Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyadaki En Büyük 6 Bilim Festivali!

Dünyadaki En Büyük 6 Bilim Festivali!
Bilim olmadan, insan vücudunu ve çevremizdeki yaşamı anlayamayız, dünyanın muhteşem hikâyesini anlatan fosilleşmiş kalıntıları incelemeyeceğiz, hastalıkları tedavi edemeyiz, mikroskoplar olmadan, dünyanın büyük bir kısmını gözlemleyip inceleyemeyiz, evreni anlayamayız.

İşte tüm bunları anlamlandırabilmek, geliştirebilmek ve topluma yayabilmek için yılın belli dönemlerinde bilim festivalleri düzenleniyor. Bizde dünyanın farklı yerlerinde düzenlenen büyük bilim festivallerinin listesini hazırladık. Dünyadaki en büyük 6 bilim festivaline bir göz atalım.

1) İngiltere Bilim Festivali

1831 yılında kurulan İngiliz Bilim Derneği 2009 yılına kadar İngiliz Bilim İlerlemesi Derneği adıyla biliniyordu. Derneğin amacı yıllık olarak buluşmalar yapmak, bilimin gelişmesine ve desteklenmesine yardımcı olmaktır. Günümüzde derneğin yapmış olduğu yıllık buluşmalar İngiliz Bilim Festivali olarak biliniyor ve bu Birleşik Krallıktaki en büyük ulusal bilim etkinliği. Festival Eylül ayında bir haftalık süre zarfında yapılıyor ve İngiltere genelinde farklı üniversitelerde gerçekleştiriliyor. Bu etkinlikten farklı olarak İngiliz Bilim Derneği, her yaştan katılımcının katılabileceği bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik(STEM)  alanında aktivitelerin olduğu İngiliz Bilim Haftasını da organize ediyor. Brighton Üniversitesine göre festivale bu sene yaklaşık 15.000 kişinin katılması bekleniyor.

Screenshot_8_503x307

2) Cheltenham Bilim Festivali

2002 yılında yapılmaya başlanan Cheltenham Bilim Festivali hızla büyüyerek Birleşik Krallıktaki en önemli bilim festivallerinden birisi oldu. Festivalin amacı anlaşmazlığa neden olan konuların tartışılması, üzerine konuşulması ve çözüme bağlanılmasıdır. Festivalde aynı zamanda “Fame Lab” adında, yarışmacıların 3 dakikada sunması gereken fen, mühendislik ve teknoloji alanındaki konulardan oluşan bir yarışma da mevcut. Bu yarış ilk kez 2005 senesinde Cheltenham Bilim Festivalinde yapıldı; ancak kısa sürede uluslararası yarışmalara da dahil edildi ve bilim insanlarının bilgilerini halkla paylaşmaları için güzel bir model oldu. 2016 yılında 27.000’in üzerinde kişi Cheltenham Bilim Festivalini ziyaret etti.

Cotswold-Allure-Cheltenham-Science-Festival-5-720x415_503x307

3) Göteborg Uluslararası Bilim Festivali

Göteborg’daki Uluslararası Bilim Festivali, web sitesindeki bilgilere göre 70.000’in üzerinde ziyaretçiyle Avrupa’nın önde gelen bilim etkinliklerinden birisidir. İlk olarak 1997 yılında gerçekleştirilmeye başlanan bu festivalde yüzlerce etkinlik yer alıyor. Diğer bilim festivallerinde de olduğu gibi festivalin amacı bilimin halka kolay ve ilginç bir şekilde iletilmesidir. Festival, İsveç’teki en popüler bilim etkinliği ve Avrupa’nın en büyük bilim festivallerinden birisidir.

Screenshot_9_503x307

4) Edinburgh Uluslararası Bilim Festivali

Festival ilk olarak 1989 yılında düzenlendi. Yapılan etkinlikler ve sergiler, çocuklar, aileler ve yetişkinleri hedef alıyor. 90.000’den fazla katılımcısıyla Avrupa’daki en büyük bilim festivallerinden birisi olarak kabul ediliyor. Festival 2 hafta sürüyor ve insanları inovatif etkinliklerle dünyayı keşfetmeye teşvik etmeyi amaçlıyor.

edscifest1-uj-lst220946_thumb_503x307

5) Kuzey Carolina Bilim Festivali

İlk olarak 2010’un Eylül ayında gerçekleştirildi. Festivalde her yaşa uygun konuşmacılar, sergiler, laboratuvar turları ve diğer farklı etkinlikler var. 2010 yılında ilk defa düzenlenen festivale 89.500 kişi katılırken bu sayı 2016 yılında 136.000’in üzerine çıktı.

Screenshot_10_503x307

6) Dünya Bilim Festivali

Dünya Bilim Festivali ilk olarak 2008 yılının Mayıs ayında düzenlenmeye başladı. Festival, Columbian Üniversitesi’nden profesör ve bilim kitabı yazarı olan Brian Greene ve gazeteci Tracy Day tarafından yapılmaya başlandı. Birinci Dünya Bilim Festivali, 46 etkinlikten ve sokak fuarından oluşuyordu. Festivalin ilk günü ayrıca bir Dünya Bilim Zirvesi yapıldı. Zirvede Nobel ödülü kazanmış birçok konuşmacı ve 120.000’den fazla kişi katıldı. 2016 yılındaki verilere göre Dünya Bilim Festivaline 1.5 milyondan fazla kişi katıldı ve bu sayede dünya çapındaki en büyük 6 bilim festivali arasında en kalabalık olanı oldu. Festival, tartışmalar, interaktif keşifler, tartışmalar, müzik performansları ve daha birçok etkinlik içeriyor. Geçmiş festivallere katılanlar arasında Stephen Hawking de vardı.

wsfff_503x307

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.