Öğrenci Kariyeri Banner

Dunkirk'te Neler Oldu?

Dunkirk'te Neler Oldu?

2017 yılında gösterime giren ve Christopher Nolan’ın hem yazıp hem de yönetmenliğini yaptığı ‘Dunkirk’ filmi 527 milyon dolarlık gişe hasılatı ile oldukça sevilen bir film haline geldi. 2.Dünya Savaşı sırasında bir grup askerin Dunkerque (Dunkirk) Limanı’ndan tahliyelerini anlatan film 7.8 IMDB puanına sahip. Peki, gerçekte Dunkirk Limanı’nda neler yaşandı?

dunkirk01

Eylül 1939’da başlayan 2.Dünya Savaşı’nın hızlandığı günlerde Almanya, 10 Mayıs 1940’da Fransa, Belçika ve Hollanda’ya saldırarak batı cephesini açmış oldu. Fransa, Almanya’nın bu saldırılarına “Maginot Hattı” ismi verilen, asker ve bir dizi silah ile donanmış bir savunma cephesi oluşturarak karşılık vermek istedi. Ancak Fransızlar, ülkenin kuzey hattındaki Ardenler ormanlarının bulunduğu bölgeye herhangi bir savunma düzeni kurma gereksinimi duymadı, sık ağaçlar ve coğrafi engellerden dolayı Alman askerlerinin oradan gelmeleri beklenmiyordu. Alman orduları bu hattın arkasından dolaşarak müttefik kuvvetleri kıskaca aldılar. 25 Haziran tarihinde sadece 45 gün içerisinde Alman orduları büyük bir başarıya imza atmış, Fransa resmen teslim olmuştu. Bu durumda Fransa’nın müttefiki oldukları için orada bulunan İngiliz askerlerinin geriye tek bir seçeneği kalmıştı: Dunkirk’ten tahliye edilmek.

dunkirk1

İngiltere de bu tahliye için ellerindeki tüm savaş gemilerini göndermiş hatta ülkedeki balıkçı tekneleri dahi gönüllü olarak Fransa’nın Dunkirk Limanı’na akın etmişti. Bu sürede, Alman orduları da sıkışmış ve kıskaca alınmış Müttefik kuvvetleri tamamen yok etmeye geliyordu. Tam da bu sırada hiç kimsenin beklemediği bir şey yaşandı ve Alman askerlerine “dur” emri geldi. İngiliz ve Fransız ordularının tamamen yok edilme imkanı varken neden bu emir verildi hala bilinmese de en mantıklı görünen sebep durmadan hücum eden Alman askerlerinin yorgun olması. Yine de Alman ordusu komutanlarının verdiği bu emir hala gizemini sürdürüyor. Çoğu tarihçiye göre burada verilen “dur” emri Almanların yenilgisindeki en önemli etken.

dunkirk55

İngiliz gemi filosu, bu tahliye ile 350 bine yakın Müttefik askerini kurtardı. Yaşanan bu olayları konu alan “Dunkirk” filmi tüm zamanların en iyi savaş filmleri arasında gösteriliyor.


Egehan Uğraş

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.