Öğrenci Kariyeri Banner

Ders Videolarını Hızlandırarak İzleyenler Dikkat!

Ders Videolarını Hızlandırarak İzleyenler Dikkat!

Ders çalışırken uzun ve sıkıcı gelen ders kayıtlarını hızlandırarak hatta bazen ilerleterek izliyor ve kısa sürede tüm bilgileri öğrenmek istiyoruz. Ancak bu durumun ne kadar verimli olduğu konusunda bazı soru işaretleri mevcut.

Geçtiğimiz yıl Ucla Üniversitesinde yapılan bir araştırmada; öğrencilerin videoları izleme hızına paralel bir şekilde, anlama kapasitelerinin ne şekilde değiştiği üzerine bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırma kapsamında, 231 öğrenciye farklı konularda iki adet video izletildi ve ardından bir anlama testi yaptı. 

Sonuçlar Öğrencileri Yanılttı!

Bir grup normal hızda, bir grup normal hızın 1,5x katı, bir diğeri 2x hızında, son grup ise normal hızın 2,5 katında video izledi. Hemen ardından ise öğrencilere, her biri çoktan seçmeli ve doğru-yanlış sorularından oluşan anlama testleri yapıldı. 

Videoları normal şekilde izleyen grup 40 üzerinden 26 soruya doğru yanıtladı. 1,5x ve 2x hızında izleyen grup ise bu testten 25 puan aldı ve bu doğrultuda, videoları 1,5x ve 2x hızında izleyen öğrencilerin, normal hızda izleyenlere göre anlama ve testi doğru cevaplandırma oranlarında yalnızca küçük bir fark olduğu görüldü.

Bu çalışmanın sonucuna göre veriler, aslında öğrencilerin video izlemeye harcadıkları vaktin yarısını harcadıklarında da aynı verimi alabildiklerini ortaya koydu. Ancak videoları 2,5x hızında izleyen grubun, diğer gruplar kadar başarılı olamadığı ve ortalama 22 soruyu doğru yanıtlayabilidiği ortaya çıktı.

Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 76’sı, bir videoyu önce normal hızında, ardından da hızlandırılmış şekilde izlemenin anlama kapasitelerini arttıracağını iddia ediyordu. Ancak, çalışmanın ardından otaya çıkan sonuç öğrencilerin, hızlandırılmış videoların izleme sıralarını değiştirdiklerinde, anlama oranlarında bir farklılık olmadığını gösterdi.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.