Öğrenci Kariyeri Banner

Dinamik Başlangıçlar için Olmazsa Olmazımız Bitki Çayları

Dinamik Başlangıçlar için Olmazsa Olmazımız Bitki Çayları

Bitkisel çayları yüzyıllardır yüzlerce faydasıyla bilinirler gerek uykuya yardımcı gerek şifa niyetine çeşitli rahatsızlıklara doğal çare olarak kullanılmaktadır.
Şöyle bir gerçek var ki bitki çayları isimlerine rağmen ikiye ayrılır ve günlük hayatta en çok tükettiğimiz milli çayımız siyah çay, yeşil çay ve beyaz çay Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından demlenir. Diğer grup bitki çayları ise aslında kurutulmuş meyveler, çiçekler, baharatlar veya bitkilerden yapılır. Bu, bitki çaylarının çok çeşitli tat ve tatlarda gelebileceği ve şekerli içeceklere veya suya cazip bir alternatif oluşturabileceği anlamına gelir.
1.    Papatya çayı
Papatya çayı en çok sakinleştirici etkileriyle bilinir ve sıklıkla uyku yardımı olarak kullanılır. Papatya çayı veya özütünün insanlarda uyku problemleri üzerindeki etkilerini inceleyen iki çalışma var. Uyku sorunları yaşayan 80 doğum sonrası kadından oluşan bir çalışmada, iki hafta papatya çayı içmek uyku kalitesinin artmasına ve depresyon belirtilerinin azalmasına neden oldu. Uykusuzluk çeken 34 hastada yapılan bir başka çalışmada, günde iki kez papatya özü aldıktan sonra gece uyanma, uykuya dalma zamanı ve gündüz işleyişinde marjinal iyileşmeler bulundu. Bu faydaların hiçbiri stresli yaşantımızda göz ardı edilemeyecek kadar büyük.


2.    Nane Çayı
Nane çayı, dünyada en çok kullanılan bitki çaylarından biridir. En popüler olarak sindirim sistemi sağlığını desteklemek için kullanılsa da aynı zamanda antioksidan, antikanser, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Çeşitli araştırmalar, genellikle diğer bitkileri de içeren nane yağı preparatlarının hazımsızlık, mide bulantısı ve mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, nane çayı denemek için harika bir doğal çözümdür.


3.    Zencefil Çayı
Zencefil çayı, sağlıklı, hastalıklarla savaşan antioksidanlardan oluşan baharatlı ve lezzetli bir içecektir. Ayrıca vücudun bağışıklığını ayakta tutmaya ve gelen mikroplarla savaşmaya yardımcı olur. Başka bir çalışmada ise zencefilin kadınlarının dönem ağrılarını hafifletmede ibuprofen gibi ilaçlar kadar etkili olduğunu gösterildi. 


4.    Ekinezya Çayı
Ekinezya çayı, soğuk algınlığını önlediği ve kısalttığı söylenen son derece popüler bir her deva denilebilen bir çay türü. Ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini ve bu da vücudun virüslerle veya enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olabileceğini çeşitli çalışmalar kesin olarak gösterir. 


5.    Ada çayı
Adaçayı çayı, tıbbi özellikleriyle bilinir ve bilimsel araştırmalar, özellikle beyin sağlığı için sağlık yararlarının birçoğunu desteklemeye başlamıştır. Bir dizi test tüpü, hayvan ve insan çalışması, adaçayının bilişsel işlev için faydalı olduğunu ve ayrıca Alzheimer hastalığına karışan plakların etkilerine karşı potansiyel olarak etkili olduğunu göstermiştir. Aslında, ağızdan adaçayı damlası veya adaçayı yağı üzerine yapılan iki çalışma, Alzheimer hastalığı olanların bilişsel işlevinde iyileşmeler buldu. Dahası, adaçayı sağlıklı yetişkinler için de bilişsel faydalar sağlıyor gibi görünüyor. 
Yani sonuç olarak; adaçayı çayı, bilişsel sağlık ve potansiyel olarak kalp ve kolon sağlığı için faydalar sunan sağlıklı bir seçim gibi görünmektedir.


Evet, şimdi bitki çaylarının faydalarını çeşitli bilimsel araştırmalarla ispatladığımıza göre bir bardak çay almanın vakti gelmiştir sanıyorum. Sizin en sevdiğiniz bitki çayı nedir? Bizimle paylaşın, paylaştıkça çayın zevki de çıksın, bilgiler de çoğalsın.
 

ÖZGÜN İÇERİK


Eda Nur Soysal

Hevesli yazar, bilim insanı, araştırmacı👩🏻‍🔬

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.