Öğrenci Kariyeri Banner

Dinleyenleri Rahatlatan Podcastler!

Dinleyenleri Rahatlatan Podcastler!

Türkiye’de psikoloji ilgisi, özellikle 2010’lu yıllarda ruhsal sağlığa duyulan acil ihtiyacın fark edilmesiyle hızla artış gösterdi. Kitaplara artan talep de doğal olarak yazarlarının ulusal çapta ün kazanmalarına ve daha fazla üretmek istemelerine neden oldu. Sizler için bu yazarların ve onlardan ilham alan diğer içerik üreticilerinin psikolojiyi podcast ile birleştirmelerini konu alıyor.

1- Kendine İyi Davran

Sosyal hayatta, iş yaşamında ve partner ilişkilerinde insan dinamiklerini öğrenmek zihninizi bir sonraki iletişim seviyesine yükseltir. Bireysel verimliliğinizi ve takım çalışmasına yatkınlığınızı arttırır. “Geçmişinden kurtulmak istiyorsan geçmişin geçmişte kaldığını ve bu konuyu değiştiremeyeceğini kabullenmelisin.” Diyor klinik psikolog Beyhan Budak. Kişisel gelişimde psikolojinin rolünden bahsettiği podcastini güncel konular ve eğlenceli bir sunumla renklendiriyor.

2- Doğan Cüceloğlu

Bir psikoloji alt bilim dalı olan “Aile psikolojisi” 1940lı yıllarda ortaya çıktı. 1970li yıllarda Ludwig von Bertalanffy, Genel Sistem Teorisi’ni psikolojiye uyguladığında da Avrupa’da hızla gelişme gösterdi. Aile psikolojisinin çalışma alanları, toplumu her an, her ortak kararda etkileyen inançlar, gelenek ve görenekler, kültür ve değer yargılarının temellerinin atıldığı ailenin içindeki iletişim modelleridir. Podcastinde aile kavramından sıklıkla bahseden Doğan Cüceloğlu, iyi ve olgun bir ebeveyn olmanın sırlarını anlatıyor.

3- Psikolog Barış Gürkaş ile İyi Hisset

Budist psikolojiye ait bir kavram olan Öz-şefkat, bireylerin kendileriyle olan pozitif ilişkileri ve kendilerine karşı gösterdikleri sağlıklı tutumları ele alır.. “Öz-nezaket”, “ortak insanlık hissiyatı” ve “bilinçli farkındalık” olmak üzere 3 temel alana ayrılır.

4- Psikiyatri ve Duvarın Ardı

Kişilik bozukluğu veya borderline, kişinin zihninin sağlıksız bir işleyiş, davranış ve düşünüş tarzına sahip olmasıdır. Kişilik bozukluğu bulunan bir kişi yaşamda ardı ardına gelen olayları veya durumları birbirleriyle ilişkilendiremez ve ilişkilendirirken zorlanır. 

5- Psikolog Tülay Kök

Çizdiğiniz sınırlar kişiliğinizi belirler. Sınırları ilk defa öğrendiğimiz ailede bu sınırlar içinde kendimize ait bir “benlik bilinci” yaratırız. Zamanla farklı sosyal ortamlarla sınırlarımız zorlanır ve esnetilmeye çalışılır.

6- Didik Didik Freud

Aslında bir nörolog olan Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin de kurucusudur. “Serbest çağrışım” yöntemini psikanalizin açıklanması yolunda kullanırken, Oidipus Kompleksi’ni (karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden olan ebeveynle rekabet etme) psikanalitiğin merkezine yerleştirmiştir. Didik Didik Freud adlı podcast arka plan müziğiyle ve akıcı hikâye anlatıcılığıyla listemizdeki en özgün podcasttir.

7- Endişeli Psikolog

Psikoloji biliminin en önemli yaklaşımlarından biri olan “bilişsel ekol”, zihinsel süreçlerin davranışlar yoluyla ruh sağlığımıza etkisini konu alır. Endişeli Psikolog programı dinleyenleri ele aldığı günlük konularla rahatlatan, sade bir terapi tadında işler.

8- Güçlü Psikoloji

2013 yılında Avustralya’da Queensland Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Dünya nüfusunun yüzde 4’ü yani 300 milyon kişi depresyonla mücadele ediyor. Listemizin en üretken podcasti Güçlü Psikoloji, yayınladığı 250’den fazla bölümle sizi depresyondan koruyabilir.

9- Psikanaliz Sohbetleri

Türkiye’de psikolojinin tarihi başlangıcı, 15. Yüzyılda Sultan 2. Mehmet tarafından kurdurulan akıl hastanesine dayanmaktadır. Bu hastanede, akıl hastalıklarının tedavisinde müzik ve spor içeren yöntemler tercih edilmiş. 2020ler itibariyle artış gösteren psikoloji podcastlerinden biri olan Psikanaliz Sohbetleri’nde, Oğuzhan Nacak psikanalitik teori üzerine konuşuyor.

10- Merdiven Altı Terapi

“Psikanaliz çıktığından beri hemen herkes az çok hastadır.” Der Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri Ayarlama Enstitüsünde. Doğrudur da. Çünkü herkesin ruhu farklı yerlerden yaralı, hasarlı veya kusurludur. Bunu fark edenler de psikoloji öğrenmeye meraklı olanlardır. Çünkü psikoloji öğrenmenin insana kazandırdığı en büyük beceri “iç görü” insanın ruhunun içine bakmak ve dile getiremediğini getirebilmek becerisidir. 

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.