. çocukluğunda, uçaklar, onun en büyük ilgi alanıydı. 15 yaşındayken uçmayı öğrendi. Bundan birkaç yıl sonra da Yale Üniversite’ne kabul edildi. Üniversitedeyken, ekonomi dersi ödevi için yazdığı makale, ilginç bir fikri konu ediniyordu. Fred, makalesinde, Amerika’da bir gün içinde teslimat yapan kargo şirketi modelini yazmıştı. 1950'li yıllar için ütopik olarak adlandırılacak bir fikirdi ve bu yüzden, profesörü, ödevine 100 üzerinden 50 verdi.

Fred, 1970 yılında, kullanılmış uçak satan bir şirket satın aldı. bir yıl sonra, 91 milyon dolar finansman toplayarak, üniversite yıllarında ödev olarak yazdığı şirket modelini kurdu ve ismini de Federal Express (fedex) koydu.
FedEx kurucusu ve ortağı Fred Smith bu, Fred’in hayatında aldığı en büyük risklerden biriydi; çünkü hava ve karayolu stratejisi ve lojistik ihtiyacı olan hiçbir kargo şirketi örneği yoktu, Amerika’da o yıllarda. Ayrıca, Fred Smith, şirketini büyük bir vaat üzerine kurmuştu: Amerika’nın her köşesine bir gecede teslim.

Fedex şirketini hayatta tutmak pahalı bir işti: uçak, uçak benzini, tır, onlarca şube ve yüzlerce çalışan... Kısa zamanda, Fred Smith, yatırım için topladığı parayı harcadı. Yeniden finansman toplamak için yatırımcılarla konuşmaya başladı. Yatırımcıların ona verdiği cevap aynıydı: Kusura bakma, çok riskli bir iş giremeyiz.IMG_6066
Fred Smith, yatırımcıların hayır cevabı ve bir sonraki maaşları nasıl öderim kaygısı aklında, özel uçağıyla Şikago’dan Memphis'e giderken, pilotuna, uçağı Las Vegas’a çevirmesini istedi. Hayatındaki ikinci büyük riski almak üzereydi. Las Vegas’a iner inmez, bir kumarhaneye girdi, cebindeki tüm parayla yirmi bir oynadı ve o gece, 27 bin dolar kazandı. Kumardaki şansını takip eden pazartesi günü çalışanlarına maaşlarını ödeyebilecekti.

Bugün, Fedex, dünyanın en büyük hava nakliye şirketi. Her gün, 650 uçağıyla, 375 noktaya, 4 milyon paket taşıyor. Fedex’in yıllık kazancı 40 milyar dolar ve bütün bunlar, bir kişinin kendi fikrine olan inancı ve bu hayali gerçekleştirmeye çalışırken aldığı riskler sayesinde.

Kaynak-1

Kaynak-2

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.