Öğrenci Kariyeri Banner

Deprem Sonrası Ölümlere Neden Olan Crush Sendromu Nedir?

Deprem Sonrası Ölümlere Neden Olan Crush Sendromu Nedir?

Türkiye’de büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş depreminin ardından ‘crush sendromu’ bir kez daha gündem oldu. Enkazdan kurtarılan kişilerde görülen crush sendromu, müdahalenin gecikmesi durumunda ölümcül sonuçların ortaya çıkmasına neden oluyor. 

Crush Sendromu Nedir?

Enkazdan çıkarılanlarda görülen crush sendromu, ölümcül sonuçlara sebep olabiliyor. Vücudun bir kısmının veya tamamının ezilmesi ve baskıya maruz kalması sonucunda gelişen kas ödemi (şişlik), şok, böbrek yetmezliği, kalp ve solunum yetmezliği durumuna crush sendromu adı veriliyor.

Trafik kazaları, iş kazaları, savaşlar, çığ düşmesi, toprak kayması Crush sendromuna yol açan sebepler arasında yer alsa da bu sendromun en sık görülen sebebi, deprem sonucunda göçük altında kalmaktır. Ezilen çizgili kasların içeriğinin kan dolaşımına karışması sonucunda gelişen Crush sendromunun belirtileri arasında, ağrılı ve şiş uzuvlar, düşük tansiyon, halsizlik, kalp ritminde aksama (aritmi), solunum yetmezliği, idrar miktarında azalma ve koyu renkli idrar yapma yer almaktadır.

Enkazdan çıkarılan kişinin genel sağlık durumu ilk önceleri epey iyi görünebilir. Tek bir uzuvda şişme, uzuvda kuvvetsizlik veya hareket ettirememe gibi bulgular olabilir. Ancak bir süre sonra kan basıncında düşme, solunum yetmezliği ve ölüm meydana gelebilir.

Crush sendromuna bağlı böbrek yetmezliği gelişmesi yüksek bir ihtimaldir ve bu durum titizlikle takip edilir. Günlük idrar miktarı, kan üre ve kreatinin değerleri, böbrek işlevlerinin değerlendirilmesindeki en önemli kriterlerdir.

Türk Böbrek Vakfı Uyardı!

Türk Böbrek Vakfı da, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkıma sebep olan deprem sonrasında depremzedeler için, "ezilme sendromu" uyarısı yaptı.

Vakıf tarafından yapılan açıklamada; "Depremde enkaz altında kalan afetzedelerde görülebilen ezilme (crush) sendromu böbreklerde kalıcı hasara yol açabilir, göçük altında uzun süre kalan kişilerin kurtarılması için sağlık ekiplerinin ve uzman kurtarma ekiplerinin müdahale etmesi gerekir ve afetzedelere sıvı olarak meyve suyu verilmemesi doğru olur" ifadeleri kullanıldı.  

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.