Öğrenci Kariyeri Banner

Doğadan İlham Alındı: Cırt Cırt

Doğadan İlham Alındı: Cırt Cırt

 

Günümüzde kullandığımız birçok malzeme doğa taklit edilerek yapılıyor. Buna en güzel örneklerden biri kıyafetlerde, dekorasyon eşyalarında ve hatta ayakkabılarda kullanılan cırt cırtlar.

Küçükken hepimiz mutlaka cırt cırtlı ayakkabılar giymişizdir. Bunun en büyük nedeni ise rahat ve birbirine dolaşan bağcıkları olmadığındandır. Peki bu cırt cırtların nasıl icat edildiğini hiç düşündünüz mü ?

Bu hikayenin ortaya çıkışı aslında bir orman yürüyüşüne dayanıyor. Bir gün İsviçreli bir elektrik mühendisi olan George de Mestral, köpeğiyle birlikte ormanda yürüyüşe ve avlanmaya çıkar. Geri döndüğünde kıyafetine ve köpeğinin kürküne ısrarla yapışan dulavratotlarının tohumlarını temizlerken bunların nasıl yapıştığını merak eder ve araştırmaya başlar.

 

 

Otları ayıkladıktan sonra mikroskopta incelemeye başlayan Mestral, çok ilginç bir şey fark eder. Otların uçlarında kanca gibi yapılar vardır ve bu kancalar sayesinde pantolonunun kumaşına takılıyorlardır. Eğer iki tarafı da üretmeyi başarabilirse, birçok şeyi basit bir yöntemle tutturabileceğini düşünür.

Cırt Cırt Nasıl Çalışır ?

Cırt cırtlar bir tarafı özel olarak dikilen bir banttır. Bu bant kızılötesi ışık altında incelendiğinde çok fazla kanca olduğu görülür. Bantın diğer tarafına ise yumuşak maddeden yapılmış bir malzeme dikilir ki bu kancaların yüzeye daha kolay tutunmasını sağlar.

Cırt cırtların patenti fikir aşamasından 7 yıl sonra Velcro adıyla alınmıştır ki bu isim günümüzde hâlâ devam etmektedir. ( velvet:kadife ve crochet:kanca )

Cırt cırtlar çocuk ayakkabılarında, duvarlara zarar vermemesi açısından üretilen bantlarda ve özellikle astronotların kıyafetleri gibi fermuara müsait olmayan alanlarda sıkça kullanılmaktadır.

 

Özgün İçerik 

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.