Öğrenci Kariyeri Banner

Dijital Detoks Nedir?

Dijital Detoks Nedir?
Çağımızın en büyük problemlerinden biri olan sosyal medya, internet bağımlılığı... Hayatın her anında olan telefonlarımız, bilgisayarlarımız ve internetten biraz olsun ayrılmayı düşünebilir misiniz? Bu durum biraz zorlayabilir belki denemeyi bile göze alamayabilirsiniz. Teknolojinin esiri olmuş bir haldeyiz. Teknolojiyi bizim yönetmemiz gerekirken, teknoloji bizi yönetiyor, yönlendiriyor. Her anı paylaşmak, beğeniler beklemek, retweetler beklemek yine esir olduğumuzun birer göstergeleri olmaktadır. Ekranlar karşısında saatler geçirmek, hayatın gerçekliğinden soyutlanıp yapay hayata adapte olmak, yüz yüze iletişimi kesip insanlardan uzaklaşmak teknolojinin getirdiği bazı problemlerdir. Burada asıl olan problem; teknolojiyi kullanmayı öğrenememe ve teknolojiyi hayata doğru şekilde uygulayamamaktır. Bağımlılık haline getirmeden teknolojiyi kullanmak en azından daha çok gerçek hayat ile yaşamak için biraz arınmak güzel bir başlangıç olabilmektedir.

bigstock-family-using-new-technology-o-92387657_790x445

Detoks arınma, uzak durma, temizlenme anlamına gelmektedir. Fazlalıklardan, bizi yoran şeylerden uzak durup yenilenmek insanı güzelleştiren bir olay değil midir? Teknolojiden uzaklaşıp insanlarla yakınlaşmayı denemek güzel bir adım olabilir. Kendimize, ailemize, arkadaşlarımıza, çevremize zaman ayırmak hem kendimizi yenilememizi, hem de arınmamızı sağlar. Tamamen bırakması uzak durması illa ki mümkün değildir. Lakin bu bağımlılığın tamamen hayatımızın odak noktasında olması insanlık için büyük bir problem.

Sosyal medyayı bir iletişim aracı olarak kullanmak, artık günümüzde iletişimsizlik ile sonuçlanmaktadır. İnsanlardan uzaklaşmak, anonim hesaplar haline gelip, gerçek kimlikten uzaklaşarak her şeyden soyutlanmaktayız. Bu durumda kendimizi kontrol edebilmek ve sınırını ayarlamak için bazı küçük adımlar ile bu bağımlı olabilme durumundan kaçabiliriz.

5795ddac2a000015004f647b_790x445

Kendinizi internetten 15-20 dakika uzaklaştırın. Teknolojiden uzaklaşıp, en azından 10-15 dakika kendinizi tanımak için zaman ayırmak, kendinizi dinlemek ruhsal sağlığınızı koruyacaktır. İlk adım olarak 15- 20 dakika ile başlayıp 1 saat daha sonra bir hafta sonu şeklinde uzaklaşarak detoksu etkili hale getirebilirsiniz. Teknoloji yalnızca ruhsal sağlığı değil bununla beraber fiziksel sağlığı da tehdit eder hale geldi. Teknolojiye biraz mola vermeye ne dersiniz?

Detoks için diğer bir adım bildirimlerinizi kapatmaktır. Bildirimlerinizi kapatıp, gereksiz olanları silebilirsiniz. Fazlalıklardan kurtulmak buradaki temel amaç olmalıdır.

5-ways-to-stop-technology-addiction_790x445

Yemek yerken yalnızca yemek yiyin. Yemeğinizi yerken teknolojiden uzaklaşın. Teknolojiyi kullanırken zamanın nasıl geçtiğinin farkında olmayız. Bu da size öğünün bitmemesini ve sağlık problemleriyle karşılaşmanıza sebep olabilir.

Uykuya giderken telefonu yanınızda veya baş ucunuzda değil odanızın dışında bırakın. Alarm için ise ufak bir çalar saat kullanabilirsiniz. İlla ki telefon olmasına gerek yok.

onlen-malam_790x445

Dijital bağımlı haline dönüşmemek için çok okuyun. Dergi, kitap, karikatür ne varsa sizi sürekli olarak maillere bakmaktan, beğenileri takip etmekten uzak tutacaktır.

DigitalDetox_06-12-2017_03-55-46-PM_790x445

Teknolojiyi gerekli zamanlarda, doğru şekilde kullanmak daha mutlu bir yaşam sürmenizi sağlayacaktır. Fazla olan her şey zararlı olabilir bilgi hariç. Bilgilerinizi arttırmaya odaklanmak en büyük bir faydadır. Günümüz dünyasına ayak uydurmak için illa ki teknolojiyi kullanmak gerekiyor. Önemli olan bu sınırı bilip, bu araçları doğru kullanmayı keşfetmektir. Dijitalde kontrolümüzü kaybetmeden, zamanın kıymetini bilerek faydalanmak en doğrusudur.

Detoksu uygulayan, sizi kendinize, doğal yaşama doğru bir yolculuğa çıkaracak bazı kamplar veya turizm faaliyetleri de artık yaşamımıza girmiştir.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.