Öğrenci Kariyeri Banner

Dev Markaların Birbirinden Yaratıcı Pazarlama Taktikleri

Dev Markaların Birbirinden Yaratıcı Pazarlama Taktikleri
Pazarlama departmanı, tüketim çılgınlığı yaşadığımız bu çağda her firmanın bel kemiği desek yanlış olmaz. Markalar, ürünlerinin daha fazla tercih edilmesi için çeşitli pazarlama taktikleri uyguluyor. Bu uygulamalar ne kadar başarılı olursa, firmanın ürünü veya hizmetleri o kadar çok tercih ediliyor. Bir marka ne kadar tercih konusuysa, o kadar da başarılıdır bunu biliyoruz. Bazı markalar ise öyle yaratıcı pazarlama taktikleri uyguluyorlar ki, bu markaların kendi alanlarında zirvede yer alması kaçınılmaz oluyor. İşte bazı dev markaların uyguladığı  ve ağız açtıran 8 pazarlama taktiği!

Red Bull


5d479f6bb668476bc97c12fd0d41afc5

Red Bull’un üreticileri, zamanında rakiplerinin önüne geçmek için çok ilginç yöntemler kullandı. Enerji içeceğinin fiyatını, rakip enerji içeceklerinin fiyatının iki katı olarak ayarlayan Red Bull, bununla birlikte perakende şirketlerinden mağazalarının içecek bölümünden başka bir yerde ürünlerini sergilemelerini istedi.

IKEA


ıkea-5

IKEA mağazalarındaki, koridorların uzun ve kıvrımlı olmasının bir nedeni var. Şirket, bu sayede müşterlerin satışta olan her ürünü en azından üç defa birkaç farklı bakış açısından görmesini amaçlıyor. Bu, müşterinin o ürüne çok ihtiyacı olmasa bile, bilinçaltında o ürünü satın alma isteğinin artmasına neden oluyor.

Harley Davidson


SONY DSC

Bir markanın logosunu içeren dövmeler söz konusu olduğunda, hiç şüphesiz Harley Davidson ilk sırada yer alır. Bunun sebebi ise, şirketin yaptığı indirim kampanyası. Şirket, zamanında Harley Davidson logosunu içeren bir dövme yaptıran müşterilerine büyük indirimler sağlayacağının sözünü vermişti.

Game of Thrones


Game-of-Thrones

HBO kanalı, Game of Thrones’un üçüncü sezonunun reklamını yapmak için dergi kapağı ve gazete gibi çeşitli yerlerde büyük bir ejderha gölgesine yer verdi. Hatta bu ejderha gölgesi bazı binalara bile yansıtıldı. Hayran kalınmayacak gibi değil.

Taxi Mike


Taxi-Mike

Kanada’nın Banff şehrinde bulunan Taxi Mike isimli taksi durağı, reklam amacıyla standart bir broşür bastırmak yerine, şehirdeki kafelerin, barların ve diğer eğlence mekanlarının iletişim bilgilerinin yer aldığı bir şehir rehberi bastırdı.

Marlboro


wecolab-works-header-1900x920-marlboro

Eskiden Marlboro, müştelerinin sigara kutularını ceplerinden çıkarmadan kutudan sigara alabildiklerini farketti. Bu da diğer insanların sigaranın markasını görmemeleri anlamına geliyordu. Bunun üzerine şirket, insanların sigara almak için kutuyu ceplerinden çıkartmalarını gerektiren kapaklı karton kutuları tasarladı.

Kadınlar ve Erkekler İçin Tıraş Bıçakları


Tıraş-Bıçağı-600x268

Piyasayı araştıran reklamcılar, beklenildiği üzere kadınların ve erkeklerin farklı alışveriş alışkanlıklarına sahip olduğu sonucuna ulaştı. Bununla birlikte araştırma sonucunda, kadınların güzellik ürünleri için daha fazla para harcama eğiliminde oldukları belirlendi. İşte aynı işlevselliğe sahip olan, ancak karşı cinslerin kullanması için tasarlanan ürünlerin genellikle farklı fiyata sahip olmalarının nedeni budur. Tıraş bıçağı ise bu durumun sadece bir örneğidir. Bu durum, neredeyse piyasadaki her güzellik ürünü için geçerlidir.

Starbucks


141017083118-starbucks-lattes-for-life-1024x576

Bir zamanlar kendini “Starbucks olmayan” olarak tanımlayan bir kahve dükkanı zinciri ortaya çıktı. Bu kahve dükkanları; farklı mobilyalara, farklı bir müziğe, farklı bir atmosfere ve farklı bir servise sahipti. Daha sonra Starbucks, bu kahve dükkanı zincirini satın aldı ve satın aldığı şirketin kahve dükkanlarındaki “Starbucks olmama” hareketini daha agresif bir şekilde devam ettirdi. Bu durum, ikisi de Starbucks’a ait olan iki farklı konsepte sahip kahve dükkanı zinciri arasındaki rekabeti güçlendirdi ve daha fazla kahve severin parasının şirketin kasasına girmesi sağlandı.

Bu markalar bize, her alanda doğru strateji uygulamanın başarıya giden en önemli yol olduğunu ispatlıyor. Hiçbiri imkansız işler başarmıyorlar, hepsi gündelik ihtiyaçları karşılamak için kurulmuş markalar. Sadece uyguladıkları pazarlama yöntemleri onları binlerce rakibin önüne çekiyor. Zekanın her alanda kullanılabilecek tek geçer akçe olduğunu ispatlar gibi...

 

Kaynak: https://brightside.me

http://www.pazarlamasyon.com


 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.