Öğrenci Kariyeri Banner

Dikkat ve Konsantrasyon Becerilerini Geliştirmek Üzerine

Dikkat ve Konsantrasyon Becerilerini Geliştirmek Üzerine
Asla toplanmayan konsantrasyona ve sürekli dağılan dikkate çok kırgınım. E iyi hoş da onların bundan haberi var mı? Hiç sanmam. Bihaber yaşayıp gitmemek, daha dikkatli yaşamak adına bu konuya açıklık getirelim.

Ders esnasında yakınınızda oturan kişinin ayağını titreşim moduna alıp ayakkabısıyla çıkardığı sesi ortadan kaldırırsak sorunu halledermişiz gibi duruyor, demek isterdim tabi. Ancak her birimiz farkında olmadan başkalarına bu şekilde müdahale ediyor olabiliriz. Böyle ufak tefek durumlarda karşımızdakini uyarıp devam etme gibi  seçeneğimiz var. İşte sorun tam da orada başlıyor: Devam etmek!

1_uolQeS3oH07YWIshMSFu1w

Zaten dağılan dağılmış diyip düşüncelerinizi tamamen başka yöne çeviriyorsanız bundan sonraki hatayı kendinizde aramaya başlayabilirsiniz.

O yüzden ilk değinmemiz gereken nokta:

1)Hemen düşüncelerinizin iplerini tutup başka yere kaçmasını önlemelisiniz.

kelopak-mata-terasa-berat-saat-mengantuk-ini-sebabnya-rev-1

Bir işe odaklanmanız gerekirken iş dışında birçok konuyu düşünüyor olabilirsiniz. Kafanızdan, yaptığınız iş dışındaki diğer tüm düşünceleri atmanız için aklınızı karıştıran sorunlarınızı başka bir yere kaydedebilir, daha müsait bir zamanda onlarla ilgilenebilirsiniz. Buna rağmen hala dikkatinizi toplayamıyorsanız bunun arkasında yatan nedenlere bakabilirsiniz. Örneğin; çok fazla yorucu bir tempoyla çalışmak, depresyon, uykusuz kalmak, ağır yemekler yemek.

2)Birden fazla işle meşgul olmak, hem verimi düşürecektir hem konsantrasyonu azaltacaktır.AAEAAQAAAAAAAAj7AAAAJDljMmNlZjcyLWJlM2EtNDE2Ny1hNGRkLTEwNjMxZTUxZGQxMg

Hepimizin yapmaya çalıştığı ama vakit kaybından başka bir getiri sağlamayan alışkanlığımız: Aynı anda birden fazla işle meşgul olmak. Örneğin; kitapla meşgul olurken televizyon izlemek veya iş hayatında iki farklı işte çalışmak.Kişi birden fazla işte çalıştığında eforunu hepsine eşit dağıtamayacağı için ister istemez bir işine daha az özen gösterecektir.Dikkat eksikliğinin sonucu iş kazasına kadar gidebilir.O yüzden işleri sıralamaya koyarak veyahut günlere yayarak yapmaya gayret göstermelisiniz.

3)Çok özel ritimde olan müziklerle öğrenme ve konsantrasyon fonksiyonunuzu geliştirebilirsiniz.800px-Portrait_of_several_musicians_and_artists_by_François_Puget_1688_-_Brunel_1980_p31

Zevkli bir konsantrasyon sağlama etkinliği olarak "Bio-Ritmik Largo" tekniğini sizlerle paylaşmadan geçemeyeceğim.Eyalet Üniversitesinde yapılan araştırmalar öğrenme faaliyeti sırasında barok müziğin kullanılmasının öğrenme ve hafıza gücünü yaklaşık %24 artırdığını göstermiştir.                                   

4)Hem eğlenceli, hem odaklanmayı artıracak etkinlere hayatınızda yer verebilirsiniz. DJm9hdeVoAIcFOP

Bulmaca çözmek, satranç oynamak, puzzle yapmak, sudoku çözmek bu konuda size yardımcı olacaktır.

5)Ara vererek çalışmaya özen gösterin.relax-at-work

Buna “10 işi yarım yapacağına, 5 işi tam yap” da denilebilir. Kişi aralıksız 4-5 saat çalışıp verim alamayacaksa 2 saat düzenli çalışıp verim alması daha avantajlı olacaktır. Hem yorulmamak hem de daha iyi odaklanmak adına kendinize çay, kahve molaları verebilirsiniz.

6)Fiziksel aktiviteler zihnin rahatlamasını sağlayacaktır.551608-1900x700_c

Egzersizler beyindeki kan dolaşımını pozitif yönde etkileyecektir. Ayrıca düzenli spor ve yürüyüş yapmak vücudu dinginleştirecektir. Her an uygulayabileceğimiz nefes egzersizi yaparak bir projeye, derse, önemli bir konuşmaya daha sağlıklı başlayabilirsiniz.

nefes-egzersizi-kafa-parlatan-nefes-800x533

Son olarak: Hayat “Dikkatli ol”maların etrafında dönüyor.“Dikkat!”le başlayan tabelalar, “Beni can kulağıyla dinleyin” diyen hocalar, “Aşırı hız ve dikkatsizlik”le başlayan haberler, “Bu maçı daha dikkatli oynamayız” diyen teknik direktörler ve dahası…Her şeyden önce:Dikkatli olmalıyım. Dikkatli olmalısın. Dikkatli olmalıyız.

Özel İçerik: Şulenur Kemaloğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.